Γαλλικές εκλογές. Νικητή τον Μακρόν με διψήφια διαφορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Γαλλικές εκλογές. Νικητή τον Μακρόν με διψήφια διαφορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς τις αυριανές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, διατηρώντας ένα σαφές προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Λίγες ώρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, τo “poll of polls” του Politico τοποθετεί τον μεν Μακρόν στο 55%, τη δε Λεπέν στο 45%, αποτυπώνοντας την τάση που έχει διαμορφωθεί μετά τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε εξασφαλίσει το 27,8% των ψήφων, ενώ η Λεπεν το 23,1%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο Μακρόν παρουσιάζεται να προηγείται σταθερά έναντι της Λεπέν, διατηρώντας ένα προβάδισμα το οποίο ξεκινά από τις έξι μονάδες (53% έναντι 47%) και φτάνει ως τις 15 μονάδες (57,5% έναντι 42,5%).

Αυλαία με υψηλούς τόνους

Χθες, έπεσε η αυλαία των προεκλογικών εκστρατειών των δύο “μονομάχων” του Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την περιοδεία του στα περίχωρα του Παρισιού και το μποξ που έπαιξε, επισκέφθηκε τη Φιζεάκ στη Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου ήρθε αντιμέτωπος με δυσαρεστημένους πολίτες.

“Πρέπει να είστε ευτυχείς που ζείτε σε μια δημοκρατία, όπου επιτρέπεται να απευθύνεστε σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο και υποψήφιο με αυτό τον τρόπο. Ελπίζω να μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε”, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Μακρόν δήλωσε: “Η κυρία Λεπέν είναι κληρονόμος του πατέρα της, κληρονόμος ενός κόμματος, μιας ιδεολογίας που έχει, μέσα σ’ όλα, βασιστεί κατά κόρον στον αντισημιτισμό”.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν σήκωσε το γάντι και έθεσε το δικό της δίλημμα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Ετάπλ, στον λεπενικό Βορρά.

“Η επιλογή είναι απλή: Μακρόν ή Γαλλία. Μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν θα προκαλέσει κοινωνικό ξέσπασμα”, είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού.

Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν, οι αναποφάσιστοι και η αποχή

Από τους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν που έλαβε 22% στον πρώτο γύρο, το 36% εκτιμάται τώρα πως θα ψηφίσει Μακρόν στον Β΄ γύρο και το 19% Λεπέν.

Επίσης, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και το ποσοστό αποχής είναι παράμετροι-κλειδιά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μακρόν αναδείχθηκε νικητής με 66% έναντι 34% της Λεπέν.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή και ΕΡΤ

Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Quotepark και Wikipedia

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr