Η πυξίς είναι ξύλινο ή κεραμικό αρχαίο ελληνικό αγγείο, κυλινδρικού σχήματος, που έφερε καπάκι.

Οι γυναίκες συνήθως έβαζαν εκεί τα καλλυντικά ή τα κοσμήματά τους. Επρόκειτο δηλαδή για ένα σκεύος που έπαιζε το ίδιο ρόλο μ’ ένα σημερινό κουτί καλλυντικών ή μια μπιζουτιέρα. Η ναυτική πυξίδα πήρε το όνομά της από την ομοιότητα στο σχήμα με το αρχαίο αγγείο.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχαίες ελληνικές πυξίδες βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Πρόκειται για αττικό αγγείο του 4ου αιώνα π.Χ. που στο καπάκι του απεικονίζεται ένα χέρι.

πυξίς, αγγείο, αρχαία Ελλάδα
Η αρχαία πυξίς.

Τα δάχτυλα είναι λεπτά και το χέρι μάλλον είναι γυναικείο. Είναι μια σπάνια περίπτωση στην αττική αγγειογραφία όπου το θέμα δεν είναι διακοσμητικό, αλλά χρησιμοποιείται ως πρακτικός οδηγός: δείχνει στην ιδιοκτήτρια της πυξίδος πως ανοίγει το καπάκι! Αντίστοιχα σύμβολα υπάρχουν σήμερα σε πολλές συσκευασίες για το πως ανοίγουν!

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Αρχική φωτογραφία: Πυξίδα της αρχαϊκής περιόδου 470 π.Χ.- 460 π.Χ. Παράσταση από τους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδος. Μουσείο Λούβρου. Πηγή: wikipedia 

γυναίκες, αρχαία Ελλάδα, Αθήνα, επίκληροςΔιαβάστε στη «ΜτΧ»: Ποιες γυναίκες υποχρεώνονταν να παντρευτούν τους συγγενείς τους στην αρχαία Ελλάδα. Γιατί ήταν σημαντικό σημαντικό να υπάρχει γιος στην οικογένεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here