Η μάχιμη μονάδα του Ισραηλινού Στρατού που αποτελείται κατά 90% από γυναίκες μαχητές, που υπηρετούν υποχρεωτικά τη θητεία τους

Η μάχιμη μονάδα του Ισραηλινού Στρατού που αποτελείται κατά 90% από γυναίκες μαχητές, που υπηρετούν υποχρεωτικά τη θητεία τους
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που καλεί από το 1948 γυναίκες για να υπηρετήσουν υποχρεωτικά στον στρατό. Αρχικά, οι γυναίκες αξιωματικοί και οπλίτες εντάσσονταν σε διοικητικές υπηρεσίες. Ο ρόλος τους ήταν καθαρά υποστηρικτικός και δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή σε μάχιμες μονάδες.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που έστειλε σε μάχιμες θέσεις τις γυναίκες 

Το 1995 το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε την Αλίς Μίλλερ, η οποία επιθυμούσε διακαώς να γίνει πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για να ενταχθούν οι γυναίκες σε μάχιμες θέσεις του ισραηλινού στρατού. Το 2000 τροποποιήθηκε ο σχετικός νόμος και επετράπη στις γυναίκες να κατατάσσονται σε όποια μονάδα του στρατού επιθυμούν.

Η ίδρυση του τάγματος Καρακάλ

Αμέσως ιδρύθηκε το τάγμα Καρακάλ, το οποίο πήρε το όνομα του από μια γάτα της ερήμου και το προσωπικό του αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες. Το τάγμα Καρακάλ αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 στελέχη και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αίγυπτο. Αποστολή του είναι η αντιμετώπιση του θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στο όρος Σινά. Παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο και την παράνομη μετανάστευση.

Επιχειρήσεις του τάγματος

Η πρώτη σελίδα στην ιστορία του τάγματος γράφτηκε σε μια συμπλοκή το 2012 στο Σινά σε ισραηλινό έδαφος. Στις 21 Σεπτεμβρίου μια ομάδα τρομοκρατών πέρασε τα σύνορα και γυναίκες της μονάδας έσπευσαν να τους αντιμετωπίσουν.

Ένα μέλος της ομάδας άρχισε να τρέχει προς τους στρατιώτες.

Μια γυναίκα τον πυροβόλησε, τραυματίζοντας τον θανάσιμα. Ο άντρας αυτός ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία κατάφερε να ενεργοποιήσει λίγο πριν ξεψυχήσει. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας στρατιώτης του τάγματος.

Το 2014 το Καρακάλ ενεπλάκη σε νέα συμπλοκή με μαχητές που παραβίασαν τα ισραηλινά σύνορα. Στη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες εκ των οποίων και η επικεφαλής αξιωματικός Μπεν Γαχούντα. Η ισραηλινή ανθυπολοχαγός δέχτηκε τότε σφοδρά πυρά, τα οποία ανταπέδωσε. Αν και τραυματισμένη εξουδετέρωσε αρκετούς εχθρούς και κατάφερε να καλέσει ενισχύσεις. Η Γαχούντα θεωρείται ηρωίδα στο Ισραήλ και γι΄ αυτό αμέσως μετά την αποκατάσταση της υγείας της παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο Valor, την υψηλότερη διάκριση στον ισραηλινό στρατό.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ξεχωριστή είναι και η ιστορία της Αναστασίας Μπαγκάντοβ, ρωσικής καταγωγής, η οποία το 2011 έσωσε τη ζωή ενός συντρόφου της, στη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στο Σινά. Η επίθεση έγινε σε λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες. Η Μπαγκάντοβ υπηρετούσε ως γιατρός σε βάση της πολεμικής αεροπορίας.

Το λεωφορείο δέχτηκε πυρά. Η Μπαγκλάντοβ είδε τους συναδέλφους της να πέφτουν σοβαρά τραυματισμένοι. Αρχικά βοήθησε τον διπλανό της, ο οποίος είχε χτυπηθεί σοβαρά στον ώμο. Τραυματισμένη και η ίδια η Μπαγκλάντοβ κατάφερε να φτάσει και να σταθεροποιήσει έναν συνάδελφό της που είχε τραυματιστεί στα πόδια. Στη συνέχεια τον έβγαλε από το λεωφορείο και τον έβαλε  σε ένα τεθωρακισμένο όχημα που είχε έρθει για ενίσχυση. Η Μπαγκάντοβ παρασημοφορήθηκε σε ειδική τελετή στο αρχηγείο της αεροπορίας.

Το τάγμα Καρακάλ αποτελεί ταμπού για τους Τζιχαντιστές, όχι για τη μαχητικότητά του, αλλά και γιατί οι Τζιχαντιστές πιστεύουν ότι αν σκοτωθούν από γυναίκα δεν θα πάνε στον παράδεισο.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Η συντριβή της πανίσχυρης μεραρχίας Τζούλια στην Πίνδο. Ο σοβαρός τραυματισμός του συνταγματάρχη Δαβάκη και η αντεπίθεση του ταγματάρχη Καραβία που έπεσε με το άλογο σε γκρεμό

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu