Η μυστηριώδης “πυραμίδα” της Κρήτης. Ήταν τάφος ή καμίνι; Δείτε από ψηλά (drone)

Η μυστηριώδης “πυραμίδα” της Κρήτης. Ήταν τάφος ή καμίνι; Δείτε από ψηλά (drone)

Στο παραθαλάσσιο χωριό Σούγια του νομού Χανίων, στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο και μυστήριο κωνικό ταφικό μνημείο που παραπέμπει σε πυραμίδα.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε ένα βραχώδες ύψωμα, κοντά στον οικισμό Μονή της επαρχίας Σελίνου και έχει περίμετρο 16 μέτρα και ύψος 4,60 μέτρα. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα πότε χτίστηκε και σε τι χρησίμευσε. Αποτελεί γρίφο για όλους τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές.

drone_pyramida

Σε ένα βραχώδες ύψωμα του χωριού Σούγια Χανίων, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο και μυστήριο κωνικό ταφικό μνημείο που παραπέμπει σε πυραμίδα – Πηγή εικόνας: Up Stories

Πιθανολογείται πως η μικρή κωνοειδής κατασκευή χρησίμευσε ως τάφος κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο, αν και στο λαξευμένο δωμάτιο 5 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στη βάση του, δεν υπήρξαν ευρήματα με αρχαιολογική αξία.

Από την άλλη, αρκετοί ντόπιοι γνωρίζουν την “πυραμίδα” ως φούρνο, καθώς το καμένο εσωτερικό της οδηγεί στην εκδοχή ότι ίσως παλαιότερα να χρησιμοποιήθηκε ως καμίνι κεραμικών.

sougia_drone

Εικόνα από το εσωτερικό της μυστηριώδους “πυραμίδας” της Σούγιας – Πηγή εικόνας: Up Stories

Η “πυραμίδα της Σούγιας”, όπως είναι γνωστή, δεν είναι η μόνη μυστηριώδης πυραμοειδής κατασκευή στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Ακόμη πιο παράξενο και συγχρόνως, εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι οι Κομόλιθοι, ορισμένοι ιδιόμορφοι λόφοι που θυμίζουν πυραμίδες, βρίσκονται στο χωριό Ποταμίδα στα Χανιά και εκτιμάται ότι αποτελούν υπόλειμμα αρχαίου βυθού.

800px-Sougia_-_02

Άποψη του χωριού Σούγια στα Χανιά της Κρήτης – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Δείτε την μυστηριώδη “πυραμίδα” της Σούγιας στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, Up Stories:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Up Stories

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr