Η πολύχρωμη πολυκατοικία, αξιοθέατο της Βιέννης. Ο ακτιβιστής αρχιτέκτονας που αρνήθηκε να πληρωθεί. Hundertwasserhaus.

Η πολύχρωμη πολυκατοικία, αξιοθέατο της Βιέννης. Ο ακτιβιστής αρχιτέκτονας που αρνήθηκε να πληρωθεί. Hundertwasserhaus.

Το “Χούντερτβασερ Χάους” (Hundertwasserhaus) είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser). Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα του και αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της Βιέννης.

Στην αυστηρή αυτοκρατορική πρωτεύουσα, με τον γοτθικό καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου, τα ανάκτορα Schönbrunn και Hofburg, και την  Όπερα, το Hundertwasserhaus αποτελεί μια πολύχρωμη, πρωτότυπη “παραφωνία”.

Βρίσκεται στη γωνία των οδών Kegelgasse και Löwengasse, δύο στενά από την όχθη του Δούναβη. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη πολυκατοικία και όχι μόνο λόγω των ζωηρών της χρωμάτων. Είναι ένα πολύ οικολογικό κτήριο, το οποίο “αγκαλιάζουν” πάνω από 250 δέντρα, θάμνοι και φυτά. Δέντρα μεγαλώνουν μέσα στα δωμάτια, η οροφή είναι καλυμμένη από χώμα και γρασίδι, οι εσωτερικές αυλές και  μπαλκόνια είναι καταπράσινα.

Το Hundertwasserhaus δεν είναι απλά ένα κτίριο, θεωρείται δείγμα διαμαρτυρίας μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ο καλλιτέχνης Friedensreich Hundertwasser το σχεδίασε ως απάντηση στον ψυχρό, απρόσωπο μοντερνισμό. Πίστευε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε ένα “δικό του παράθυρο” και ότι η φύση πρέπει να διεκδικεί χώρο ακόμα και μέσα στην πόλη.

Οι επιρροές του Hundertwasser προέρχονται από άλλους ανατρεπτικούς αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Antonio Gaudi και ο Gustav Klimt.

H πρόσοψη του Hundertwasserhaus. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Ένα άλλο  χαρακτηριστικό της είναι ότι απουσιάζουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ευθείες γραμμές. Οι τοίχοι και τα μπαλκόνια αποτελούνται από καμπύλες. Ακόμα και τα πατώματα των διαμερισμάτων είναι καμπυλωτά!

Διαμαρτυρία στο μοντερνισμό

Το “Χούντερτβασερ Χάους” οικοδομήθηκε μεταξύ 1983 και 1986, ως δημοτικό συγκρότημα πολυκατοικιών και χώρος κοινωνικής στέγασης, με 53 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Διαθέτει επίσης 4 γραφεία, 16 ιδιωτικά και 3 κοινόχρηστα μπαλκόνια. Το κτίσμα και η πρόσοψή του κατανέμεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ακανόνιστα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε κρεμμυδόσχημους τρούλους.

Οι κάτοικοι έχουν κάποιες ελευθερίες που δε συνηθίζονται σε μια κανονική πολυκατοικία. Μπορούν να βάψουν την πρόσοψή τους όσο φτάνει το χέρι τους, ενώ και τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν στους κοινόχρηστους τοίχους. Πρέπει όμως να φροντίζουν τα φυτά να μεγαλώνουν όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα.

Το εσωτερικό του κτηρίου δεν είναι επισκέψιμο, αφού κατοικείται. Ωστόσο, δίπλα υπάρχει το Hundertwasser Village, το οποίο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες και έχει διάφορα καταστήματα όπως καφετέριες, κατάστημα αναμνηστικών και εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί διάφορες εποχιακές εκθέσεις.

Άποψη του κτηρίου, όπου φαίνεται και το Hundertwasser Village. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Ο οικολόγος αρχιτέκτονας

Ο Friedensreich Hundertwasser γεννήθηκε στη Βιέννη το 1928 ως Friedrich Stowasser. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αυστρίας από τους Ναζί έχασε μεγάλο μέρος της οικογένειάς του από την πλευρά της μητέρας του, που ήταν Εβραία.

Άλλαξε το επίθετό του από Stowasser, σε Hundertwasser, αλλάζοντας το “Sto” που στα Τσέχικα σημαίνει “εκατό”, στο Γερμανικό “Hundert”. Και στις δύο περιπτώσεις σημαίνει “Εκατό νερά” που έχει την ίδια έννοια. Το όνομά του, “Friedensreich”, στα Γερμανικά έχει τη διττή σημασία “Ειρηνική γη” και “Ειρηνικός” (κατά λέξη “πλούσιος σε ειρήνη”). Είχε διαλέξει για τον εαυτό του τα ονόματα “Regentag” και “Dunkelbunt” που σημαίνουν “Βροχερή Ημέρα” και “Πολύχρωμο Σκοτεινό”. Έτσι, Friedensreich Hundertwasse σημαίνει “Το Ειρηνικό Βασίλειο των Εκατό Νερών”.

Μετά τον πόλεμο, γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Ξεκίνησε ως ζωγράφος, όμως τη δεκαετία του 1950 στράφηκε στην αρχιτεκτονική και στην εφαρμοσμένη τέχνη, σχεδιάζοντας σημαίες, γραμματόσημα, νομίσματα και αφίσες.

Τη δεκαετία του 1970 επισκέφτηκε τη Νέα Ζηλανδία, όπου αγόρασε κάποιες εκτάσεις. Εκεί συνειδητοποίησε το όνειρό του να δουλέψει σε αρμονία με τη φύση.

O Friedensreich Hundertwasser το 1998. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Το ιδιαίτερο στυλ

Στη δεκαετία του 1980, ο Χούντερτβασερ στράφηκε κατά κύριο λόγο στην αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας μια σειρά από κτίρια, που περιλάμβαναν σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες. Απομακρύνθηκε από τον αποκαλούμενο “γεωμετρισμό” και τις καθιερωμένες νόρμες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανέπτυξε ένα πολύ προσωπικό στυλ, που το αξιοποίησε όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη ζωγραφική του.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950 υιοθέτησε οικολογικές απόψεις. Προώθησε τη φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, θεωρούσε υποχρεωτική την παρουσία δέντρων στο αστικό περιβάλλον. Αγωνίστηκε για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία των ωκεανών και των τροπικών δασών και την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, από πολύ νωρίς προώθησε τις ιδέες της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Το πράσινο φρούριο στο Μαγδεμβούργο. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Η θετική ανταπόκριση του κοινού και η αξιοποίηση του Χούντερτβασερ Χάους, ως τουριστικού αξιοθέατου, παρότρυνε και άλλες πόλεις στη δημιουργία παρόμοιων κτιρίων, όπως είναι “Τα πράσινα κάστρα του Μαγδεμβούργου” στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας.

Ο αρχιτέκτονας αρνήθηκε να πληρωθεί για το Hundertwasserhaus, λέγοντας ότι “απέτρεψε να χτιστεί σε αυτόν το χώρο κάτι άσχημο”.

Αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης

Η καλλιτεχνική άποψη του Χουντερτβάσερ κάποιες φορές σόκαρε, καθώς ήταν πρωτότυπη και ιδιαίτερη. Τα κτήρια που σχεδίασε, χαρακτηρίζονται από επαναστατικό σχεδιασμό, που συμπεριλαμβάνουν φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος, αλλά και από τη χρήση ακανόνιστων μορφών.

Πέθανε το 2000 και τάφηκε στη Νέα Ζηλανδία, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του.

Η δουλειά του έχει χρησιμοποιηθεί για σχεδιασμό σημαιών, γραμματοσήμων, νομισμάτων, αφισών, σχολείων, εκκλησιών, στο καθιστικό ενός σπιτιού αφιερωμένου σ’ αυτόν στη Νέα Ζηλανδία και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Έχει σχεδιάσει τα γραμματόσημα για το Πράσινο Ακρωτήρι στην, την Κούβα, την Αυστρία, τη Σενεγάλη, το Λουξεμβούργο και τα επετειακά γραμματόσημα της Ταχυδρομικής Διεύθυνσης του ΟΗΕ στη Γενεύη, για την 35η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.