Τον Ιούλιο του 1983, οι Θεσσαλονικείς είδαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία.
Περισσότερα από 200 άτομα της Οικολογικής Κίνησης –ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά- πήραν τα ποδήλατά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.

Με την ποδηλατάδα τους, ζητούσαν να μην κατασκευαστεί ο περιφερειακός και να προστατευτεί το δάσος Σέιχ Σου.
Απαιτούσαν επίσης να φύγουν τα ΙΧ από την πόλη, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κατάλληλες υποδομές για την κίνηση των ποδηλάτων.

Παρέμβαση της αστυνομίας και επεισόδια

Η διαμαρτυρία τους όμως δεν εξελίχθηκε ειρηνικά.
Όταν οι οικολόγοι ποδηλάτες έφτασαν στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, σταμάτησαν για λίγη ώρα την κίνηση των οχημάτων.
Ξάπλωσαν στο οδόστρωμα και φώναζαν συνθήματα όπως «όχι στην κατασκευή του περιφερειακού δρόμου στο δάσος του Σέιχ Σου» και «δικαίωμα του δικύκλου στην πόλη».
Μετά από 15 λεπτά, οι ποδηλάτες σηκώθηκαν και κατευθύνθηκαν στην οδό Μητροπόλεως, μπροστά από το ξενοδοχείο Παλλάς.
Και εκεί ακολούθησαν τον ίδιο τρόπο διαμαρτυρίας, ώσπου τους ζητήθηκε από την αστυνομία να απομακρυνθούν, για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

263667_178155962244513_6720607_n
Τον Ιούλιο του 1983, οι Θεσσαλονικείς είδαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης, άρχισαν να εμφανίζονται από παντού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Ακολούθησαν επεισόδια, καθώς οι αστυνομικοί συνελάμβαναν διαδηλωτές για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ οι ποδηλάτες προσπαθούσαν να τους «αρπάξουν» μέσα από τα χέρια των αστυνομικών.

Ο έπαινος του εισαγγελέα και τα πρόστιμα

Τελικά, συνελήφθησαν 13 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, « οι ενέργειές τους στα δύο σημεία των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως ήταν προσχεδιασμένες, με στόχο την πρόκληση κυκλοφοριακής ανωμαλίας και γενικής αναταραχής στο κέντρο της πόλεως».
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος έδειξε να διαφωνεί με το «σκεπτικό της αναταραχής», που επικαλούνταν η αστυνομία.
Στην αγόρευσή του είπε, ότι η πορεία των οικολόγων πήρε μεγάλη δημοσιότητα και παρουσίασε ενδιαφέρον, πιθανόν λόγω της πρωτοτυπίας της και γιατί έθεσε ένα υπαρκτό πρόβλημα».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να επαινέσει τη διαμαρτυρία των οικολόγων.

260568_178155872244522_6206809_n
Ακολούθησαν επεισόδια, καθώς οι αστυνομικοί συνελάμβαναν διαδηλωτές για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ οι ποδηλάτες προσπαθούσαν να τους «αρπάξουν» μέσα από τα χέρια των αστυνομικών

«Είναι άξιοι συγχαρητηρίων και είθε να συνεχίζονται τέτοιες εκδηλώσεις», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, αλλά το δικαστήριο τιμώρησε τους 13 συλληφθέντες με 500 δραχμές πρόστιμο τον καθένα, συν 300 δραχμές για τα δικαστικά έξοδα έκαστος.
Η κατηγορία από παρακώλυση συγκοινωνιών μετατράπηκε σε διατάραξη κυκλοφορίας.
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τη δίκη των οικολόγων, «τσόνταρε» από λίγα χρήματα και πληρώθηκαν τα πρόστιμα.
Στο πλευρό τους είχαν σταθεί επίσης καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, κ.ά.

263708_178155785577864_5016618_n
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τη δίκη των οικολόγων, «τσόνταρε» από λίγα χρήματα και πληρώθηκαν τα πρόστιμα

Ήταν μια από τις πρώτες οργανωμένες ποδηλατάδες που έγιναν στην Ελλάδα και μάλιστα με συγκεκριμένα αιτήματα.
Σήμερα, εκατοντάδες ποδηλάτες δίνουν ραντεβού για βόλτα στους δρόμους των πόλεων, απλώς για να ασκηθούν και να απολαύσουν τη χαρά τη ποδηλασίας.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πώς προέκυψε η μανία των Ολλανδών για τα ποδήλατα; Ήταν σχέδιο μιας αναρχικής ομάδας που ήθελε να προκαλέσει την αστυνομία. Σταδιακά υιοθετήθηκε από τους πολίτες ενάντια στη χρήση αυτοκινήτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here