Σήμερα ο ρόλος του παραμυθά τείνει να περιορισθεί στον παππού και τη γιαγιά που λένε ιστορίες στα εγγόνια τους. Στην εποχή όμως των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, όταν ακόμη δεν είχε εμφανισθεί η οργανωμένη θρησκεία, οι παραμυθάδες βοήθησαν καταλυτικά να αναπτυχθούν δεσμοί συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους, σύμφωνα με βρετανική ανθρωπολογική μελέτη.
Οι παραμυθάδες πιο δημοφιλείς από τους κυνηγούς στις αρχαίες κοινωνίες
Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιστορίες που έλεγαν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατάγονταν από μια παλαιά φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τους Άγκντα, που ζούσαν στις Φιλιππίνες τουλάχιστον πριν από 35.000 χρόνια.

Οι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι παραμυθάδες είχαν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν σύντροφο και να κάνουν παιδιά.
Όταν 300 μέλη από 18 καταυλισμούς Άγκντα ρωτήθηκαν με ποιον θα ήθελαν περισσότερο να συμβιώνουν (είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε ανθρώπους με σωματική δύναμη, ικανότητες κυνηγιού και ψαρέματος, ιατρικές γνώσεις κ.α.), απάντησαν ότι πάνω απ’ όλα προτιμούσαν κάποιον που να λέει ωραίες ιστορίες. Καθόλου τυχαία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι επιδέξιοι παραμυθάδες είχαν κατά μέσο όρο 0,5 περισσότερα παιδιά από όσους έλεγαν χάλια ιστορίες.
Πηγή: in.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Βρετανία. Νεκρόφιλος κακοποίησε τουλάχιστον 101 πτώματα έως 100 ετών. Στο στόχαστρο έρευνας οι διοικήσεις δύο νοσοκομείων
- Σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πιο αυστηρές ποινές για απόπειρα βιασμού και ενδοοικογενειακή βία
- Γιατί το κάπνισμα γίνεται ακριβότερο και δυσκολότερο στη Γαλλία
- Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι Times. «Πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους μέρος»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ