Η πρώτη ψηφιακή μηχανή εφευρέθηκε το 1975 από έναν μηχανικό της Kodak, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να προωθήσει την ευρεσιτεχνία του ως ασύμφορη και πτώχευσε. Η πρώτη φωτογραφία είχε ανάλυση 0.1 megapixels

Η πρώτη ψηφιακή μηχανή εφευρέθηκε το 1975 από έναν μηχανικό της Kodak, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να προωθήσει την ευρεσιτεχνία του ως ασύμφορη και πτώχευσε. Η πρώτη φωτογραφία είχε ανάλυση 0.1 megapixels
Το 1975 ένας υπάλληλος της Κodak ενημέρωσε το αφεντικό του, Kodak ότι είχε δημιουργήσει μια μηχανή που δεν λειτουργούσε με φιλμ, αλλά τραβούσε φωτογραφίες με ψηφιακή μορφή.
Το αφεντικό του είπε ότι δεν θα ήταν χρήσιμη στο καταναλωτικό κοινό. Χαρακτηριστικά του ανέφερε ότι «κανένας δεν θα ήθελε ποτέ να βλέπει τις φωτογραφίες του σε μια οθόνη τηλεόρασης».

Ο Σάσον προσπάθησε να τον πείσει λέγοντάς του ότι η ανάλυση των φωτογραφιών μελλοντικά θα ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με το φιλμ, αλλά απέρριψε την πρότασή του και του ζήτησε να το αφήσει. Άλλωστε εκείνη την περίοδο η Kodak κυριαρχούσε στην αμερικανική αγορά φιλμ και πουλούσε χιλιάδες φωτογραφικές σε όλον τον κόσμο. Αν προωθούσε την καινούργια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, θα έπεφταν οι πωλήσεις του φιλμ, στις οποίες στηριζόταν οικονομικά.

Η πρώτη ψηφιακή μηχανή

Το όνομα του μηχανικού ήταν Στηβ Σάσον και το 1973 είχε ξεκινήσει να εργάζεται στην εταιρεία.

Από τότε άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία μιας καινούργιας μηχανής, που οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόταν να εμφανίζουν το φιλμ για να δουν τις φωτογραφίες τους, αλλά θα τις έβλεπαν σε ένα μόνιτορ σε ψηφιακή μορφή.

Μαζί με την ομάδα του ξεκίνησε να εργάζεται για να πραγματοποιήσει την καινούργια του ιδέα.

Χρησιμοποίησε τον φακό από μια μεταχειρισμένη κάμερα και έναν φωτοευαίσθητο ηλεκτρονικό αισθητήρα που μετέτρεπε τα οπτικά ερεθίσματα σε ψηφιακά δεδομένα.

Έπειτα από έναν χρόνο είχε δημιουργήσει την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

H πρώτη ψηφιακή μηχανή ήταν μεγάλη σε μέγεθος και δεν θα ήταν εύχρηστες στο καταναλωτικό κοινό της Kodak

H πρώτη ψηφιακή μηχανή είχε μεγαλύτερο μέγεθος από τις σημερινές και συνδεόταν με μια σειρά εξαρτημάτων και δεν θα ήταν εύχρηστες στο καταναλωτικό κοινό της Kodak

Η παρουσίαση στη Kodak

Τον Δεκέμβριο του 1975 τράβηξε την πρώτη του ασπρόμαυρη ψηφιακή φωτογραφία. Χρειάστηκαν 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να συλλάβει την εικόνα και 23 δευτερόλεπτα για να την αποθηκεύσει στην κασέτα.

Στη συνέχεια ο Σάσον έβαζε την κασέτα σε ένα μηχάνημα και σε 30 δευτερόλεπτα η φωτογραφία είχε εμφανιστεί σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Όταν ο Σάσον παρουσίασε την ευρεσιτεχνία του στο τμήμα μάρκετινγκ της Kodak, οι υπεύθυνοι δεν ενθουσιάστηκαν.

Η διαδικασία κρίθηκε αρκετά χρονοβόρα και περίπλοκη. Οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο Σασον είχε βρει έναν πρωτότυπο τρόπο να βγάζει φωτογραφίες, ο οποίος απαιτούσε τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών μηχανημάτων και καλωδίων που τελικά εμφάνιζαν τη φωτογραφία σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η τεχνολογία θα ήταν εμπορικά εκμεταλλεύσιμη έπειτα από 15 με 20 χρόνια.

Η πρώτη φωτογραφία σε σημερινά δεδομένα θα είχε ανάλυση 0.1 megapixels

Η πρώτη φωτογραφία σε σημερινά δεδομένα θα είχε ανάλυση 0.1 megapixels

Το 1989 ο Σασόν συνεργάστηκε με τον Ρόμπερτ Χιλς και κατάφεραν να κατασκευάσουν μια ψηφιακή κάμερα, που έμοιαζε με τις σημερινές, καθώς είχε κάρτα μνήμης και συμπίεζε αρχεία.

Η Kodak αρνήθηκε ξανά να επενδύσει στην ευρεσιτεχνία του Σάσον, γιατί πίστευε ότι θα υπονόμευε τη θέση της στη διεθνή αγορά του φιλμ.

Παρά την άρνηση της Kodak, καινούργιες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τον τομέα της φωτογραφίας άρχισαν να ξεπηδούν στην αγορά, επενδύοντας στη καινούργια ψηφιακή τεχνολογία, η οποία σιγά σιγά κέρδιζε έδαφος.

Η Kodak δημιούργησε από το 1900 τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές για προσωπική χρήση και διαμόρφωσε μια ολόκληρη αγορά στην οποία κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες. Η εταιρεία ήταν ζημιογόνος από το 2007 και κήρυξε πτώχευση το 2012

Η Kodak δημιούργησε από το 1900 τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές για προσωπική χρήση και διαμόρφωσε μια ολόκληρη αγορά στην οποία κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες. Η εταιρεία ήταν ζημιογόνος από το 2007 και κήρυξε πτώχευση το 2012

Σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις φωτογραφικές με φιλμ και άρχισαν να αγοράζουν ψηφιακές μηχανές.

Η Kodak καθυστέρησε να προσαρμοστεί στην καινούργια αγορά, ενώ εκείνη είχε εφεύρει από το 1975 την ψηφιακή μηχανή. Τον Ιανουάριο του 2012 κήρυξε πτώχευση και σταμάτησε τη λειτουργία της έπειτα από 130 χρόνια.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr by Tutis Márque

Polaroid-vinatgeΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: «Γιατί να μην μπορώ να δω τη φωτογραφία αμέσως μόλις τραβηχτεί;» Η ερώτηση ενός τρίχρονου κοριτσιού που οδήγησε στην εφεύρεση της θρυλικής Polaroid. Αρχικά, η εταιρεία κατασκεύαζε γυαλιά ηλίου και η Kodak αδιαφόρησε

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu