Η αληθινή ιστορία με το 16χρονο αγόρι της ναζιστικής νεολαίας που ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά στον φακό. Για δεκαετίες πίστευαν ότι έκλαψε για τον θάνατο του Χίτλερ, αλλά ο Χάνς είχε σοβαρότερους λόγους

Η αληθινή ιστορία με το 16χρονο αγόρι της ναζιστικής νεολαίας που ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά στον φακό. Για δεκαετίες πίστευαν ότι έκλαψε για τον θάνατο του Χίτλερ, αλλά ο Χάνς είχε σοβαρότερους λόγους
Στα δεκάεξι του χρόνια, ο Χάνς-Γκέοργκ Χένκε εντάχθηκε στις αντι-αεροπορικές δυνάμεις της νεολαίας του Χίτλερ για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο πόλεμος του στέρησε από νωρίς και τους δυο γονείς του.

Ήταν η εποχή που η προπαγάνδα του Χίτλερ “αγκάλιαζε” με τον δικό της τρόπο την γερμανική νεολαία και οδήγησε χιλιάδες έφηβους να πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν στο πλευρό της βέρμαχτ.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτέλεσε προϊόν προπαγάνδας για πολλά χρόνια. Η τοποθεσία όπου τραβήχτηκε αποτελούσε μυστήριο. Ο νεαρός γερμανός είτε λόγω του φόβου, είτε επειδή εκτελούσε εντολές, κρατούσε για πολλά χρόνια το στόμα του κλειστό.

Ο αμερικανός φωτορεπόρτερ, Τζον Φλορέα, ισχυρίστηκε ότι απαθανάτισε τον έφηβο να κλαίει με λυγμούς στην τοποθεσία Έσσεν της Γερμανίας, το 1945.

Το κλικ έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο και συνοδεύτηκε από την πληροφορία ότι το αγόρι ξέσπασε σε κλάματα όταν του είπαν “Χίτλερ kaput”. Ο Χάνς όμως δεν έκλαψε ποτέ για τον θάνατο του Φύρερ!

Η τοποθεσία όπου τραβήχτηκε αποτελούσε μυστήριο. Ο νεαρός γερμανός είτε λόγω του φόβου, είτε επειδή εκτελούσε εντολές, κρατούσε για πολλά χρόνια το στόμα του κλειστό/ YouTube

Ο Χανς όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του δεν είχε αναπτύξει τις κατάλληλες άμυνες για να αντιμετωπίσει την βαναυσότητα του πολέμου και όπως ήταν φυσικό λύγισε μπροστά στο αδιέξοδο της βίας.  Η ουσία της φωτογραφίας όμως είναι ότι εκείνη την ημέρα ο νεαρός προσπαθούσε να καταπολεμήσει το σοκ που είχε βιώσει ύστερα από την εμπλοκή του σε μια μάχη με μια μονάδα του πεζικού των ΗΠΑ.

Μετά την μάχη ο Χένκε συνελήφθη από τους Αμερικανούς όπου φρόντισαν να επιστρέψει στην γενέτειρα του, το Finsterwalde της Γερμανίας.

Παρατηρώντας τη πλήρη σειρά των φωτογραφιών βρέθηκε η ακριβής τοποθεσία, όπου το 1945 συναντήθηκαν ο φωτογράφος και ο αμούστακος στρατιώτης.

Η αρχιτεκτονική του χώρου είναι πολύ χαρακτηριστική και οι γνώστες κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο του Έσσεν. Εκεί είχε οδηγηθεί το αγόρι μετά την φονική μάχη που είχε πάρει μέρος χωρίς να έχει άλλη επιλογή.

Ήταν μια από τις τελευταίες  συγκρούσεις του β’ παγκοσμίου πολέμου και λόγω έλλειψης στρατιωτών, το ναζιστικό καθεστώς είχε επιστρατεύσει ακόμα και ανήλικους.

Το Έσσεν εξαιτίας της σπουδαιότητας του, ιδιαίτερα στον τομέα της κατασκευής όπλων, βομβαρδίστηκε σφοδρότατα από τους συμμάχους με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 75% της πόλης.

Στο πρώτο κύμα της επιχείρησης πήραν μέρος 114 βομβαρδιστικά ενώ ακολούθησε και άλλη μια επιδρομή με 109 αεροσκάφη.

Ο Χάνς-Γκέοργκ Χένκε μεγαλώνοντας κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του. Μάλιστα εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της ανατολικής Γερμανίας. Τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του κατάφεραν να επιβιώσουν από τη μανία του πολέμου. Ο ίδιος πέθανε το 1997.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTune

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η οικογένεια που πρόσφερε εθελοντικά τους δίδυμους γιους της για να πολεμήσουν για την πατρίδα τους και να συνεχίσουν την οικογενειακή πατριωτική παράδοση

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.