Την άγνωστη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πριν από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 21.00 από την COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται την Κυριακή 1 Απριλίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή φωτίζει τα παιδικά χρόνια του μικρού Θοδωρή και τον βίαιο θάνατο του πατέρα του σε πολιορκία σε πύργο της Μάνης. Αυτή η απώλεια και το χαστούκι που δέχτηκε από έναν Τούρκο στο δρόμο για την Τριπολιτσά, σημάδεψαν και επηρέασαν καθοριστικά το χαρακτήρα του.

H Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τα προεπαναστατικά χρόνια που έζησε ως κλέφτης στη Πελοπόννησο, τη γνωριμία με τον Καπετάν Ζαχαριά αλλά και τον γάμο του με την Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών, ο Κολοκοτρώνης διέφυγε στη Ζάκυνθο, όπου για να επιβιώσει αναγκάστηκε να γίνει κρεοπώλης.

Η εκπομπή αναδεικνύει την άγνωστη πειρατική ζωή του Κολοκοτρώνη,  στα αποκαλούμενα  Μαύρα Καράβια στις Σποράδες που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Οθωμανών.

Άλλη μία άγνωστη περίοδος της ζωής του Κολοκοτρώνη, είναι η κατάταξη του στον αγγλικό στρατό, εκεί που γνώρισε τον Ριχάρδο Τζώρτζ και πρωτοφόρεσε την περίφημη περικεφαλαία που τον ακολούθησε στο υπόλοιπο της ζωής του. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο άνοιξε τις προθήκες του ώστε η εκπομπή να παρουσιάσει τα προσωπικά αντικείμενα του Γέρου του Μοριά.

Η Μηχανή του χρόνου ερευνά πως έγινε η μύηση του Κολοκοτρώνη στη Φιλική Εταιρεία και η κρίσιμη συνάντηση που είχε το 1819 με τον Καποδίστρια στη Κέρκυρα. Δύο χρόνια μετά, ο Γέρος του Μοριά, αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here