Το μυστήριο της μούμιας λύθηκε και ήταν έγκλημα. Επιτήδειοι επιχείρησαν να την πουλήσουν ως Περσίδα πριγκίπισσα, αλλά ήταν ένα πρόσφατα δολοφονημένο κορίτσι

Το μυστήριο της μούμιας λύθηκε και ήταν έγκλημα. Επιτήδειοι επιχείρησαν να την πουλήσουν ως Περσίδα πριγκίπισσα, αλλά ήταν ένα πρόσφατα δολοφονημένο κορίτσι
Οκτώβριος 2000. Οι πακιστανικές αρχές συλλαμβάνουν έναν άντρα που επιχειρούσε να πουλήσει μία μούμια στη μαύρη αγορά του Καράτσι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για Περσίδα πριγκίπισσα, ένα εύρημα μοναδικό στα ιστορικά χρονικά.

Κι ενώ όλα οδηγούσαν στο ξέσπασμα διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, για την διεκδίκηση της αρχαίας πριγκίπισσας, η αποκάλυψη της αλήθειας σόκαρε τους πάντες.

Ο πακιστανός απατεώνας σκόπευε να πουλήσει την μούμια έναντι 11 εκατομμυρίων. Μετά τις πιεστικές ανακρίσεις των αστυνομικών, ο άντρας τους οδήγησε στο σημείο όπου εντόπισε το σπάνιο κειμήλιο. Ήταν μία τοποθεσία κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Αφγανιστάν, όπου κατοικούσε ο αρχηγός μιας τοπικής φυλής.

Την υπόθεση άρχισαν να ερευνούν ειδικοί ερευνητές, ενώ η μούμια στάλθηκε στο Εθνικό Μουσείο της πόλης του Καράτσι για να μελετηθεί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μία γυναίκα, το σώμα της οποίας είχε μουμιοποιηθεί σε κλασικό αιγυπτιακό στυλ. Έφερε μία μάσκα προσώπου, χρυσή κορώνα και πανοπλία θώρακα με την επιγραφή “Είμαι η κόρη του σπουδαίου βασιλιά Ξέρξη. Είμαι η Ροδογούνη”.

Η ξύλινη σαρκοφάγος ήταν στολισμένη με σφηνοειδείς περσικές περιγραφές και σκαλιστές εικόνες του Αχουραμάσδα, ιδρυτή του Ζωροαστρισμού. Όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο ίδιο συμπέρασμα: το σώμα ανήκε σε μία μουμιοποιημένη πριγκίπισσα της Περσίας, ηλικίας 2.600 ετών!

Αν η παραπάνω υπόθεση αποδεικνυόταν αληθινή, θα αποτελούσε ένα πρωτοφανές εύρημα. Μέχρι τότε δεν είχαν εντοπιστεί τα λείψανα κανενός άλλου από τα μέλη της αρχαίας περσικής βασιλικής οικογένειας. Αυτό εκτόξευε την αρχαιολογική της αξία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο η κυβέρνηση του Πακιστάν, όσο και η κυβέρνηση του Ιράν διεκδικούσαν την κυριότητα της μούμιας.

Ο Ιρανικός Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποστήριζε ότι εφόσον ήταν μέλος της περσικής βασιλικής οικογένειας, έπρεπε να επιστρέψει στο Ιράν. Η πακιστανική πλευρά από την άλλη, πρόβαλλε το επιχείρημα ότι βρέθηκε στο έδαφός της και άρα βρισκόταν στη δικαιοδοσία της. Η διαμάχη άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ επιχείρησε να εμπλακεί και το Αφγανιστάν, τα σύνορα του οποίου ήταν επίσης στην περιοχή.

Στα πρόθυρα ξεσπάσματος διπλωματικού επεισοδίου, το τελικό πόρισμα των ερευνητών κατεύνασε τα πνεύματα, αφού ανέτρεψε τα πάντα.

Ανατροπή

Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις χρονολογούσαν τη μούμια στο 600 π.Χ., οι αρχαιολόγοι άρχισαν να παρατηρούν ορισμένες λεπτομέρειες που δεν ταίριαζαν. Υπήρχαν γραμματικά λάθη στις περσικές επιγραφές, είχε χρησιμοποιηθεί το ελληνικό “Ροδογούνη”, αντί για το περσικό “Wardegauna”, ενώ από το πτώμα είχε αφαιρεθεί η καρδιά, κάτι που δεν συνηθιζόταν κατά το αιγυπτιακό τελετουργικό. Επιπλέον, η ηλικία από το φέρετρο δεν έμοιαζε να συμπίπτει με την ηλικία της μούμιας. Εν τέλει, οι εργαστηριακές εξετάσεις στο πτώμα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω υποψίες.

Διαβάστε ακόμα: Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (βίντεο)

Το μουμιοποιημένο σώμα ανήκε πράγματι σε μία γυναίκα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να είναι πριγκίπισσα της Περσίας. Οι αξονικές τομογραφίες, οι χημικές εξετάσεις και η ραδιοχρονολόγηση με χρήση ενεργού άνθρακα, έδειξαν ότι η ημερομηνία θανάτου ήταν πολύ πρόσφατη.

Προσεγγιστικά, η γυναίκα πιθανότατα πέθανε το 1996, ήταν 16 ετών και είχε ύψος 1,40 μ. Τα όργανά της είχαν αφαιρεθεί, και στη θέση τους είχε τοποθετηθεί κάποιο είδος σκόνης, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν ξηραντικό. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε να εξετάσει περαιτέρω το πτώμα, αποφάνθηκε ότι αιτία θανάτου ήταν το σπάσιμο του αυχένα.

Το ενδεχόμενο της αρχαίας Περσίδας πριγκίπισσας είχε απομακρυνθεί εντελώς. Τα νέα δεδομένα οδηγούσαν σε μία άγρια υπόθεση δολοφονίας με έναν πρωτότυπο τρόπο συγκάλυψης. Άλλοι πάλι υποστήριζαν ότι η γυναίκα είχε πέσει θύμα κυκλώματος που είχε εξαρχής ως στόχο να μουμιοποιήσει το πτώμα και να το πουλήσει ως αρχαίο κειμήλιο. Η άποψη των αρχών διέφερε.

Οι ειδικοί εξετάζουν τη μούμια. YouTube

Άλυτο έγκλημα

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, η συμμορία που είχε μουμιοποιήσει τη νεκρή γυναίκα δεν ήταν υπεύθυνη για το θάνατό της. Οι απατεώνες είχαν ξεθάψει το πτώμα από κάποιο νεκροταφείο μεταξύ Πακιστάν και Ιράν με σκοπό να το μουμιοποιήσουν με εξαιρετική αληθοφάνεια και να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Αφαίρεσαν τα όργανα, πρόσθεσαν την ξηραντική ουσία και διάφορα ακόμα χημικά και το άφησαν αρκετούς μήνες έως ότου “ξεραθεί”. Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο της έρευνας, δρα Asma Ibrahim, η δουλειά που έγινε ήταν τόσο προσεγμένη και ακριβής, που η συμμετοχή ακαδημαϊκών με εξειδικευμένες ανατομικές γνώσεις είναι σχεδόν βέβαιη.

Ο επίλογος στην υπόθεση γράφτηκε στις 17 Απριλίου του 2001 με τη δημοσίευση ενός 11σέλιδου πορίσματος από την Ibrahim. Σε αυτό αναφέρονταν όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα συμπεράσματα των ειδικών.

Η υπόθεση της αρχαίας περσικής μούμιας έκλεισε ως απάτη. Από την άλλη, η υπόθεση δολοφονίας της άγνωστης νεαρής κοπέλας το 1996 άνοιξε, χωρίς να κλείσει ποτέ. Η ταυτότητά της μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο.

αρχική εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Όνομα: Ραμσής. Επάγγελμα: Αυτοκράτορας». Δεν είναι αστείο. Οι Αιγύπτιοι έβγαλαν ταυτότητα στη μούμια του Φαραώ για να ταξιδέψει στη Γαλλία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.