10 γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Ιουνίου. Το Γουέμπλεϊ, η στέψη της Ελισάβετ, ο Κωνσταντίνος Β’ και η “Αλλαγή”

10 γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Ιουνίου. Το Γουέμπλεϊ, η στέψη της Ελισάβετ, ο Κωνσταντίνος Β’ και η “Αλλαγή”

2 Ιουνίου 1985. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές

Ήταν η περίοδος της μεγάλης πόλωσης, με το φαινόμενο των μπλε και πράσινων καφενείων να βρίσκεται σε έξαρση. Κυριαρχούσε ο φανατισμός. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις γέμιζαν με οπαδούς που κουνούσαν χιλιάδες πλαστικές σημαιούλες με το σήμα των κομμάτων. Ήταν σύμβολο επίδειξης και κυριαρχίας.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το σλόγκαν της “αλλαγής”, το οποίο εμπλουτίστηκε με το σύνθημα “ΠΑΣΟΚ για ακόμη καλύτερες ημέρες”, ενώ η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε την ιδέα ότι είχε έρθει η ώρα της “απαλλαγής”. Κάτι που υπονοούσε την ανάγκη αλλαγής της διακυβέρνησης, αλλά και την σύνδεση με το διεθνές ρεύμα του φιλελευθερισμού.

Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές και με ποσοστό 45,82% εξασφάλισε 161 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,85% εξασφάλισε 126 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα έλαβε ποσοστό 9,89% και 12 έδρες.

Οι ψηφοφόροι δεν μίλαγαν μεταξύ τους και έπιναν καφέ σε κούπες με τα σύμβολα των κομμάτων

2 Ιουνίου 1891. Ο κανονισμός του πέναλτι

Το πέναλτι δεν συμπεριλαμβανόταν πάντα στο εγχειρίδιο των ποδοσφαιρικών κανονισμών. Η ιδέα του γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από έναν ιρλανδό ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή ονόματι Γουίλιαμ ΜακΚραμ. Τον Ιούνιο του 1890, σε συνάντηση που είχε ως μέλος της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την IFAB («πρόγονο» της FIFA), πρότεινε την θέσπιση του νέου μέτρου. Όπως εξήγησε, αυτό προέβλεπε την εκτέλεση σουτ από τις 12 γιάρδες, σε περίπτωση χεριού ή ανατροπής αντιπάλου στη μικρή περιοχή.

Οι αποκρούσεις από τους παίκτες με το χέρι, ήταν στην πραγματικότητα η αιτία που θεσπίστηκε το μέτρο. Η αφορμή, δόθηκε σε μία αναμέτρηση μεταξύ της Στόουκ με τη Νόριτς στις 14 Φεβρουαρίου του 1891, όταν σε απευθείας εκτέλεση φάουλ, κάποιος παίκτης απομάκρυνε με το χέρι την μπάλα και ενώ κατευθυνόταν στα δίχτυα.

Στις 2 Ιουνίου του 1891, η πρόταση του ΜακΚραμ ψηφίστηκε από τις αρμόδιες αρχές των Βρετανικών γηπέδων και άρχισε να εφαρμόζεται σε επίσημους αγώνες.

2 Ιουνίου 1937. Η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Πειραιάς-Κηφισιά

Η γραμμή είχε ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο του 1869. Ωστόσο, τα έργα για την ηλεκτροκίνησή της ξεκίνησαν σχεδόν 70 χρόνια αργότερα. Στις 2 Ιουνίου του 1937 η HEM ανέλαβε την ηλεκτροκίνηση ολόκληρου του σιδηροδρόμου. Εξαιτίας της κρίσιμης περιόδου οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν. Μόλις το 1950 παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα από την ΗΕΜ στην ΕΗΣ, η οποία αποπεράτωσε το έργο το 1957.

2 Ιουνίου 1940. Γεννήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ήταν ο πρωτότοκος και ο μοναδικός γιος του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, τον διαδέχθηκε στον θρόνο.

Διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, όταν επί δικτατορίας καταργήθηκε η βασιλεία. Μόλις επανήλθε η δημοκρατία, διεξήχθη δημοψήφισμα, στο οποίο επικράτησε η αβασίλευτη δημοκρατία ως μορφή πολιτεύματος.

Από τότε, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο εξωτερικό, αρχικά στην Ιταλία και μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2013 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιανουάριο του 2023.

2 Ιουνίου 1953. Η στέψη της Ελισάβετ

Η 25χρονη τότε Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο ως διάδοχος του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄, ο οποίος είχε πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα.

Ήταν η πρώτη τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, την ώρα που χριζόταν βασίλισσα, η Ελισάβετ κρύφτηκε από τις κάμερες για να «προστατέψει την ιερή στιγμή».

Εκτιμάται ότι η Στέψη κόστισε συνολικά 1,57 εκατομμύρια στερλίνες (περ. £43.427.400 σε ισοτιμία του 2019).

Η Ελισάβετ έμελλε να παραμείνει στον θρόνο για 70 χρόνια και 214 ημέρες, κατακτώντας το ρεκόρ της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

2 Ιουνίου 1962. Το σκληρότερο παιχνίδι στην ιστορία του Μουντιάλ

Η αναμέτρηση μεταξύ Χιλής και Ιταλίας θεωρείται ο χειρότερος και πιο βρώμικος αγώνας ποδοσφαίρου στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.

Οι ποδοσφαιριστές αντί να κυνηγούν τη μπάλα, έπαιζαν ξύλο και ο διαιτητής με τους αστυνομικούς προσπαθούσαν μάταια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πριν το παιχνίδι, στον ιταλικό τύπο είχαν δημοσιευτεί άρθρα που υποστήριζαν ότι η πόλη του Σαντιάγκο έμοιαζε με χωματερή, ότι τα τηλέφωνα δε λειτουργούσαν, ότι ο λαός ήταν υποσιτισμένος και αναλφάβητος και ότι η πορνεία ήταν σε έξαρση. Oι Χιλιανοί δημοσιογράφοι πέρασαν στην αντεπίθεση αποκαλώντας τους Ιταλούς φασίστες, μαφιόζους και τοξικομανείς.

Το στάδιο Νασιονάλ του Σαντιάγκο ήταν κατάμεστο από 65 χιλιάδες φιλάθλους.

Στο 12ο λεπτό ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιόρτζιο Φερίνι έκανε το πρώτο σκληρό φάουλ σε Χιλιανό παίκτη, ο οποίος ανταπέδωσε με μια γροθιά. Ο διαιτητής απέβαλε τον Ιταλό, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν εκτός γηπέδου.

Ο αγώνας διακόπηκε πολλές φορές και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία και παράγοντες της FIFA για να ξεχωρίσουν τους παίκτες που δεν σταματούσαν να χτυπούν, να βρίζουν και να φτύνουν ο ένας τον άλλον.

2 Ιουνίου 1971. Η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό

Ο τελικός για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης 1970-71 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου μεταξύ του Άγιαξ και του Παναθηναϊκού. Μέχρι σήμερα ο ΠΑΟ παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Στην αναμέτρηση του ’71, ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ ήταν πολύ πιο ισχυρός και επικράτησε εύκολα με 2-0.

2 Ιουνίου 1978. Πέθανε ο Σαντιάγο Μπερναμπέου

Ήταν ο άνθρωπος που διετέλεσε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης από το 1943 ως το 1978 και αναμόρφωσε πλήρως την ομάδα. Το διάσημο στάδιο φέρει το όνομά του, καθώς κατασκευάστηκε επί των ημερών του. Στα 35 χρόνια ήταν πρόεδρος, η Ρεάλ κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 κύπελλα, 6 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπη, ένα διηπειρωτικό κύπελλο και άλλους μικρότερης σημασίας τίτλους, εγχώριους και μη.

Παρόλα αυτά, η θητεία του Μπερναμπέου συνέπεσε με την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, τον οποίο υποστήριζε.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του το 1968 όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και το καθεστώς Φράνκο. «Το ποδόσφαιρο προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα…».

2 Ιουνίου 1979. Το τελικό πόρισμα για τη δολοφονία Κένεντι

Ως δολοφόνος καταδικάστηκε ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ενέργησε μόνος. Το τελικό πόρισμα ανέφερε ότι «η δολοφονία του Κένεντι ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας. Παρότι δεν εντοπίστηκε δεύτερο ένοπλο ή ομάδα που να εμπλέκεται στην πιθανή συνωμοσία, σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πυροβόλησαν δύο ένοπλοι εναντίον του Προέδρου».

Δεύτερος δράστης δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ παρόλα αυτά. Και ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες μετά τον Κένεντι, δολοφονημένος από ακροδεξιό που ήθελε να πάρει εκδίκηση για τον φόνο του Προέδρου.

2 Ιουνίου 815. Πέθανε ο Πατριάρχης Νικηφόρος της Κωνσταντινούπολης

Μετά θάνατον, ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ταράσιου, ο Αυτοκράτορας επέλεξε τον Νικηφόρο ως διάδοχό του. Ανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο την Κυριακή του Πάσχα του 806. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήρθε αντιμέτωπος με δεκάδες κληρικούς και μοναχούς, καθώς ο ίδιος ανήκε στις τάξεις των εικονολατρών. Ήταν η περίοδος της εικονομαχίας.

Όταν όμως έγινε Αυτοκράτορας ο Λέων Ε΄ ο Αρμένιος, τον έπαυσε, τον εξόρισε και τον φυλάκισε. Μετά το θάνατο του Λέοντα, ο Νικηφόρος επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ο νέος Αυτοκράτορας Μιχαήλ Β’ παρόλα αυτά, τον έδιωξε εκ νέου.

Ο Νικηφόρος πέθανε εξόριστος στη Μονή του Αγίου Θεοδώρου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.