Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διαπράττουν ένα «ειδεχθές έγκλημα εναντίον αθώων πολιτών», αφότου εικόνες Παλαιστινίων κρατουμένων, τους οποίους έχουν γδύσει και αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους στη Γάζα, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ιζάτ ελ Ρεσίκ, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο εξωτερικό, προέτρεψε τους διεθνείς οργανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν, προκειμένου να δείξουν τι συνέβη στους άνδρες και να βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Children, UN workers and a journalist are believed to be seen in a video showing dozens of Palestinians stripped and detained by Israeli forces in Gaza. pic.twitter.com/MECCmCgnMI
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 8, 2023
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολάχιαν, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, επέκρινε επίσης το Ισραήλ, κατηγορώντας το σε μήνυμά του στο X για «βαρβαρότητα στην αντιμετώπιση αθώων αιχμαλώτων και πολιτών».
Η ισραηλινή τηλεόραση έδειξε χθες βίντεο, το οποίο επαλήθευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όπου απεικονίζονταν, όπως περιέγραφε, αιχμάλωτοι μαχητές της Χαμάς, τους οποίους είχαν γδύσει, αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους και κάθονταν με το κεφάλι σκυμμένο σε έναν δρόμο στην Πόλη της Γάζας.
«Μιλάμε για άτομα που συνελήφθησαν στην Τζαμπάλια και τη Σετζάιγια (στην Πόλη της Γάζας), προπύργια της Χαμάς» δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί, όταν και ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.
«Μιλάμε για άνδρες στην ηλικία περίπου της στράτευσης, που εντοπίστηκαν σε περιοχές τις οποίες ο άμαχος πληθυσμός υποτίθεται ότι θα είχε εκκενώσει πριν από εβδομάδες».
#Hamas says that #Israel had bombed #Gaza’s medieval Omari Mosque causing widespread destruction to the building and calls it a “heinous, barbaric crime.”https://t.co/7zJRYjU8aX
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) December 8, 2023
Σε μία φωτογραφία διακρίνονται περισσότεροι από 20 άνδρες κρατούμενοι να είναι γονατισμένοι στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες τους παρακολουθούν και δεκάδες παπούτσια και σανδάλια έχουν εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου. Ένας παρόμοιος αριθμός κρατουμένων, επίσης ημίγυμνων, στριμώχνεται στην καρότσα ενός φορτηγού λίγο πιο πέρα.
Ορισμένοι Παλαιστίνιοι είπαν πως αναγνώρισαν συγγενείς τους στα πλάνα και αρνήθηκαν ότι συνδέονται με τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Κάποιοι, υποστηρίζουν, είναι αγόρια ή νέοι.
Ο Ρεσίκ είπε πως οι κρατούμενοι αιχμαλωτίστηκαν σε ένα σχολείο στη Γάζα, που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Έκκληση στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Χαμάς θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τις ζωές και την ασφάλεια των κρατουμένων ανδρών, πρόσθεσε ο Ρεσίκ.
«Προτρέπουμε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν αμέσως για να αποκαλύψουν αυτό το ειδεχθές έγκλημα εναντίον αθώων πολιτών που βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εξαιτίας της σιωνιστικής επίθεσης και των σφαγών και να ασκήσουν πιέσεις με κάθε μέσο για να διασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους», τόνισε.
Το αραβικό μέσο ενημέρωσης Al-Araby Al-Jadeed, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε πως ένας από τους άνδρες που κρατούνται είναι ο ανταποκριτής του Ντίαα Καχλούτ. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν τη σύλληψη δημοσιογράφων. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους.
Παλαιστίνιοι αναγνώρισαν την περιοχή όπου κρατούνταν οι άνδρες ως την πόλη Μπέιτ Λαχία, στο βορειοανατολικό τμήμα της Γάζας, μια περιοχή απ’ όπου το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να φύγουν και την είχαν περικυκλώσει και πολιορκήσει ισραηλινά τεθωρακισμένα για εβδομάδες. Το Reuters επιβεβαίωσε πως η περιοχή είναι η Μπέιτ Λαχία.
Ο Χάνι Αλμαντχούν, ένας Παλαιστινιο-Αμερικανός, που ζει στη Βιρτζίνια, είπε πως είδε συγγενείς σε μία φωτογραφία, μεταξύ άλλων τον 12χρονο ανιψιό του και πως δεν έχουν διασυνδέσεις με τη Χαμάς ή άλλες οργανώσεις.
«Υπογραμμίζουμε με σθένος τη σημασία του να αντιμετωπίζονται όλοι εκείνοι που κρατούνται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε σε μία δήλωση η Τζέσικα Μουσάν, σύμβουλος σχέσεων με τα ΜΜΕ, στη Μέση Ανατολή, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Χουσάμ Ζομπλότ, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στο Λονδίνο, έγραψε σε μήνυμά του στο X ότι οι εικόνες αυτές φέρνουν στον νου «ορισμένα από τα σκοτεινότερα περάσματα στην ιστορία της ανθρωπότητας». Ο Παλαιστίνιος πολιτικός Χανάν Ασράουι σε μήνυμά του στο X λέει πως το περιστατικό συνιστά «κατάφωρη απόπειρα ταπείνωσης και υποβάθμισης των Παλαιστινίων ανδρών… τους έγδυσαν και τους επέδειξαν σαν τρόπαια πολέμου».
Στο μεταξύ, η Χαμάς ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το μεσαιωνικό τέμενος Ομάρι της Γάζας, το παλαιότερο και μεγαλύτερο τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο κτίριο, με το παλαιστινιακό κίνημα να κάνει λόγο για ένα «ειδεχθές, βάρβαρο έγκλημα».
Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από μέσα ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα και τις οποίες το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως δείχνουν μεγάλες ζημιές στο τέμενος, με πεσμένους τοίχους και στέγες και μια τεράστια ρωγμή στο κάτω μέρος του πέτρινου μιναρέ.
Δημοσιογράφοι του Reuters από τη Γάζα αναγνώρισαν ότι ο μιναρές στη φωτογραφία είναι αυτός του τεμένους Ομάρι.
Και το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επαλήθευσε ότι οι φωτογραφίες είναι του τεμένους.
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ζημιές στο τέμενος.
Το τέμενος Ομάρι πήρε το όνομά του από τον δεύτερο χαλίφη του Ισλάμ, Ομάρ.
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ