Γιατί εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς οι Ευρωπαίοι πριν από 14.500 χρόνια; Επιστημονική μελέτη σε σκελετούς ηλικίας 35 χιλ. ετών, έδειξε ότι υπήρξε απότομη κλιματική αλλαγή και ότι επανακατοικήθηκε πρώτα στον νότο

Γιατί εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς οι Ευρωπαίοι πριν από 14.500 χρόνια; Επιστημονική μελέτη σε σκελετούς ηλικίας 35 χιλ. ετών, έδειξε ότι υπήρξε απότομη κλιματική αλλαγή και ότι επανακατοικήθηκε πρώτα στον νότο
Πριν από 14,500 χρόνια οι Ευρωπαίοι εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους ανθρώπους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μερικοί επιστήμονες ύστερα από γενετικές αναλύσεις σε απολιθώματα ανθρώπινων σκελετών που βρέθηκαν στην Ευρώπη. 

Την έρευνα πραγματοποίησε ο υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν της Γερμανίας, Κοσιμο Ποσθ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε, το διαφορετικό γενετικό υλικό που ανακάλυψε, οφείλεται σε μια απότομη κλιματική αλλαγή, στην οποία οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν. Ο Ποσθ μαζί με τους φοιτητές ανέλυσαν δείγματα από σκελετούς που είχαν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη, τα οποία χρονολογούνται από 35.000 χρόνια μέχρι 7.000 χρόνια πριν, και  ανακάλυψαν διαφορετικές φυλές, οι οποίες όμως είχαν κοινούς προγόνους.

Άλλωστε, η Ευρώπη κατοικήθηκε από πολλούς πληθυσμούς. Πριν από 40-70 χιλιάδες χρόνια άνθρωποι από την Αφρική εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη και αργότερα, στη γεωργική επανάσταση, γεωργοί από τη Μέση Ανατολή αντικατέστησαν τους ντόπιους κυνηγούς. Ένας ακόμη πληθυσμός ήταν οι ιππείς από τις στέπες της Ουκρανίας που ήρθαν στη κεντρική Ευρώπη και αναμείχθηκαν με τους γηγενείς.

history_of_hunting

Η έρευνα του Ποσθ βασίστηκε στο γεγονός ότι στους περισσότερους ανθρώπους της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής παρατηρούνται οι ομάδες Μ, Ν.

Σήμερα η ομάδα Ν παρατηρείται στους Ευρωπαίους, ενώ η ομάδα Μ στους Ασιάτες και τους Αυστραλούς.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η ομάδα Μ υπήρχε στο γενετικό υλικό των Ευρωπαίων πριν από 14.500 χρόνια και ξαφνικά εξαφανίστηκε. Επίσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες και οι Αυστραλοί είχαν κοινούς προγόνους, οι οποίοι προέρχονταν από την Αφρική και διασκορπίστηκαν στις τρεις αυτές Ηπείρους.

Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας 

Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού ξεκίνησε την εποχή των Παγετώνων, δηλαδή πριν από 22 χιλιάδες χρόνια. Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν από τις  χαμηλές θερμοκρασίες, κυνηγούσαν στις περιοχές κοντά στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί που παρέμειναν στη βόρεια Ευρώπη να μειωθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πριν από 14,500 χρόνια συνέβη μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και οι άνθρωποι που άνηκαν στην ομάδα Μ εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από ανθρώπους που άνηκαν στην ομάδα Ν. Ο Ποσθ  κατέληξε στο  συμπέρασμα  ότι η νέα γενιά Ευρωπαίων προήλθε από τη Νότια Ευρώπη.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από  livescience.gr

neanderthal-homo-sapienΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι Νεάτερνταλ και οι Homo Sapiens είχαν ερωτικές σχέσεις. Η ανακάλυψη σκελετού, που δείχνει ότι και στην Ευρώπη έχουμε κληρονομήσει γονίδια των νεάντερταλ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu