Το 1898 η φωτογράφος Gertrude Käsebier έριξε μια τυχαία ματιά έξω από το παράθυρο του στούντιο που διατηρούσε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.


Είδε να παρελαύνουν οι συντελεστές του σόου «Μπούφαλο Μπίλ – Άγρια Δύση» (Buffalo Bill Wild West).
Τότε της γεννήθηκε η ιδέα να κάνει τα πορτρέτα των Ινδιάνων πολεμιστών. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που έδιναν φονικές μάχες για να υπερασπιστούν τη γη και την ελευθερία τους.

Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να πάρει την άδεια από τον Μπούφαλο Μπιλ! Πριν από λίγα χρόνια τους πολεμούσε και μετά τη νίκη του, είχε καταφέρει να κάνει τους ινδιάνους μέλη του θιάσου του, που περιόδευε σε Αμερική και Ευρώπη…
Ο Μπούφαλο Μπιλ γνωστός και ως Γουίλιαμ Κόντι ήταν μια θρυλική μορφή της αμερικανικής «Παλιάς Δύσης». Ένας αυτοδημιούργητος μύθος.

O Μπούφαλο Μπιλ/ Wikimedia Commons

Ο Κόντι μετονομάστηκε σε Μπούφαλο Μπιλ μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα ως κυνηγός βουβαλιών, αφού ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία των κατασκευαστικών ομάδων που έφτιαχναν τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο του Κάνσας Πασίφικ.
Το κυνήγι των βούβαλων όμως ήταν θέμα ζωτικής σημασίας για τους Ινδιάνους εκείνη την εποχή, ήταν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους, που ενίοτε έπρεπε να διεκδικήσουν με αιματηρές μάχες.
Σε μια μάχη ο Μπούφαλο Μπιλ σκότωσε τον αρχηγό των Τσαγιέν, το Κίτρινο Χέρι.
Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε ήρωας και η φήμη του εξαπλώθηκε παντού.

Iron White Man/ Wikimedia Commons

Σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 1883, μέσα από αυτοβιογραφικά γεγονότα δημιούργησε το «Σόου της Άγριας Δύσης», μια παράσταση με σκοποβολή, ιππασία και αναπαραστάσεις της αμερικανικής ιστορίας.
Ο Μπούφαλο Μπιλ περιόδευε κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Αμερική δίνοντας παραστάσεις μπροστά στον Εδουάρδο Ζ΄, τη Βασίλισσα Βικτωρία και τον Γεώργιο Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

O Amos Two Bulls/ Wikimedia Commons

 

Οι περισσότεροι συντελεστές της παράστασης ήταν Ιθαγενείς Αμερικανοί της φυλής Σιου.
Αυτό που τράβηξε την φωτογράφο Gertrude Käsebier ήταν οι αναμνήσεις που της ξύπνησε αυτή η τόσο ιδιαίτερη παράσταση από τα παιδικά της χρόνια στις μεγάλες πεδιάδες του Κολοράντο το 1850 και ’60.

O αρχηγός, το «Ιπτάμενο Γεράκι» ήταν βετεράνος του Μεγάλου Πολέμου των Σιου το 1876 και συμμετείχε στη σφαγή του Little Big Horn στην περιοχή Wounded Knee, οχτώ χρόνια πριν από την περίφημη φωτογράφηση.

Το «Ιπτάμενο Γεράκι»/ Wikimedia Commons

Για τον λόγο αυτό ζήτησε την άδεια του Μπούφαλο Μπιλ προκειμένου να φωτογραφίσει τους καλλιτέχνες της φυλής Σιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από αυτούς είχαν πολεμήσει εναντίων των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η αληθινή ζωή του «Τελευταίου των Μοϊκανών». Ήταν Σιου και έδωσε μάχες για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις, έκανε κατάληψη του Αλκατράζ και προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here