Η νύφη – ανθοδοχείο. Το παράξενο έθιμο με την παράξενη διακόσμηση κεφαλής. Πού χρησιμοποιούνταν και τι συμβόλιζε;

Η νύφη – ανθοδοχείο. Το παράξενο έθιμο με την παράξενη διακόσμηση κεφαλής. Πού χρησιμοποιούνταν και τι συμβόλιζε;

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Σε πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς η παραδοσιακή νυφική ενδυμασία περιλαμβάνει και περίπλοκα καλύμματα της κεφαλής που συνήθως στολίζονται με λουλούδια.

Πηγή: Reddit

Όμως, στη φωτογραφία του 1893, από ένα γάμο στην περιοχή της Σόφιας της Βουλγαρίας, η εικονιζόμενη νύφη έχει αναμφισβήτητα μία από τις πιο εντυπωσιακές διακοσμήσεις κεφαλιού!

Πρόκειται για την παραδοσιακή φορεσιά για νύφη στη Σόφια. Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια η νύφη έφτιαξε το κάλυμμα της κεφαλής για το γάμο της, με λουλούδια, ανθισμένα κλαδιά, ξύλα και κέρματα.

Αυτό ήταν άσχετο με την οικονομική δυνατότητά της. Ακόμη και οι πιο φτωχές νύφες έφτιαχναν περίτεχνες διακοσμήσεις που έμοιαζαν με τεράστιες φωλιές. Θα έπρεπε να ήταν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατασκευή.

Οι νύφες με δυσκολία κρατούσαν το βάρος στο κεφάλι τους τη μέρα του γάμου τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάλυπταν το πρόσωπό τους με κέρματα!

Μία άλλη νύφη στη Σόφια της Βουλγαρίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκτός από τη διακόσμηση της κεφαλής, το πρόσωπό της είναι καλυμμένο με κέρματα! Πηγή: Pinterest

Η διακόσμηση αυτή υποτίθεται ότι προστάτευε τη νύφη από το «κακό μάτι» την ώρα του γάμου της. Η βασκανία “προερχόταν” από γυναίκες που ήθελαν εκείνες να ήταν στη θέση της νύφης και να παντρεύονταν τον γαμπρό!

Το παραδοσιακό κάλυμμα κεφαλής της νυφικής ενδυμασίας στη νότια Γερμανία. Μπορεί να μη είναι τόσο επιβλητικό, όπως αυτό της Σόφιας στη Βουλγαρία, αλλά είναι εξίσου περίεργο, αφού μοιάζει σαν να φυτρώνει ένας θάμνος από το κεφάλι της νύφης! Πηγή: Pinterest

Υπάρχει και η θεωρία ότι πολλές νύφες που ήταν νεαρής ηλικίας και παντρεύονταν ύστερα από συνοικέσιο μεγαλύτερους άνδρες -όπως στην περίπτωση του εικονιζόμενου ζεύγους- ένιωθαν ντροπή τη μέρα του γάμου τους.

Μέχρι τότε σπάνια έβγαιναν από τα σπίτια τους και δεν ήταν συνηθισμένες να συναστρέφονται με πολύ κόσμο. Έτσι κάλυπταν τα σημάδια της ντροπής στα πρόσωπά τους με την περίπλοκη διακόσμηση του κεφαλιού.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu