Στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Τμήμα του είχε καταστραφεί κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης το 1687, από το δόγη της Βενετίας Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Ο κίονας μετά την έκρηξη εμφάνιζε σύμφωνα με τους μελετητές και τους αρχαιολόγους, μετατόπιση και κλίση προς το νότο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του και η επανατοποθέτησή του, από τον πρώτο, στο δεύτερο σπόνδυλο.Η φθορά του κίονα δυστυχώς δεν ήταν η μοναδική, που προκάλεσε ο βομβαρδισμός. Η μοιραία βόμβα που μετέτρεψε σε ερείπιο τον Παρθενώνα, ρίχτηκε από κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα. Στόχος του Μοροζίνι ήταν οι Τούρκοι και τα πυρομαχικά, που ήξερε ότι είχαν αποθηκεύσει στην Ακρόπολη.
Οι Τούρκοι πίστευαν ότι ο Ιταλός θα σεβόταν το αρχαίο μνημείο και δεν θα χτυπούσε. Ο Μοροζίνι όμως ήταν αδίστακτος.
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 1687 στις 7 το βράδυ ένα βλήμα εκτοξεύτηκε στην οροφή του αρχαίου ναού και τον ανατίναξε.
Η οβίδα τρύπησε την στέγη και χτύπησε τα πεντακόσια βαρέλια πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι  στο κέντρο του ναού.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Μοροζίνι ο βενετός που κατέστρεψε την Ακρόπολη όταν τη βομβάρδισε για να κατακτήσει την Αθήνα από τους Τούρκους. Πέθανε στο Ναύπλιο και ονομάστηκε «πελοποννησιακός» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here