Μάρκος Μπότσαρης. Ο πολέμαρχος του Σουλίου, που έγινε στρατηγός και έπεσε στη μάχη ως στρατιώτης. Νέα εκπομπή

Μάρκος Μπότσαρης. Ο πολέμαρχος του Σουλίου, που έγινε στρατηγός και έπεσε στη μάχη ως στρατιώτης. Νέα εκπομπή

Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο πολέμαρχος του Σουλίου, στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 21.00, από το COSMOTE HISTORY.

Επανάληψη επεισοδίου Κυριακή  12 Δεκεμβρίου στις 17:00.

Η εκπομπή αναδεικνύει τη ζωή και την πολεμική  δράση του οπλαρχηγού του Σουλίου Μάρκου Μπότσαρη, αλλά και τον ηρωικό τέλος του, που συγκλόνισε στην Ευρώπη και ενίσχυσε το φιλελληνικό ρεύμα.

Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν γόνος μιας  από τις πιο ισχυρές Σουλιώτικες φάρες, που αντιστάθηκε στον Αλή πασά και κυνηγήθηκε μέχρι τελικής εξόντωσης.

Η οικογένειά του σχεδόν ξεκληρίστηκε στη Μονή Σέλτσου Άρτας, μια εικόνα που τον στοίχειωνε μέχρι τον θάνατό του.

Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει την άγνωστη στρατιωτική του καριέρα στα Επτάνησα στο ρωσικό και γαλλικό στρατό όπου αναμετρήθηκε το 1807 με τον Κολοκοτρώνη καθώς βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Μάρκος ταγματάρχης του γαλλικού στρατού και ο Κολοκοτρώνης λοχαγός του αγγλικού.

Η έρευνα παρουσιάζει τι συνέβη στην προσωπική του ζωή και το διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα Ελένη Καρακίτσου «λόγω απιστίας». Η ισχυρή συμμαχία που του προσέφερε ο επόμενος γάμος με την κόρη του ισχυρού αρματολού της Πρέβεζας του Χρηστάκη Καλογήρου, είναι μια άλλη εξήγηση του χωρισμού.

Οι μάχες

Η Μηχανή του Χρόνου εξηγεί τα άγνωστα στρατηγικά τεχνάσματα του Μπότσαρη και αφηγείται τις πολεμικές συγκρούσεις του στην Ήπειρο, και στο Μεσολόγγι.

Από  τον Δεκέμβριο του 1820 μέχρι και το καλοκαίρι του 1822, οι Σουλιώτες και ο Μάρκος πολέμησαν στην Ήπειρο με ηρωισμό και αυτοθυσία κατά των Οθωμανών, καταφέρνοντας να κρατήσουν τον διοικητή του Μοριά Χουρσίτ Πασά και τις πολυάριθμες στρατιές του, μακριά από την Πελοπόννησο, βοηθώντας στην εδραίωση της Επανάστασης.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο πολέμαρχος του Σουλίου, στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 21.00, από το COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή καταγράφει λεπτό προς λεπτό με αναπαραστάσεις, τις τελευταίες δραματικές στιγμές του Μάρκου Μπότσαρη, στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας τον Μουσταή πασά της Σκόρδας στον Κεφαλόβρυσο.

Ο οπλαρχηγός πλήρωσε με την ζωή του την παράτολμη στάση του να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή. Ενώ η μάχη είχε κριθεί υπέρ των Σουλιωτών, χτυπήθηκε από εχθρικό βόλι στο μέτωπο και σκοτώθηκε. Ακολούθησε μεγαλειώδης και συγκινητική πομπή για την ταφή του στο Μεσολόγγι.

Ο Καραϊσκάκης  τον προσκύνησε, ζητώντας να έχει την ίδια τύχη με τον ήρωα Μάρκο, όπως και την είχε.

Η Μηχανή του Χρόνου εξηγεί γιατί ο ηρωικός θάνατός του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη, αλλά και πώς ο Μάρκος  έγινε σύμβολο ηρωισμού ώστε να τον αποκαλέσουν σύγχρονο Λεωνίδα.

Η εκπομπή παρουσιάζει από κοντά τους αυθεντικούς πίνακες που φιλοτέχνησαν οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Ντε Λακρουά και ο Λιπαρίνι, με θέμα τον Μάρκο Μπότσαρη και τον θάνατό του.

Στην εκπομπή μιλούν:

η Γενική Διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ και Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, ο συγγραφέας – εκδότης Νίκος Ασημακόπουλος, ο ιστορικός ερευνητής  Ανάργυρος Φαγκρίδας, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι του Σουλίου» Γιάννης Μπανίκας, η Λαμπρινή Πανταζή, μέλος της αδελφότητας «Το Ηρωικό Σούλι», ο Γιώργος Πραχαλιάς, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, οι απόγονοι σουλιώτικων οικογενειών Κίτσος Μπότσαρης, Κώστας  Τζαβέλλας και οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης, Νίκος Βασιλάτος, Δημήτρης Λυριτζής, ο οθωμανολόγος – τουρκολόγος, Δημήτρης  Σταθακόπουλος.

Στις αναπαραστάσεις σκηνών συμμετείχαν τα μέλη της Αναβιωτικής Ομάδας «Αρματολοί».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu