Γρηγόρης Αυξεντίου. Οι μάχες του εθνομάρτυρα της Κύπρου. Η επικήρυξη των Βρετανών, τα κρησφύγετα και η προδοσία. Νέα εκπομπή

Γρηγόρης Αυξεντίου. Οι μάχες του εθνομάρτυρα της Κύπρου. Η επικήρυξη των Βρετανών, τα κρησφύγετα και η προδοσία. Νέα εκπομπή

Η ζωή και η δράση του εθνομάρτυρα της Κύπρου, Γρηγόρη Αυξεντίου στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 17.00.

Η εκπομπή παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση του θρυλικού αγωνιστή της ΕΟΚΑ. Μέλη της οικογένειάς του φωτίζουν την παιδική ηλικία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, ο οποίος έτρεφε τεράστια αγάπη για την Ελλάδα και από μικρός ονειρευόταν να μοιάσει με τους ήρωες του 1821.

Προσωπικά έγγραφα και φωτογραφίες αναδεικνύουν στιγμές από τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, η οποία όμως διακόπηκε απότομα, όταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, του πρότεινε να επιστρέψει στην Κύπρο και να ενταχθεί στην νέο-ιδρυθείσα οργάνωση. Ο Αυξεντίου γύρισε πίσω χωρίς δεύτερη σκέψη και ανέλαβε αμέσως δράση.

Ο Αυξεντίου ήταν καταζητούμενος με πολύ υψηλό χρηματικό ποσό από τους Βρετανούς.

Από την πρώτη κιόλας επιχείρηση, τις βομβιστικές επιθέσεις της 1ης Απριλίου 1955, που σήμαναν την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Αυξεντίου στους Βρετανούς. Αμέσως έγινε ο νούμερο ένα καταζητούμενος στο νησί. Για να αποφύγει τη σύλληψη, ανέλαβε τη διοίκηση των ανταρτών στα βουνά της Κύπρου.

Η Μηχανή του Χρόνου κατέγραψε τα θρυλικά λημέρια των ανταρτών στα Σπήλια και τις μαρτυρίες των συναγωνιστών του, που έζησαν μαζί του στα ορεινά κρησφύγετα.

Αυτοψία στα λημέρια με τον Ρένο Κυριακίδη “Ρωμανό” που κατασκεύασε τα κρησφύγετα

Η εκπομπή φωτίζει τις δραματικές ώρες που έζησε ο Αυξεντίου στη Μάχη στα Σπήλια, όταν αντιμετώπισε μόνος το πάνοπλο στρατιωτικό απόσπασμα των Βρετανών και τους κατατρόπωσε με την ευφυία και τον στρατηγικό νου. Συμπολεμιστές του μαρτυρούν, πως τους ξεγέλασε μέσα στην πυκνή ομίχλη και κατάφερε να τους παραπλανήσει ώστε να στρέψουν τα πυρά τους ο ένας εναντίον του άλλου.

Στην κορυφογραμμή βρίσκονταν τα λημέρια της ΕΟΚΑ. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα σύστημα τριών κρησφύγετων και άλλων μυστικών εγκαταστάσεων. Το σημείο προδόθηκε και περικυκλώθηκε από βρετανούς στρατιώτες.

Οι μάχες του Αυξεντίου ήταν νικηφόρες, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από την προδοσία.

Άνθρωποι που τον βοήθησαν να κρυφτεί από τους Βρετανούς σε κρησφύγετο που κατασκευάστηκε στη Μονή Μαχαιρά, εξιστορούν την επεισοδιακή διαφυγή του Αυξεντίου, ο οποίος ντυμένος ιερέας, κατάφερε για ακόμα μία φορά να γλυτώσει.

Η τύχη όμως τον εγκατέλειψε λίγο καιρό αργότερα, όταν η τοποθεσία του κρησφύγετου προδόθηκε και περικυκλώθηκε από στρατιώτες.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου, ο μοναδικός επιζών της τελευταίας επίθεσης των Βρετανών, που πυρπόλησαν το κρησφύγετο, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες δραματικές στιγμές με τον Αυξεντίου μέχρι και τη στιγμή που τον αντίκρυσε απανθρακωμένο.

Η γενναιότητα του Γρηγόρη Αυξεντίου αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους διώκτες του. Ο Βρετανός Κυβερνήτης Τζον Χάρντινγκ αναφώνησε πάνω από το πτώμα «Εσύ είσαι ήρωας».

Στην εκπομπή μιλούν:

ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΡΕΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΘΑΣΟΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΟΚΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ – ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΛΑ ΧΑΛΚΑ – ΑΝΙΨΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΡΛΑΣ – ΑΝΙΨΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΚΙΚΑ ΧΑΤΖΗΣΕΡΓΗ – ΑΝΙΨΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr