Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Στυμφαλία βρίσκονται τα εντυπωσιακά ερείπια της Μονής Ζαρακά.
Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα που ανοικοδομήθηκε πριν το 1236, την εποχή της Φραγκοκρατίας και αποτελεί από τις παλαιότερες εκκλησίες της χώρας μας.
Οι κάτοικοι ονομάζουν την περιοχή «Κιόνια» λόγω των πολλών μικρών κιόνων που διασώζονται από τη Μονή, όνομα που έδωσαν και στο γειτονικό μικρό οικισμό ενώ πολλοί ξένοι περιηγητές αναφέρουν και τη λίμνη Στυμφαλία ως λίμνη Ζαρακά.
Η Μονή Ζαράκα ιδρύθηκε από το τάγμα των Κιστερκιανών, το οποίο συγκροτήθηκε το 1098 στη Γαλλία.
Θεμελιωτής του ήταν ο άγιος της καθολικής εκκλησίας, Bernard de Clairvaux, ο οποίος όρισε τις αξίες και τις αρχές του τάγματος. Η ταπεινοφροσύνη, η απλή ζωή, η σκληρή χειρωνακτική εργασία και η επαφή με τη φύση ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των Κιστερκιανών.
Τα μοναστήρια τους υπάκουαν σε αυτό το αυστηρό μοτίβο και γι’ αυτό επέλεγαν να τα χτίζουν σε απομονωμένες κοιλάδες και συνήθως κοντά σε φυσικές πηγές. Έτσι επιλέχθηκε και η τοποθεσία της Μονής Ζαράκα, για την ίδρυση της οποίας δεν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση.
Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι ανοικοδομήθηκε πριν το 1236 και σταμάτησε τη λειτουργία της το 1276, όταν έκλεισαν όλα τα καθολικά μοναστήρια στην Ελλάδα, μετά την πτώση της λατινικής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη, το 1261.
Η εκκλησία ανασκάφηκε το 1928 από τον Α. Ορλάνδο και το 1962 από τον Ε. Στίκα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, η αρχιτεκτονική της Μονής ήταν πλήρως εναρμονισμένη με την ευρύτερη φιλοσοφία του τάγματος.
Ο ναός ήταν λιτός χωρίς γλυπτά και αγιογραφίες. Η μορφή και η διάταξη των κιόνων και των παραστάδων του ναού υποδηλώνει ότι η κάλυψη του γινόταν με κτιστά σταυροθόλια με νευρώσεις. Το κεντρικό κλίτος ήταν ψηλότερο από τα πλαϊνά και φωτιζόταν από οξυκόρυφα παράθυρα, όπως φαίνεται και στην αναπαράσταση του Ορλάνδου.
Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι κτισμένοι κυρίως από μεγάλους αρχαίους μεταχειρισμένου δόμους, που προήλθαν από τα κτίρια της γειτονικής αρχαίας Στυμφάλου ενώ ο γλυπτός διάκοσμος της εκκλησίας (κιονόκρανα, επίκρανα παραστάδων, κλειδιά των θόλων) είναι εξαιρετικά λιτός, άψογα επεξεργασμένος και τεχνοτροπικά πιο κοντά στον ρωμανικό ρυθμό του 12ου αιώνα.
Στην ανοικοδόμηση του ναού εργάστηκαν ντόπιοι οικοδόμοι αλλά τα γλυπτά πιστεύεται ότι είναι έργο Γάλλων τεχνιτών.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Michael Miller από τη Μονή Ζαράκα:
Ειδήσεις σήμερα:
- Φινλανδία. Ένα σχολείο επιστρέφει στα βιβλία και εγκαταλείπει τις ψηφιακές συσκευές ως μέσο μάθησης
- Πάνω από 200 πρόστιμα σήμερα σε ελέγχους της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία. Για όριο ταχύτητες οι περισσότερες παραβάσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Peter Renaday. Ήταν η φωνή του Δάσκαλου Splinter στα Χελωνονιτζάκια
- Η επίθεση του Έλον Μάσκ στην Τέιλορ Σουίφτ μετά την στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ