Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Οι κλάδοι που επηρεάζονται

Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Οι κλάδοι που επηρεάζονται

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 9,4% με πάνω από 800,000 ανέργους.

Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση  περίπου 30.000 μεταναστών χωρίς έγγραφα, ανταποκρινόμενη στην πιεστική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

Αυτή η απόφαση είναι μια άμεση απάντηση στην τεράστια αποχώρηση εργαζομένων λόγω της πανδημίας Covid-19, που επηρεάζει κυρίως βιομηχανίες όπως η γεωργία, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους και την πιθανότητα ενθάρρυνσης περισσότερης παράνομης μετανάστευσης, το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα διευκολύνει την ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, θα δημιουργήσει αυξημένα δημόσια έσοδα και θα μετριάσει την τρέχουσα έλλειψη εργαζομένων.

Ακολουθεί η Γερμανία με το 22% του πληθυσμού στην τρίτη ηλικία και ελλείψεις σε ποσοστό 82%, η Πορτογαλία με 23% του πληθυσμού στη σύνταξη και 81% ελλείψεις προσωπικού, η Ιρλανδία με 15% και 81% και η Γαλλία με 22% και 80% αντίστοιχα.

Η Γερμανία, μία από τις χώρες; με τους υψηλότερους μισθούς για εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με πάνω από 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κενές.

Οι περισσότερες είναι στη βαριά της βιομηχανία, τις κατασκευές και τη μεταποίηση καθώς το 53-54% των εταιρειών του κλάδου χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερα εργατικά χέρια.

Στην Πορτογαλία, τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού, με περισσότερες από 58.000 κενές θέσεις εργασίας έχουν οι κλάδοι της τεχνολογίας της πληροφορίας, η υγεία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, η Πορτογαλία ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα «Εργασία στην Πορτογαλία» με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων για να καλύψουν αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Οι μισθοί σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως η πληροφορική, η υποστήριξη επιχειρήσεων, η υγειονομική περίθαλψη και οι κατασκευές είναι αρκετά ανταγωνιστικοί και παρουσιάζονται προσοδοφόρες ευκαιρίες για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σε κεντρικές περιοχές της χώρας παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μια αύξηση των θέσεων εργασίας, για χειριστές μηχανημάτων, υγειονομικής περίθαλψης, μεταφορών και κατασκευών.

Στην Ιρλανδία υπολογίζονται σε 100.000 οι κενές θέσεις εργασίας με τις μεγαλύτερες ελλείψεις στους γνωστούς τομείς της υγείας, του τουρισμού και των κατασκευών και την κυβέρνηση να υποδέχεται κάθε χρόνο 40.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους εκτός ΕΕ. Η Ιρλανδία χαρακτηρίστηκε μάλιστα μια από τις καλύτερες χώρες για να ζεις και να εργάζεσαι το 2024.

Τέλος στη Γαλλία, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία υδρογόνου αντιμετωπίζει μια πιεστική ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους μέχρι το 2030, καθώς υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η ανεπαρκής κατάρτιση σε αυτό τον τομέα εμποδίζουν την πρόοδο του κλάδου. Το 2022, ο συγκεκριμένος τομέας είχε 6.800 νέες θέσεις εργασίας, αυξημένες κατά 77% από το 2019.

Πληροφορίες από Insider Monkey

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu