Για πρώτη φορά, η κάμερα εκπομπής με τον Χρίστο Βασιλόπουλο μπήκε στο πρώην βασιλικό ανάκτορο και με τη βοήθεια ειδικών περιηγήθηκε στην άλλοτε βασιλική κατοικία. Η εκπομπή προβλήθηκε την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 στην ΕΡΤ.

Οι εικόνες από το γραφείο του βασιλιά, το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας, το σαλόνι, την τραπεζαρία και τους χώρους φιλοξενίας, δίνουν πλούσιο υλικό για να ζωντανέψουν οι ιστορικές αφηγήσεις.

Το γραφείο του βασιλιά, όπως είναι σήμερα.
Το γραφείο του βασιλιά, όπως είναι σήμερα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί το χρονικό του κτήματος Τατοΐου και του ανακτόρου, το οποίο ο Γεώργιος Α΄ήθελε να είναι κάτι απλό, γιατί φοβόταν ότι σύντομα θα επιστρέψει στη Δανία.

Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες και «εξώσεις» η δυναστεία άντεξε 100 χρόνια και το μικρό εξοχικό, εξελίχθηκε σε ένα κανονικό-αν και όχι προκλητικό- ανάκτορο. Φυσικά και η βασιλική οικογένεια έκανε αρκετές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, όπως συνήθιζε και ο απλός λαός.

Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του θερινού ανακτόρου στο Τατόι το 1869.
Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του θερινού ανακτόρου στο Τατόι .

Η εκπομπή παρουσιάζει τις παλατιανές ίντριγκες και την βαβέλ της βασιλικής οικογένειας, καθώς τα μέλη της, αναλόγως την καταγωγή και την παιδεία τους, μιλούσαν αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά, δανέζικα, γαλλικά και ελληνικά.

Το κτήμα που έχει έκταση όσο ή Ύδρα, καθημερινά δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη φύση και δραπετεύουν από το άγχος της πόλης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του θερινού ανακτόρου και των άλλων χώρων.

Tatoi anaktoro inside _Queen room
Το δωμάτιο της βασίλισσας.

Η εκπομπή ερευνά το πολυτάραχο παρελθόν του κτήματος το οποίο επί τουρκοκρατίας ήταν τρία τεράστια τσιφλίκια. Το 1872 όμως το αγόρασε ο βασιλιάς Γεώργιος Α και έτσι ξεκινά η βασιλική ιστορία του κτήματος.

Το Τατόι λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια ως ένα πρότυπο κτήμα που παρήγαγε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Το βούτυρο, το γάλα και το κρασί του, πωλούνταν σε εκλεκτά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας. Και όμως το κτήμα οργανώθηκε σωστά και έγινε κερδοφόρο. Το παράδοξο είναι ότι η «άνθηση» του κτήματος είχε επικεφαλής ένα αντιβασιλικό διευθυντή που ανέλαβε τη διαχείρισή του, σε έναν από τους πολλούς εξοστρακισμούς της βασιλικής οικογένειας.

12Μαρ2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – Κτήμα Τατοΐου

Μέσα στο κτήμα το προσωπικό και η φρουρά συγκροτούσαν ένα μικρό χωριό, μια κοινότητα θνητών που υπηρετούσε τους γαλαζοαίματους.
Η πολυτάραχη ιστορία του κτήματος Τατοίου στη Μηχανή του Χρόνου με κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. 

Τα τρέιλερ:

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here