10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Ιουλίου. Ο “Αττίλας”, ο Μπρους Λι, ο θρυλικός Κρητικόπουλος

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Ιουλίου. Ο “Αττίλας”, ο Μπρους Λι, ο θρυλικός Κρητικόπουλος

20 Ιουλίου 1919: Γεννήθηκε ο Έντμουντ Χίλαρι

Νεοζηλανδός ορειβάτης, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατακτά την κορυφή του Έβερεστ, στις 29 Μαΐου 1953. Το κατάφερε με τη βοήθεια του Νεπαλέζου οδηγού του, Τέντζικ Νοργκάι, της φυλής των Σέρπα, που ζει στη “σκιά” των Ιμαλαΐων.

Όταν οι δύο ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή, θαύμασαν τη θέα και τράβηξαν φωτογραφίες. Ο Νοργκάι κυμάτισε τις σημαίες των Ηνωμένων Εθνών και του Νεπάλ και έθαψε στο χιόνι μερικά γλυκά ως προσφορά στους θεούς, ενώ ο Χίλαρι κάρφωσε έναν σταυρό.

Edmund_Hillary_and_Tenzing_Norgay

Έντμουντ Χίλαρι (αριστερά) και Τέντζικ Νοργκάι (δεξιά). Πηγή εικόνας: Wikipedia

Είναι σαν να φθάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας“, ήταν η φράση με την οποία ο Έντμουντ Χίλαρι περιέγραψε το κατόρθωμά του, στο βιβλίο του “Μεγάλη Περιπέτεια”. Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Έντμουντ Χίλαρι. Ο ορειβάτης που πάτησε πρώτος την κορυφή του Έβερεστ και διέσχισε την Ανταρκτική. Έχασε δύο φορές πτήση με αεροπλάνα που συνετρίβησαν. Σε αεροπορικό έχασε σύζυγο και κόρη

20 Ιουλίου 1938: Γεννήθηκε η Νάταλι Γουντ

Ρωσικής καταγωγής αμερικανίδα ηθοποιός που έπαιξε σε ταινίες, όπως “Ψυχές στην ομίχλη” (1947) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και “Επαναστάτης χωρίς αιτία” (1955) με συμπρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν. Ο πατέρας της Γουντ ήταν επιπλοποιός και η μητέρα της καταγόταν από πλούσια οικογένεια της τσαρικής Ρωσίας.

Natalie_Wood_1958_cropped

Η Νάταλι Γουντ. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο ξαφνικός θάνατός της, στις 29 Νοεμβρίου 1981, αποδόθηκε σε πνιγμό, αρχικά “τυχαίο” και ύστερα σε “άλλους αδιευκρίνιστους παράγοντες“. Παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο και διάφορα βιβλία που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν κυκλοφορήσει. Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω κείμενο:

Νάταλι Γουντ. Βιογραφία αποκαλύπτει την ερωτική σχέση του συζύγου της με Άγγλο μπάτλερ. Ο ανεξιχνίαστος θάνατος της σταρ και τα σενάρια για τον πνιγμό της

20 Ιουλίου 1941: Γεννήθηκε ο Περικλής Κοροβέσης

Συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς, ο οποίος, μέσα από το βιβλίο του “Ανθρωποφύλακες” έκανε ευρέως γνωστά τα βασανιστήρια της Χούντας των Συνταγματαρχών. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Όπως είχε πει ο Κοροβέσης στη “Μηχανή του Χρόνου“, υπέστη το μαρτύριο της φάλαγγας και του ηλεκτροσόκ και δεχόταν απειλές ότι θα τιμωρηθεί η οικογένειά του. Η μαρτυρία του υπήρξε καθοριστική, ώστε το καθεστώς της 21ης Απριλίου να καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τη διετία 2007-2009 διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 2020, διατηρούσε μόνιμη στήλη στην “Εφημερίδα των Συντακτών“. Παλαιότερα αρθρογραφούσε στην “Ελευθεροτυπία” και στην “Εποχή“.

Δείτε παρακάτω βίντεο, στο οποίο ο Περικλής Κοροβέσης μιλάει για τα βασανιστήρια που υπέστη στα χρόνια της δικτατορίας:

Ηλεκτροσόκ, φάλαγγα, απειλές ότι θα τιμωρήσουν την οικογένειά του. Ο Περικλής Κοροβέσης περιγράφει πως τον βασάνισαν στη χούντα. Συγκινητική η στάση του για τον συναγωνιστή του που τον μαρτύρησε στην Ασφάλεια (βίντεο)

20 Ιουλίου 1944: Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χίτλερ

Η “συνωμοσία της 20ής Ιουλίου”

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Αρχηγείο του Φύρερ στο Ράστενμπουργκ, ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ τοποθέτησε μία βόμβα κρυμμένη σε χαρτοφύλακα, σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από τον Χίτλερ.

Ο Στάουφενμπεργκ, προφασιζόμενος ότι ήθελε να κάνει ένα τηλεφώνημα βγήκε από την αίθουσα λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη. Η βόμβα εξερράγη, αλλά ο Χίτλερ επέζησε με μερικές μελανιές και ελαφρά εγκαύματα.

Hitler-Attentat, 20. Juli 1944

Τα συντρίμμια της αίθουσας όπου εξερράγη η βόμβα, στις 20 Ιουλίου 1944. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Από τους 24 ανθρώπους που βρίσκονταν στο δωμάτιο, πέθαναν τέσσερις και τραυματίστηκαν σοβαρά 10. “Ποτέ πριν το ναζιστικό καθεστώς δεν βρέθηκε τόσο πολύ κοντά στην κατάρρευσή του“, αναφέρει ο Χεσούς Ερνάντες, συγγραφέας του βιβλίου “Επιχείρηση Βαλκυρία“.

Σε περίπτωση ανατροπής του Χίτλερ, υπήρχε ένα έκτακτο σχέδιο με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Βαλκυρία”. Ο εφεδρικός στρατός θα απομόνωνε το κέντρο των επιχειρήσεων στο Βερολίνο και θα συνελάμβανε τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Γερμανίας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ακριβώς αυτό το επίσημο σχέδιο σκόπευαν να εκμεταλλευτούν ο Στάουφενμπεργκ και οι υπόλοιποι συνωμότες, για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του Χίτλερ με δικά τους άτομα. Το βασικό βήμα για την ενεργοποίηση της επιχείρησης ήταν η δολοφονία του Χίτλερ, αλλά δεν το κατόρθωσαν.

Διαβάστε περισσότερα για τη “συνωμοσία της 20ής Ιουλίου” στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

“Οι Συνωμότες της 20ης Ιουλίου” έβαλαν βόμβα στο δωμάτιο που συνεδρίαζε ο Χίτλερ με τους επιτελείς του. Ο επικεφαλής συνταγματάρχης εκτελέστηκε την ίδια μέρα, κρέμασαν τον αδελφό του και “επανεκπαίδευσαν” τα παιδιά του

20 Ιουλίου 1947: Γεννήθηκε ο Κάρλος Σαντάνα

Όταν ήταν μικρός, άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά τελικά αποφάσισε να αλλάξει όργανο και η επιλογή του τον δικαίωσε. Σε συνέντευξή του το 2023, είπε ότι έχει συγχωρήσει τον άνδρα που τον κακοποιούσε σεξουαλικά από τα 10 έως τα 12 του χρόνια.

Santana_Acer_Arena_(5558151833)_(cropped)

Ο Αμερικανομεξικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός, Κάρλος Σαντάνα. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Το 1966 ίδρυσε το συγκρότημα Santana Blues Band, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό μέσα από το θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, τον Αύγουστο του 1969. Το άλμπουμ του “Supernatural” (1999) κέρδισε οκτώ Γκράμι.

Το περιοδικό Rolling Stone έχει κατατάξει τον Κάρλος Σαντάνα στο νούμερο 20 της λίστας με τους “100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών”.

20 Ιουλίου 1969: Η προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη

“Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα”

Οι αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντγουιν “Μπαζ” Όλντριν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πατούν το πόδι τους στο φεγγάρι, ως μέλη της διαστημικής αποστολής “Απόλλων 11” (“Apollo 11“). Ο πιλότος της σεληνακάτου “Αετός” (“Eagle“) ήταν ο Μάικλ Κόλινς.

Apollo_11_Prime_Crew_-_GPN-2000-001164_-_Ap11-s69-31740

Τα μέλη της αποστολής “Απόλλων 11” που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη: Νιλ Άρμστρονγκ (αριστερά), Μάικλ Κόλινς (κέντρο) και Έντγουιν “Μπαζ” Όλντριν (δεξιά). Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Άρμστρονγκ κατέβηκε από τη μικρή σκάλα και είπε την ιστορική φράση ενώ πατούσε στο φεγγάρι: “Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα“. Ο Όλντριν ακολούθησε τον Άρμστρονγκ αναφωνώντας: “Υπέροχη μοναξιά!”.

Άρμστρονγκ και Όλντριν κάρφωσαν στην επιφάνεια της Σελήνης την αμερικανική σημαία και τοποθέτησαν μια πλακέτα που έγραφε: “Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας“. 650 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν μέσω τηλεόρασης τον Άρμστρονγκ.

Η αποστολή του “Apollo 11” πραγματοποιήθηκε οκτώ χρόνια αφότoυ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι ανακοίνωσε ως “εθνικό στόχο” την προσγείωση του ανθρώπου στο φεγγάρι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ήταν εξάλλου μια περίοδος που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του

Σύμφωνα με τον Άντριου Σμιθ, συγγραφέα του βιβλίου “Φεγγαρόσκονη: Στα χνάρια των ανθρώπων που έπεσαν στη Γη”, κάθε μέλος του ιστορικού πληρώματος έπαιρνε 8 δολάρια ως ημερήσια αποζημίωση για την εκτός έδρας αποστολή.

Οι τρεις αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη στις 24 Ιουλίου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, θεωρίες συνωμοσίας εκφράστηκαν και διαδόθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες η προσελήνωση του “Απόλλων 11‘ δεν έγινε ποτέ

20 Ιουλίου 1973: Πέθανε ο Μπρους Λι

Εκτός από θρύλος του Κουνγκ Φου και του Χόλιγουντ, ήταν και δεινός χορευτής, με τον λάτιν χορό Τσα-τσα να είναι ο αγαπημένος του. Δύο μήνες πριν ο Μπρους Λι πεθάνει, κατέρρευσε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Ο κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ”.

Bruce_Lee_1973

Ο Μπρους Λι. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Μετά το θάνατό του, σε ηλικία 32 ετών, διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας, όπως μαφιόζικη εκτέλεση, δηλητηρίαση από την ερωμένη του και οικογενειακή κατάρα. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του Λι οφειλόταν σε υπερβολικό υγρό που προκάλεσε διόγκωση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έπαιρνε διάφορα χάπια και ήταν χρήστης κάνναβης

Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για το δάσκαλο που έμαθε στον Μπρους Λι πώς να μάχεται:

Ο θρυλικός δάσκαλος του Μπρους Λη, που τον έμαθε να μάχεται και επηρέασε τη διδασκαλία των πολεμικών τεχνών στη Κίνα

20 Ιουλίου 1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

“Αττίλας”

Με πρόσχημα το πραξικόπημα που οργάνωσε η Χούντα των Αθηνών εναντίον του Μακαρίου Γ’ και προφασιζόμενη το άρθρο 4 των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με αποβατικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Στην πρώτη φάση του “Αττίλα” (20-22 Ιουλίου), οι Τούρκοι δημιούργησαν ένα προγεφύρωμα στο βορρά και στη δεύτερη φάση (14-16 Αυγούστου) κατέλαβαν το 37% του νησιού, το οποίο κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν καθυστερημένη και οι Κύπριοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν, αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν και χιλιάδες εκτοπίστηκαν και εξαφανίστηκαν.

Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου, με επικεφαλής τον Νικόλαο Σαμψών, κατέρρευσαν. Έκτοτε έγιναν δεκάδες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε το χρονικό που οδήγησε στον “Αττίλα” και τη διχοτόμηση της Κύπρου στο ακόλουθο άρθρο:

“Αττίλας”. Πώς η χούντα Ιωαννίδη ανέτρεψε τον Μακάριο και άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή. Το ραδιόφωνο μετέδιδε: “η κατάσταση έχει ηρεμήσει”

20 Ιουλίου 1989: Πέθανε ο Γιάννης Τσαρούχης

Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι

Πολυταξιδεμένος ζωγράφος και σκηνογράφος. Οι γονείς του τον προόριζαν για μηχανικό ή δικηγόρο, αλλά εκείνος είχε από μικρός έφεση στη ζωγραφική. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μαθήτευσε στον Φώτη Κόντογλου, ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία.

Πήρε μέρος στο Έπος του ’40 μαζί με ποιητές, όπως ο Ελύτης και ο Καββαδίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ζωγράφισε και την περίφημη θαυματουργή εικόνα “Η Παναγία της Νίκης“. Την περίοδο της Κατοχής, επιβίωσε ως σκηνογράφος, συντηρητής και διακοσμητής.

Τα κοστούμια και τα σκηνικά για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Πριγκίπισσα Μάλεν” τα επιμελήθηκε ο Τσαρούχης. “Η θητεία μου ως σκηνογράφου μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω το θέατρο από πολύ μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες“, είχε πει.

Διαβάστε για τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη στον παρακάτω σύνδεσμο:

H άγνωστη διαδρομή του Γιάννη Τσαρούχη. Ο ζωγράφος που ήθελε να γίνει ακροβάτης και οι γονείς του τον προόριζαν για μηχανικό ή δικηγόρο

20 Ιουλίου 2002: Πέθανε ο Μιχάλης Κρητικόπουλος

Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ως επιθετικός, στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με τον Εθνικό Πειραιώς και τον Ολυμπιακό. Υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια αγώνα παλαιμάχων του Ολυμπιακού στην Άνδρο. Ήταν 56 ετών.

Michalis-Kritikopoulos

Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος σκόραρε 83 τέρματα με τους “ερυθρόλευκους” μέσα σε μία επταετία (1973-80) αγωνίστηκε επίσης με τις φανέλες του Παναιγιάλειου και του Απόλλωνα Σμύρνης. Το όνομά του φέρει σήμερα το Δημοτικό Στάδιο της γενέτειράς του, της Καισαριανής.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.