Γκρέμισαν τη μάντρα του νεκροταφείου για να “βλέπει” θάλασσα ο νεκρός αεροπόρος. Η συγκινητική ιστορία πολέμου
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
A+
A-
Ο Έλληνας σκιτσογράφος του έπους του 1940, Σταμάτης Πολενάκης, είχε καταθέσει μία συγκλονιστική μαρτυρία από την περίοδο της Κατοχής, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας, ο γιος του, Λέανδρος.
Έγραφε ο κ. Πολενάκης:
“Είχε καταρριφθεί τον χειμώνα του 1941 ένα συμμαχικό αεροπλάνο πάνω από το Αιγαίο. Το κύμα έβγαλε σε έναν γιαλό της Σίφνου το νεκρό σώμα του Νεοζηλανδού πιλότου κι ήτανε Μεγάλη Βδομάδα. Λεν ακόμα οι γέροντες πως ήταν πανέμορφος.
Πήραν οι νησιώτες το σώμα και το κήδεψαν πάνδημα – όλο το νησί – σαν να ‘βγαζαν Επιτάφιο κι οι δυνάμεις των Ιταλών δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα μπροστά στην ολοκληρωτική συμμετοχή της νησιωτικής κοινωνίας στο ξόδι.
Με βιολιά και λαγούτα τον πήγαν, τον ανέβασαν ψηλά στο κοιμητήρι τ’ Άη – Παύλου, στη χούφτα των βουνών, κι εκεί που τον έβαλαν οι αγαθοί νησιώτες γκρέμισαν δίπλα του τη μάντρα δυο μέτρα ψηλή, για να βλέπει λέει ο νεκρός τη θάλασσα και να αναγαλλιάζει η ψυχή του!
Είναι γκρεμισμένη ακόμα η μάντρα και τώρα που έχουν πάρει πια τον νεκρό οι δικοί του πίσω στη μακρινή πατρίδα του.
Κανείς δεν την ξανάχτισε από τότε, μπορείς να πας κι εσύ να το διαπιστώσεις με τα μάτια σου αν θέλεις”
Η αποκάλυψη της γκρεμισμένης μάντρας
Από την περιγραφή που είχε κάνει ο διάσημος Έλληνας σκιτσογράφος, εντοπίστηκε το σημείο ταφής του Νεοζηλανδού πιλότου από τον Θεόδωρο Μαυρίδη και δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Greece at WWII Archives.
Η γκρεμισμένη μάντρα μπροστά από τον τάφο του Νεοζηλανδού πιλότου (πάνω). Το κοιμητήριο του Άγιου Παύλου σε σκίτσο (κάτω), (Πηγή: Greece at WWII Archives)
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος, ο τάφος του πιλότου βρίσκεται στο κοιμητήριο του Αγίου Παύλου, βορειοανατολικά της Απολλωνίας Σίφνου. Μάλιστα από την εφαρμογή streetview του Google Maps μπορεί να διακρίνει κανείς την γκρεμισμένη μάντρα και το “αγνάντι στη θάλασσα”.
Ο Πολενάκης
O Σταμάτης Πολενάκης θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε βρει καταφύγιο στην πατρίδα του, τη Σίφνο.
Η επτάλεπτη ταινία με τίτλο “Ο Ντούτσε αφηγείται”, σατίριζε την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και περισσότερο τον Μουσολίνι, ο οποίος παρουσιάζεται να αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.
Οι συντελεστές και δημιουργοί της ταινίας γράφουν στους τίτλους αρχής:
“Η μικρή αυτή ταινία τύπου “Μίκυ Μάους” είναι η πρώτη του είδους της που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό παρακαλούμε το κοινό να κρίνει επιεικώς την προσπάθεια αυτή”
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το φιλμάκι χάθηκε. Το αρνητικό του ξαναβρέθηκε τη δεκαετία του 1980 και η ταινία αποκαταστάθηκε. Το τέλος της ταινίας είναι απολαυστικό. Δείτε την όλη στο παρακάτω βίντεο:
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ