Η πενταμελής οικογένεια που κατακρεούργησε τον γαμπρό της με σκεπάρνι. Το έγκλημα τιμής που σόκαρε τη χώρα

Η πενταμελής οικογένεια που κατακρεούργησε τον γαμπρό της με σκεπάρνι. Το έγκλημα τιμής που σόκαρε τη χώρα

17 Ιουλίου 1960. Η μητέρα έβαλε τη μουσική στη διαπασών, ο πατέρας ακινητοποίησε το θύμα και η 16χρονη κόρη, του επιτέθηκε με ένα σκεπάρνι. Η μεγάλη κόρη παρακολουθούσε -αρχικά άπραγη- τη δολοφονία του συζύγου της.

Ο 31χρονος Χρήστος ήταν παντρεμένος με την 27χρονη κόρη της οικογένειας Γ. Την περίοδο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, είχαν γίνει πρόσφατα γονείς. Αυτό δεν πτόησε την 27χρονη, η οποία έγινε συνεργός στη δολοφονία του.

«Καλά τον κάνανε. Από την ημέρα που τον παντρεύτηκα δεν βρήκα ησυχία. Δεν μετανιώνω καθόλου για ό,τι έγινε», δήλωσε στους δημοσιογράφους μία μέρα μετά το έγκλημα. Στην αγκαλιά της κρατούσε σφιχτά το μωρό. Δίπλα, η μητέρα της την παρηγορούσε. Και τα πέντε μέλη της οικογένειας είχαν πάρει μέρος στον φόνο.

Πρώτα, ο 25χρονος αδερφός βρήκε τον Χρήστο στο καφενείο. Ειδοποίησε τον πατέρα του και, μαζί, κατευθύνθηκαν στο τραπέζι του. Ο 55χρονος Κωνσταντίνος ζήτησε από τον γαμπρό του να τον ακολουθήσει σπίτι, καθώς όπως του είπε, έπρεπε να μιλήσουν. Εκείνος, ανυποψίαστος υπάκουσε.

Στο σαλόνι τον περίμεναν η πεθερά, η 16χρονη κουνιάδα του και η γυναίκα του. Προτού προλάβει να αναρωτηθεί τι συμβαίνει, ο πεθερός έκλεισε ερμητικά την πόρτα και η πεθερά έβαλε το ραδιόφωνο στη διαπασών. Τότε, με μία ιαχή, η 16χρονη Μαρία όρμηξε πάνω στον 31χρονο. Εκείνος αρχικά, ως πιο μεγαλόσωμος, μπόρεσε να την απωθήσει.

Ο πατέρας άρπαξε ένα σχοινί και ακινητοποίησε τον γαμπρό του, επιχειρώντας να τον στραγγαλίσει. Και πάλι όμως ο 31χρονος ξέφυγε. Στην ολιγόλεπτη πάλη που ακολούθησε, το θύμα έπεσε με δύναμη πάνω σε ένα ντιβάνι και η 16χρονη κατάφερε να του επιφέρει τα πρώτα σοβαρά χτυπήματα με ένα σκεπάρνι.

Ο Χρήστος κειτόταν πια αιμόφυρτος, ενώ οι άλλοι τρεις τον κρατούσαν μη φύγει. Τότε, η Μαρία έφερε από την αυλή ένα τσεκούρι και  ζήτησε από τον πατέρα της να τον αποτελειώσει.

Σύλληψη

Οι δράστες δεν επιχείρησαν να διαφύγουν, ούτε να καλύψουν τα ίχνη τους. Όταν η ένταση άρχισε να γίνεται αντιληπτή στη γειτονιά, ο 25χρονος κουνιάδος του θύματος μαζί με κάποιους γείτονες κάλεσαν την αστυνομία. Αργότερα, πολλοί υποστήριξαν ότι ο 25χρονος ήταν συνεννοημένος με τους υπόλοιπους. Καλώντας τις αρχές θα έδειχνε ότι δεν είχε ανάμιξη στο έγκλημα κι έτσι, ένα μέλος της οικογένειας θα έμενε σίγουρα εκτός φυλακής.

Μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί, η μουσική από το ραδιόφωνο και οι φωνές της οικογένειας των δολοφόνων, είχαν κοπάσει. Στο σαλόνι του σπιτιού, τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Γ. συζητούσαν ήρεμα. Στην ερώτηση “τι συνέβη”, ο 55χρονος πατέρας έδειξε με το χέρι του το δωμάτιο με την κλειστή πόρτα. Το θέαμα που είδαν οι άντρες της ασφάλειας ήταν φρικιαστικό. Παντού αίματα και στη μέση ένας νεκρός άντρας με πολτοποιημένο πρόσωπο.

Τότε, ο 55χρονος Κωνσταντίνος, δίχως να τον πιέσουν, άρχισε να εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στο φονικό.

Κιλκίς, δολοφονία, γαμπρός

Την επομένη του φόνου, έγινε αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος.

Η “ζωηρή” 16χρονη

Η δολοφονία του Χρήστου ήταν προμελετημένη και έγινε για λόγους τιμής. Όπως ισχυρίστηκαν όλα τα μέλη της οικογένειας Γ., ο 31χρονος είχε “διαφθείρει” την ανήλικη κόρη, και αδελφή της γυναίκας του. Όταν η Μαρία ήταν 13, ο νιόπαντρος κουνιάδος της την ξεμονάχιασε και την αποπλάνησε. Την έπεισε να γίνει ερωμένη του και για τα επόμενα τρία χρόνια, συνευρίσκονταν συχνά.

Ωστόσο, μόλις η μικρή έκλεισε τα 16, του ανακοίνωσε ότι δεν ήθελε πια να τον βλέπει. Ο 31χρονος εξοργίστηκε. Πήγε στον πεθερό του και του είπε ότι η μικρή του κόρη είχε σχέσεις με νεαρούς της περιοχής.

Πατέρα, πρέπει να προσέξεις την Μαρία. Δεν κάθεται φρόνιμα, μας ντροπιάζει.

Ο 55χρονος αρχικά τον πίστεψε και βγήκε εκτός εαυτού. Όρμησε στο δωμάτιο της 16χρονης με ένα δρεπάνι στο χέρι. Αν δεν επενέβαινε η γυναίκα του να τον ηρεμήσει, θα είχε σκοτώσει την κόρη του. Λίγες μέρες αργότερα, ο 25χρονος αδερφός της άκουσε από γνωστές του ότι “η Μαρία ήταν αρκετά ζωηρή”, εννοώντας ότι είχε συνάψει σχέσεις με άντρες.

Κιλκίς, δολοφονία, γαμπρός

Αριστερά το 31χρονο θύμα και δεξιά η 16χρονη δολοφόνος.

Αυτή τη φορά, δεν τη γλίτωσε. Ο αδερφός έπιασε την 16χρονη και την κούρεψε γουλί. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στις φωτογραφίες των ρεπορτάζ της εποχής εμφανίζεται κοντοκουρεμένη.

Έπειτα, μαζί με τον πατέρα την πήγαν σε γιατρό, προκειμένου να εξετάσει αν όντως είχε σεξουαλικές επαφές. Όταν ο γιατρός επιβεβαίωσε τις υποψίες τους, η Μαρία λύγισε:

Τι τα βάζετε μαζί μου; Τον Χρήστο να πιάσετε. Αυτός φταίει για ό,τι έχω γίνει.

Άρχισε να τους διηγείται το χρονικό της παράνομης σχέσης τους και πώς ο 31χρονος κουνιάδος της την “διέφθειρε”. Από εκείνη τη στιγμή, ο πατέρας και ο αδερφός γνώριζαν ότι ο φόνος ήταν μονόδρομος για να “ξεπλύνουν” την τιμή τους. Όπως δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο 55χρονος:

Εγώ ξόδεψα 20 χιλιάδες για να τον παντρέψω με την μεγάλη την κόρη μου και αυτός μου κατέστρεψε τη μικρή. Και 200 χιλιάδες να της έδινα προίκα, δεν θα την έπαιρνε κανένας.

Από την άλλη, οι συγγενείς του θύματος ισχυρίζονταν ότι η ιστορία περί αποπλάνησης της 13χρονης ήταν ψέματα. Στην πραγματικότητα, ο 55χρονος ήθελε να βγάλει απ’ τη “μέση” τον γαμπρό του γιατί του χρωστούσε ένα μεγάλο κτήμα που του είχε τάξει για προίκα. Ο 31χρονος είχε γίνει αρκετά πιεστικός τον τελευταίο καιρό και απειλούσε ότι θα έπαιρνε διαζύγιο.

Δίκη

Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1961. Στο εδώλιο κάθισαν η σύζυγος, ο πεθερός και η πεθερά του θύματος. Η Μαρία κλήθηκε μόνο ως μάρτυρας, καθώς είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο ανηλίκων.

Κιλκίς, δολοφονία, γαμπρός

Το δικαστήριο ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Η εκδοχή που παρουσίασε στο δικαστήριο η κοπέλα, ήταν διαφορετική από εκείνη που είπε τις πρώτες μέρες στους δημοσιογράφους και στους αστυνομικούς. Ισχυρίστηκε ότι ο φόνος δεν ήταν προμελετημένος, αλλά έγινε εν βρασμώ ψυχής, καθώς ο Χρήστος προσέβαλε επανειλημμένα την τιμή της και αρνούνταν ότι την διέφθειρε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, η χήρα του θύματος είχε διαρκώς στην αγκαλιά το μωρό της. Στα διαλείμματα, όλα τα μέλη της οικογένειας συζητούσαν μεταξύ τους χαλαρά. Οι συγγενείς του 31χρονου από την άλλη, θρηνούσαν. Η μητέρα του δυσκολεύτηκε να καταθέσει, καθώς κόμπιαζε από τους λυγμούς. Τα αδέρφια του εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμα, αλλά κατηγορηματικά στους ισχυρισμούς τους: τα περί αποπλάνησης και διαφθοράς ήταν ψέματα.

Οι ένορκοι, αφού άκουσαν όλους τους μάρτυρες και εξέτασαν τα στοιχεία, αποσύρθηκαν για να διασκεφθούν. Τέσσερις ώρες αργότερα, είχαν καταλήξει ομόφωνα στην ετυμηγορία.

Η 27χρονη σύζυγος του θύματος αθωώθηκε, αφού κρίθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι δεν συμμετείχε στη δολοφονία.

Η 51χρονη πεθερά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απλή συνέργεια, ενώ της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της μέτριας συγχύσεως και του πρότερου έντιμου βίου.

Τέλος, η ποινή του 55χρονου πεθερού ήταν τα ισόβια, αν και ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή θανάτου, που εκείνη την εποχή ήταν σε ισχύ.

Όλα τα ονόματα είναι φανταστικά, για να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.