Σήμερα ο ρόλος του παραμυθά τείνει να περιορισθεί στον παππού και τη γιαγιά που λένε ιστορίες στα εγγόνια τους. Στην εποχή όμως των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, όταν ακόμη δεν είχε εμφανισθεί η οργανωμένη θρησκεία, οι παραμυθάδες βοήθησαν καταλυτικά να αναπτυχθούν δεσμοί συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους, σύμφωνα με βρετανική ανθρωπολογική μελέτη.
Οι παραμυθάδες πιο δημοφιλείς από τους κυνηγούς στις αρχαίες κοινωνίες
Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιστορίες που έλεγαν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατάγονταν από μια παλαιά φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τους Άγκντα, που ζούσαν στις Φιλιππίνες τουλάχιστον πριν από 35.000 χρόνια.

Οι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι παραμυθάδες είχαν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν σύντροφο και να κάνουν παιδιά.
Όταν 300 μέλη από 18 καταυλισμούς Άγκντα ρωτήθηκαν με ποιον θα ήθελαν περισσότερο να συμβιώνουν (είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε ανθρώπους με σωματική δύναμη, ικανότητες κυνηγιού και ψαρέματος, ιατρικές γνώσεις κ.α.), απάντησαν ότι πάνω απ’ όλα προτιμούσαν κάποιον που να λέει ωραίες ιστορίες. Καθόλου τυχαία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι επιδέξιοι παραμυθάδες είχαν κατά μέσο όρο 0,5 περισσότερα παιδιά από όσους έλεγαν χάλια ιστορίες.
Πηγή: in.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Τσιτσιπάς. «Είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχω αντιμετωπίσει, έχω ένα όριο…»
- Εργασία 13 ωρών στον ίδιο εργοδότη. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
- Πυρκαγιά σε γεωργική έκταση στο Αχλάδι Φθιώτιδας. Προειδοποιητικό μήνυμα του 112
- Θεσσαλονίκη. Στη φυλακή ο αρχηγός της «μαφίας των λουκουμάδων»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ