Η ερωτική ζωή του θρυλικού Νουρέγιεφ. Δήλωνε ομοφυλόφιλος αλλά είχε σχέσεις και με γυναίκες. Οι φήμες για την Τζάκι Κένεντι και την οικογένειά της

Η ερωτική ζωή του θρυλικού Νουρέγιεφ. Δήλωνε ομοφυλόφιλος αλλά είχε σχέσεις και με γυναίκες. Οι φήμες για την Τζάκι Κένεντι και την οικογένειά της
Ο Νουρέγιεφ μεγάλωσε στην Ούφα, μια μικρή βιομηχανική πόλη της Ρωσίας. Η οικογένεια του ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε να αγοράσει παπούτσια. Η μητέρα του τον κουβαλούσε στην πλάτη της για να τον πάει σχολείο. Οι συμμαθητές του, τον φώναζαν ζητιάνο.

Όμως μερικά χρόνια αργότερα φόρεσε πουέντ και έγινε ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος του κλασικού μπαλέτου.

Κατάφερε να προσελκύσει εκατομμύρια και η γοητεία του μάγευε όποιον τον γνώριζε.

Ο Νουρέγιεφ δεν έκρυψε ποτέ τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Δήλωνε ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του συνδέθηκε ερωτικά και με γυναίκες. Η ερωτική του ζωή ήταν έντονη και απασχόλησε τον Τύπο της εποχής. Έκανε μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά δεν ήταν ποτέ πιστός. Του άρεσε να περνάει όμορφα, έστω και για ένα βράδυ.

Η γυναίκα του καθηγητή του

Το 1958 όταν έκανε ακόμη τα πρώτα του βήματα, έγινε δεκτός στο θρυλικό Μπαλέτο Κιρόφ, όπου δίδασκε ο Αλεξάντερ Πούσκιν.

Τρεις φορές τον χρόνο οι τρεις καλύτεροι χορευτές της σχολής έδιναν μια παράσταση μαζί. Ο Νουρέγεφ πίστευε ότι ο Πούσκιν δεν θα τον επέλεγε ποτέ. Έτσι, ο Νουρέγιεφ προετοίμασε μια χορογραφία, άρπαξε τον Πούσκιν από το χέρι, τον κλείδωσε σε μια αίθουσα και του έδειξε τι αξίζει. Έτσι, ο Πούσκιν τον επέλεξε.

Πριν από μεγάλες παραστάσεις ο Πούσκιν κοίμιζε τον Νουρέγιεφ στον καναπέ του διαμερίσματός του. Η σύζυγός του και πρώην χορεύτρια μπαλέτου Ξένια Τζούργκενσον του προσέφερε τσάι και φρόντιζε να κοιμάται καλά.

Όταν ο Νουρέγιεφ τραυματίστηκε στο πόδι, ο Πούσκιν τον προσκάλεσε να μετακομίσει μόνιμα σπίτι τους για να τον φροντίσει. Του συμπεριφέρονταν σαν να ήταν γιος τους.

Ο Αλεξάντερ Πούσκιν, ο καθηγητής χορού του Νουρέγιεφ. Πηγή εικόνας: Youtube

Όμως, δημοσιεύματα ήθελαν τον Νουρέγιεφ και τη σύζυγό του Πούσκιν να έχουν κάτι περισσότερο.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Τζούλι Κάβανα, η οποία έγραψε τη βιογραφία του Νουρέγιεφ, ο διάσημος χορευτής έχασε την παρθενιά του σε ηλικία 21 ετών με την Ξένια Τζούργκενσον.

Όπως είχε αναφέρει η Λιούμπα Ρομάκοβα, φίλη της Τζούργκενσον “η Ξένια τον είχε ερωτευτεί και ήθελε να το ζήσει. Ήταν ενθουσιασμένη. Μετά από αυτό δεν είχε άλλα ενδιαφέροντα. Ο Ρούντολφ είχε γίνει το πρότζεκτ της”.

Τον πήγαινε θέατρο, σε συναυλίες και τον σύστηνε στους φίλους της.

Σύμφωνα με τη χορεύτρια Μένια Μαρτίνεζ, η Ξένια είχε πει στον Νουρέγιεφ πριν από την πρώτη σεξουαλική του επαφή: “Θέλω να σου μάθω αυτή την πλευρά της ζωής. Θέλω να νιώσεις άνδρας”. Ο Νουρέγιεφ ένιωθε άσχημα γιατί σεβόταν πολύ τον καθηγητή του, αλλά τελικά υπέκυψε. Η Τζούργκενσον τον ήθελε μόνο για εκείνη. Ήταν πολύ κτητική.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Νουρέγιεφ είχε πει σε φίλους του ότι η Τζούργκενσον είχε μείνει έγκυος, αλλά έκανε έκτρωση. Φήμες έλεγαν ότι είχε κοιμηθεί και με τον καθηγητή του, Πούσκιν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Εκείνη την περίοδο ο Νουρέγιεφ κατάλαβε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ίσως ένας από τους λόγους που έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση ήταν ότι έβλεπε τη Δύση ως την ευκαιρία για απελευθέρωση.

Η πρώτη του σχέση με άνδρα

Η πρώτη του σχέση με άνδρα ήταν με τον νεαρό Τέγια Κρέμκε, έναν νεαρό χορευτή από την Ανατολική Γερμανία. Ο Νουρέγιεφ αργότερα είπε ότι του έμαθε “την τέχνη του ανδρικού έρωτα”. Ο Κρέμκε ήταν ο μόνος που τον ενθάρρυνε να φύγει από τη χώρα για να γίνει παγκοσμίως γνωστός. “Πήγαινε. Βγες έξω. Μην μείνεις εδώ, αλλιώς κανένας δεν θα σε ακούσει”.

Μετά το τέλος της σχέσης τους ο Κρέμκε έπαθε κατάθλιψη και άρχισε να πίνει. Το 1979 κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο Κρέμκε πνίγηκε.

Όμως, ο Νουρέγιεφ τον άκουσε και έφυγε από τη Ρωσία. Δυο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών KGB, τον πλησίασαν και του ζήτησαν να γυρίσει στη Μόσχα. Εκείνος ζήτησε βοήθεια από γάλλους αστυνομικούς και κατάφερε να ξεφύγει. Μετά από αυτό κρίθηκε ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση.

Ο έρωτας της ζωής του

Το 1961 στην Κοπεγχάγη, όταν πια του είχε απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία, ο Νουρέγιεφ γνώρισε τον Έρικ Μπρουν, έναν χορευτή από τη Δανία. Ο Νουρέγιεφ τον θαύμαζε πάρα πολύ. Είχε δει βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του από την περιοδεία που είχε κάνει  στη Ρωσία, με την αμερικανική ακαδημία μπαλέτου.

Ο Νουρέγιεφ ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος. Όμως, αυτό δεν τους εμπόδισε.

Ο Μπρουν ήταν ο έρωτας της ζωής του.

“Είναι τόσο κρύος. Σαν πάγος. Τον αγγίζεις και καίγεσαι”, έλεγε ο Νουρέγιεφ.

Η σχέση ήταν θυελλώδης. Υπήρχε έντονη αγάπη, αλλά απατούσε ο ένας τον άλλον.

Η δημοσιογράφος Κάβανα βρήκε ερωτικά γράμματα του Μπρουν προς τον Νουρέγιεφ, στα οποία εξέφραζε την μεγάλη του αγάπη.

Σε ένα από αυτά έγραφε: “Αγαπημένε μου. Για μένα είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο. Είσαι το επίκεντρο μου. Μπορείς να πάρεις τη ζωή μου”.

Είναι άγνωστο γιατί χώρισαν. Ο Νουρέγιεφ είχε πει στη Μένια Μαρτίνεζ: “είναι ο έρωτας της ζωής του, αλλά τελείωσε. Τώρα είμαι μόνος”.

Ωστόσο, ήταν δίπλα ο ένας στον άλλον για 25 χρόνια έως το 1986, όταν ο Μπρουν πέθανε σε ηλικία 57 ετών. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρκίνο στους πνεύμονες, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι είχε AIDS.

Ο Νουρέγιεφ με τον έρωτα της ζωής του, Έρικ Μπρουν

Ο “θεός Άρης” του Νουρέγιεφ

Ο Ρόμπερτ Τρέισι είχε σπουδάσει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όμως, αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του ήταν να γίνει χορευτής. Μπήκε σε μια σχολή κλασικού μπαλέτου στη Νέα Υόρκη. Το 1979 θα συμμετείχε σε μια παράσταση, τη χορογραφία της οποίας είχε κάνει ο Νουρέγιεφ.

Οι δυο άνδρες γνωρίστηκαν σε μια πρόβα. Άρχισαν να μιλάνε, πήγαν για τσάι και τελικά κατέληξαν σε ένα ξενοδοχείο.

Μετά από τρεις συναντήσεις τους, ο Τρέισι μετακόμισε στο σπίτι του Νουρέγιεφ. Μαζί έζησαν τη μεγάλη ζωή. Έτρωγαν χαβιάρι και ταξίδευαν στα διάφορα σπίτια του Νουρέγιεφ. Είχε ένα στο Σέντραλ Παρκ, ένα στην Καραϊβική και ένα ράντσο στη Βιρτζίνια.

Ο Νουρέγιεφ τον παρομοίαζε με τον θεό Άρη λόγω της εμφάνισής του. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια σχέση του. Διήρκεσε από το 1979 έως τον θάνατο του Νουρέγιεφ το 1993.

Οι δυο άνδρες είχαν ελεύθερη σχέση. Έτσι, παράλληλα έβγαιναν και με άλλους.

“Ο Ρούντολφ μου είπε ότι θα υπάρχουν πολλοί άνδρες γύρω του. Υπήρχαν πολλοί άνδρες στη ζωή μου επίσης. Ήμουν άγριος”, είχε πει ο Τρέισι σε μια από τις λίγες φορές που είχε μιλήσει για τη σχέση του με τον Νουρέγιεφ.

Ο Τρέισι πέθανε από AIDS, όπως και ο Νουρέγιεφ.

Το ερωτικό κουαρτέτο με την Τζάκι Κένεντι;

Η Τζάκι Κένεντι είδε για πρώτη φορά τον Νουρέγιεφ να χορεύει το 1963 στη Νέα Υόρκη. Αμέσως, τη γοήτευσε. Στο τέλος της παράστασης δεν μπορούσε να σταματήσει να τον χειροκροτάει. Τα χέρια της έγιναν “ένας μαύρος και μπλε πολτός” από το χειροκρότημα, όπως είχε πει.

Ο Νουρέγιεφ έκανε πολλές σχέσεις με άνδρες και γυναίκες. Δεν ήταν όμως ποτέ πιστός Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Λίγες μέρες αργότερα, προσκάλεσε τον Νουρέγιεφ και μερικούς άλλους χορευτές για τσάι στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τη βιογραφία της Τζάκι Κένεντι, “Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Wildest Dreams” που έγραψαν οι Ντάρβιν Ρόρτερ και Ντάνφορθ Πρινς, ο Νουρέγιεφ ανέπτυξε ερωτική σχέση με την Τζάκι Κένεντι, αλλά και με τον κουνιάδο της Ρόμπερτ Κένεντι. Οι βιογράφοι ισχυρίζονται ότι είχαν σχέση από το 1962 μέχρι το 1965.

Το βιβλίο γράφει ότι ο Νουρέγιεφ φιλιόταν παθιασμένα με τον Ρόμπερτ Κένεντι σε τηλεφωνικό θάλαμο.

Ο συγγραφέας Γκορ Βιντάλ έγραψε ότι ο Νουρέγιεφ ήταν το αντικείμενο των “ομοφυλοφιλικών παρορμήσεων” του Ρόμπερτ Κένεντι και ότι μία φορά μοιράστηκαν έναν στρατιώτη στις ΗΠΑ.

Το ερωτικό τρίγωνο μετατράπηκε σε ερωτικό τετράγωνο, όταν ο Νουρέγιεφ έκανε σχέση με την αδερφή της Τζάκι, Λι Ραντζιβίλ.

“Είμαι ο πιο σέξι άντρας. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε την Τζάκι, αλλά και τον Ρόμπερτ και τον Τζον Τζον”, είχε πει κάποια στιγμή ο Νουρέγιεφ και έλεγε ότι όποιος είχε κοιμηθεί μαζί του τον είχε ερωτευτεί.

Στη βιογραφία του Νουρέγιεφ, η Τζούλι Κάβανα έγραψε ότι ο διάσημος χορευτής φλέρταρε με την Κένεντι, αλλά ποτέ δεν έκαναν σχέση. Όμως, την αδερφή της την άφησε έγκυο, αλλά έχασε το παιδί.

Οι βιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο Νουρέγιεφ είχε πει στην Κένεντι: “Με εσένα θα κάνω εννιά παιδιά. Πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια”. Εκείνη απάντησε ότι “δεν είναι εργοστάσιο αναπαραγωγής”.

Η Λι Ραντζιβίλ δεν παραδέχτηκε ποτέ τη σχέση της με τον Νουρέγιεφ. Σύμφωνα με τον Ντάρβιν Πόρτερ η Τζάκι Κένεντι είχε πει στον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε: “O Νουρέγιεφ σκοπεύει να αποπλανήσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου. Ακόμη και τον γιο μου”.

Η Κένεντι εξαγριώθηκε όταν ο Νουρέγιεφ ενθάρρυνε τον γιο της Τζον Τζούνιορ να γίνει χορευτής και δεν του επέτρεπε να έρχονται σε επαφή.

Μπορεί όλα αυτά να είναι υπερβολικές καταγραφές των βιογράφων με σκοπό να εντυπωσιάσουν. Για πολλούς είναι φήμες και λένε πως τουλάχιστον με την Τζάκι Κένεντι ήταν απλώς καλοί φίλοι.

Ο Νουρέγιεφ είχε πει ότι είχε κάνει έρωτα με τρεις γυναίκες σε όλη του τη ζωή. Δεν αποκάλυψε όμως ποτέ τα ονόματά τους. Έτσι, ποτέ δεν θα επιβεβαιωθεί αν μια από αυτές ήταν και η Κένεντι.

Το 1984 ο Νουρέγιεφ διαγνώστηκε με AIDS. Ωστόσο, δεν το αποκάλυψε σε κανέναν. Φοβόταν πως θα καταστρεφόταν η καριέρα του. Συνέχισε να ζει έντονα όπως πριν και πιθανότατα να έρχεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη για τα επόμενα εννιά χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιανουαρίου του 1993 από επιπλοκές του AIDS.Ήταν 55 ετών.

Πηγή αρχικής εικόνας Daily Mail

Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε σε τρένο και παράτησε το σχολείο για να ασχοληθεί με τον χορό. Ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία γιατί τον κυνηγούσε η KGB. Το άδοξο τέλος σε ηλικία 54 ετών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu