“Γιατί οι δρόμοι είναι τόσο στενοί;”. Η απορία της Τζάκι για τα μεσαιωνικά σοκάκια στο κάστρο της Ρόδου στο γαμήλιο ταξίδι με τον Ωνάση. Πόσα πλήρωσαν για ένα χταπόδι κι έναν αστακό

“Γιατί οι δρόμοι είναι τόσο στενοί;”. Η απορία της Τζάκι για τα μεσαιωνικά σοκάκια στο κάστρο της Ρόδου στο γαμήλιο ταξίδι με τον Ωνάση. Πόσα πλήρωσαν για ένα χταπόδι κι έναν αστακό
Πηγή: Ροδιακή
Μέρες μετά το γάμο τους,  που έγινε στο Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου 1968, κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν το πιο διάσημο ζευγάρι του  20ου αιώνα.

Η θαλαμηγός «Χριστίνα», το πλωτό παλάτι του Ωνάση,  είχε αποπλεύσει προς άγνωστη κατεύθυνση και υπήρχαν φήμες ότι κατευθυνόταν προς το Μαρόκο όπου στο ζεύγος είχε δοθεί ως δώρο μια βίλα.

Στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στο Σκορπιό όπου είχε τελεστεί το μυστήριο ήταν  λίγοι οι προσκεκλημένοι, λίγοι κι οι προνομιούχοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ  που παρακολούθησαν την τελετή. Λένε ότι οι εκλεχτοί ήταν οι εκπρόσωποι του «Time» και του «Life», που απέκτησαν με 1.000.000 δολάρια την αποκλειστικότητα των γάμων του Ωνάση και της Τζάκι.

Ο Ωνάσης,  είχε ξανάρθει στη Ρόδο με την Μαρία Κάλλας  και πέρασε ευτυχισμένες στιγμές, όπως και με τον Ουίστον Τσόρτσιλ,  με τον οποίο έκανε τις βόλτες του στη Μεσαιωνική Πόλη. Κανείς ωστόσο δεν φανταζόταν ότι ενώ τον  έψαχνε όλος ο πλανήτης, πάλι τη Ρόδο θα διάλεγε για το γαμήλιο ταξίδι.

Στις έξι το απόγευμα της  11ης Νοεμβρίου 1968, ήρθε στη Ρόδο, κι έδεσε στον κόλπο των Τριαντών το «Χριστίνα» , φέρνοντας μαζί του  το πιο διάσημο ζευγάρι του κόσμου, εκείνη την εποχή.  Οι νεόνυμφοι αποβιβάστηκαν με βενζινάκατο στην αποβάθρα Μανδρακίου.

Το εκτενές ρεπορτάζ του διευθυντή τότε της εφημερίδας Πρόοδος, Γιώργου Ζαχαριάδη αναφέρει  τα εξής:

«Λίγοι ήταν αυτοί που τους υποδέχτηκαν. Ο λιμενάρχης Δημήτρης Κατεβαίνης, ο κ. Φίλιππος Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Ολυμπιακής που ανέλαβε και τη ξενάγησή τους και ο πράκτορας  Κώστας Ζερβός. Παρόντες ήταν ακόμα δημοσιογράφοι της Ρόδου και συνεργείο της αμερικανικής τηλεόρασης. Πρώτος βγήκε ο Ωνάσης από τη βενζινάκατο. Βοήθησε τη Τζάκι να βγει και τα φλας άστραψαν. Η Τζάκι γύριζε συνεχώς αλλού το πρόσωπό της, ήταν απλά ντυμένη και μακιγιαρισμένη. Φορούσε ένα γκρι μαντό μέχρι το γόνατο, κι ένα κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι. Ο Ωνάσης φορούσε μαύρο κοστούμι, άσπρο φουλάρι στο λαιμό, κι ένα άσπρο μαντήλι στο πέτο.

Τα φλας άναβαν συνεχώς, οι δημοσιογράφοι έτρεχαν, κι ακούστηκε η γνωστή επωδός του Ωνάση προς τους φωτορεπόρτερ:

«Αμάν, βρε παιδιά, αφήστε μας για λίγο ήσυχους. Θα πέσουμε στη θάλασσα. Τι κακό είν΄ αυτό;»

Το ζεύγος προχώρησε πεζή κι έγινε αντιληπτό από τον κόσμο. Αυτοκίνητα σταματούσαν, πεζοί τους κοιτούσαν, οι φωτορεπόρτερ πίεζαν, κι ο Ωνάσης δυσανασχετούσε. «Πείτε μας να σταματήσουμε για φωτογραφίες και φύγετε μετά να κάνουμε τη βόλτα μας…», είπε.

Εντωμεταξύ ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται, σχημάτισε μεγάλη πομπή , μπροστά ο Τέλης κι  η Τζάκι, πίσω ο κόσμος.  Περπατούσαν με κατεύθυνση την Παλιά Πόλη. Η  Τζάκι εξέφρασε την επιθυμία να  μπει στα σοκάκια. Προχώρησαν προς την οδό Πλάτωνος, στο τούρκικο τζαμί. Από κει συνέχισαν μέσα από τα χαλάσματα και βγήκαν πάλι στη Σωκράτους.

Οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν:

-Δεν κουραστήκατε;

Όχι, μου αρέσει ο περίπατος αυτός. Μπορώ να περπατώ δύο ολόκληρες ώρες.

Της εξηγούν την ιστορία της Ρόδου. Δείχνει αρκετό ενδιαφέρον.

– Σας αρέσει το νησί;

Είναι όνειρο, είναι θαύμα, απαντά η Τζάκι  και προσθέτει:  Είναι νομίζω το ωραιότερο νησί που επισκέφτηκα μέχρι τώρα.

Ρωτά η Τζάκι: Γιατί οι δρόμοι είναι τόσο στενοί;

Της εξηγούν : Από εδώ περνούσαν πρώτα οι Ιππότες της Ρόδου με τα άλογά τους.

Είναι όνειρο, είναι θαύμα, επαναλαμβάνει η πρώην κυρία Κένεντι.

Σε κάποια σημεία της διαδρομής είναι σκοτάδι, αλλά την κατάσταση βοηθούν οι οπερατέρ. Ανάβουν τα φλας και φωτίζουν τα διάφορα οικόσημα που είναι στο δρόμο. Η Τζάκι δείχνει ενδιαφέρον. Ύστερα γυρίζουν πάλι προς τη Νέα Αγορά. Στην έξοδο της Αγοράς, προς την οδό Γαλλίας, το ζεύγος χειροκροτήθηκε από το πλήθος. Η Τζάκι ανταπέδωσε μ΄ ένα χαμόγελο. Ήταν ένας περίπατος νυχτερινός κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό που κράτησε ακριβώς μία ώρα. Κατέληξαν στα γραφεία της Ολυμπιακής όπου χαιρέτησαν το προσωπικό.

Μετά τον περίπατό τους, μπήκαν σ΄ ένα ταξί και ξαναγύρισαν στην Παλιά Πόλη. Πήγαν στου «Αλέξη» και ήπιαν ούζο, μαζί με χταποδάκι. Πλήθος κόσμου κι εκεί. Ο Ωνάσης και η Τζάκι τσούγκρισαν τα ποτήρια με τους Ροδίτες. Δόθηκαν ευχές πολλές στο ζεύγος, και αν και ο Ωνάσης διαμαρτυρόταν για τους φωτορεπόρτερ, έδειξε ότι δεν ήθελε το πέρασμά του από το νησί  να περάσει απαρατήρητο.

O Ωνάσης πήρε μαζί του απ΄ του «Αλέξη» ένα χταπόδι κι έναν αστακό και πλήρωσε 10.000 δραχμές.

Μετά το ουζάκι και το χταποδάκι άνοιξε η όρεξη της Τζάκι και  το ζεύγος μαζί με τον κ. Γεωργάκη, πρόεδρο της Ολυμπιακής που εν τω μεταξύ ήρθε από την Αθήνα, τον δήμαρχο Ρόδου Γιώργο Βρούχο  και τον Κώστα Ζερβό, πήγαν στο εξοχικό κέντρο  του Ρετζέπ, στην περιοχή «Τρεις». Εκεί δοκίμασαν και την ανατολίτικη κουζίνα».

Η Τζάκι έμεινε κατενθουσιασμένη από το «Σεβαλιέ ντε Ρόντ»  που δοκίμασε. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη όταν της προσέφεραν ένα ρόδι, το οποίο έφαγε μέχρι το τελευταίο «κουνί».

Ο Τέλης  το ΄ριξε στο ούζο, με σταφύλια (χείλη της Χανούμ) για μεζέ. Τρώγοντας άνοιξε συζήτηση με τον Ρετζέπ στην τουρκική γλώσσα.  Οι φωτορεπόρτερ συνέχιζαν τη δουλειά τους και ο Ωνάσης τους είπε: «βρε παιδιά, πάρτε όσες φωτογραφίες θέλετε και μετά αφήστε με να φάω με την ησυχία μου».

Παραλειπόμενο: Στο τραπεζάκι που έτρωγαν,  ο αγαθός Ρετζέπ μη ξέροντας προφανώς ότι o Ωνάσης ήταν ο ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, είχε τοποθετήσει σταχτοθήκες διαφημιστικές της Αιρ Φρανς. Το παρατήρησε ο Δήμαρχος, το είπε στον Ωνάση κι όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια.

Στις 11 παρά είκοσι ακριβώς το ζεύγος γύρισε στην αποβάθρα της Ψαροπούλας, επιβιβάστηκε σε βενζινάκατο και γύρισε στη «Χριστίνα» που ήταν αγκυροβολημένη στον κόλπο των Τριαντών.

Μικροεπεισόδιο: Πάνω  στην αποβάθρα και πριν το ζεύγος αποβιβαστεί στη βενζινάκατο, ο Ωνάσης εκνευρισμένος απευθύνθηκε σε πέντε-έξι Γερμανούς φωτορεπόρτερ που είχαν καταφθάσει στη Ρόδο και τους ζήτησε να σταματήσουν να τους φωτογραφίζουν. «Σταματήστε πια, τους είπε. Δεν έχετε το θεό σας…»

Η δυνατή βροχή έδιωξε τον Τέλη και τη Τζάκι πρόωρα από το νησί

Η θαλαμηγός απέπλευσε  από τη Ρόδο την άλλη μέρα στις 09:50 το πρωί, προς άγνωστη κατεύθυνση. Το ζεύγος σκόπευε να παραμείνει στη Ρόδο και κατά τη διάρκεια αυτής την ημέρας, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν τους άφηναν να απολαύσουν τη Ρόδο.

Η Ρόδος έγινε κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος για μερικές ώρες. Από την Αθήνα οι εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ζητούσαν φωτογραφίες και ρεπορτάζ για την παραμονή στο νησί του διάσημου ζευγαριού. Το βράδυ της ημέρας που έφυγε το ζεύγος, έφτασαν στη Ρόδο πολλοί Έλληνες και ξένοι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Έρχονταν, νομίζοντας ότι θα βρουν το ζευγάρι. Δυστυχώς όταν το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε,  η «Χριστίνα» είχε φύγει. Η επίσκεψη του Ωνάση και της Tζάκι  στη Ρόδο, έγινε αιτία για μια άνευ προηγουμένου προβολή του νησιού στο εξωτερικό.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Όταν ο Ωνάσης έγινε «ο φτωχότερος άνθρωπος στον κόσμο». Τα σενάρια της συντριβής του αεροπλάνου του γιου του Αλέξανδρου. Το πόρισμα για τα πηδάλια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu