Εκείνος ήταν 49 ετών και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη ήταν 22 και έκανε την πρακτική της άσκηση στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπιλ Κλίντον γοητεύτηκε από την νεαρή με τα πράσινα μάτια. Για περίπου δυο χρόνια ο πρόεδρος και η Μόνικα Λεβίνσκι φλέρταραν και είχαν σεξουαλικές επαφές. Πίστευαν ότι κανένας δεν θα το μάθει. Όμως, έκαναν λάθος.

Η σχέση τους αποκαλύφθηκε και έτσι ξέσπασε το διασημότερο σεξουαλικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Η υπόθεση τους συντάραξε την κοινή γνώμη και απασχόλησε τα ΜΜΕ για χρόνια. Το κυνήγι δημοσιογράφων και μελών του FBI για να αποκαλυφθεί η υπόθεση θύμιζε σενάριο του Χόλιγουντ. Όμως, ήταν αληθινό.

Μία από τις πρώτες φορές που ο φακός της κάμερας «έπιασε» το φλερτ ανάμεσά τους Πηγή εικόνας: Youtube

Οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Πριν να αποκαλυφθεί η σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι, είχε ξεσπάσει ένα άλλο σκάνδαλο που αφορούσε τον Μπιλ Κλίντον, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για να «ανοίξουν πολλά στόματα».
Η Πάολα Τζόουνς, μια πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης του Αρκάνσας, κατηγόρησε τον Μπιλ Κλίντον ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Συγκεκριμένα, το 1994 κατέθεσε ότι πριν από τρία χρόνια ο Κλίντον την οδήγησε ένα ξενοδοχείο, όπου της ρίχτηκε και γδύθηκε μπροστά της.
Ο Κλίντον αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Όμως, η αστυνομία συνέχισε τις έρευνες. Το 1998 και ενώ η υπόθεση με την Τζόουνς ήταν ακόμη ανοιχτή, δέχτηκε μια ανώνυμη πληροφορία ότι ο Κλίντον είχε εξωσυζυγική σχέση με την κατά πολύ μικρότερή του, Μόνικα Λεβίνσκι που είχε πάει να κάνει την πρακτική της στο γραφείο του διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου.
Αμέσως, δημιουργήθηκαν υποψίες ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κακοποιούσε σεξουαλικά τις υπαλλήλους του.

Η αποκάλυψη

Στις 7 Ιανουαρίου η Λεβίνσκι κλήθηκε από τους δικηγόρους της Τζόουνς να καταθέσει. Είπε ότι ποτέ δεν είχε σεξουαλική σχέση με τον Κλίντον. Όμως, δεν την πίστεψαν. Λίγες μέρες αργότερα, ο δικηγόρος Κεν Τζόουνς δέχτηκε κασέτες με περισσότερες από 20 ώρες συνομιλίας της Λεβίνσκι με μια γυναίκα, με την οποία συζητούσε την «κρυφή» σχέση της με τον Κλίντον.

Η Λεβίνσκι το 1997 Πηγή εικόνας Wikimedia Commons

Αυτή η γυναίκα ήταν η Λίντα Τριπ, μια δημόσιος υπάλληλος, που είχε αναπτύξει φιλική σχέση με την Λεβίνσκι. Οι δυο γυναίκες άρχισαν να κάνουν παρέα όταν η Λεβίνσκι μεταφέρθηκε εσκεμμένα στο Πεντάγωνο.
Οι συνεργάτες του Κλίντον είχαν παρατηρήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σπαταλούσε πολλές ώρες με τη νεαρή και έτσι την απομάκρυναν για να μην προκληθεί κάποιο σκάνδαλο, αλλά και για να μην απασχολεί τον Κλίντον.

Ωστόσο, το «κακό» είχε ήδη γίνει και η Λεβίνσκι το είχε αποκαλύψει στην Τριπ. Η Τριπ συνεργάστηκε με το FBI. Της έβαλαν κοριό και πήρε τηλέφωνο τη Λεβίνσκι, ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι, μαζί με την υπόθεση της Τζόουνς, άρχισε να ερευνάται και η σχέση του με την Λεβίνσκι. Η κοπέλα μπήκε στο στόχαστρο. Αποφάσισαν τότε να την κάνουν να μιλήσει.
Στις 16 Ιανουαρίου μέλη του FBI πλησίασαν τη Λεβίνσκι στο εμπορικό κέντρο του Πεντάγωνου.
Την ανέκριναν και προσπάθησαν την πείσουν να συνεργαστεί μαζί τους. Τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο για να της αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες. Της είπαν ότι μπορούσε να φύγει όποτε ήθελε.
Πέρασε σχεδόν μια ημέρα με το FBI. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο τη μητέρα της και πήγε να την πάρει.
Εκείνη τη μέρα η Λεβίνσκι κράτησε το στόμα της κλειστό.

Η άρνηση του Κλίντον

Στο μεταξύ ο Κλίντον αρνούνταν κάθε σχέση με τη νεαρή. Η ομιλία του στη συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου στις 26 Ιανουαρίου, έμεινε στην ιστορία του και αποτέλεσε την αφορμή που ξεκίνησε διαδικασία μομφής του Κλίντον. Ενώ στεκόταν δίπλα στη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον, είπε:

«Θέλω να πω ένα πράγμα στους Αμερικανούς πολίτες. Θέλω να με ακούσετε προσεκτικά. Θα το πω ξανά. Δεν είχα ποτέ σεξουαλική σχέση με αυτή τη γυναίκα, τη δεσποινίδα Λεβίνσκι. Δεν είπα ποτέ σε κανέναν ψέματα. Ούτε μια φορά. Ποτέ. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Τώρα πρέπει να πάω πίσω να δουλέψω για την Αμερική».

Η Χίλαρι Κλίντον στάθηκε στο πλάι του συζύγου της. Δήλωσε ότι «όλα αυτά ήταν μια συνωμοσία που στήθηκε ενάντια στην άνδρα της από τη μέρα που αναδείχθηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το επόμενο διάστημα τα δημοσιεύματα οργίαζαν. Η Τριπ είπε ότι στο παρελθόν είχε συμβουλεύσει την Λεβίνσκι να μην πλύνει ένα φόρεμα στο οποίο υπήρχε λεκές με το σπέρμα του Κλίντον.

Η παραδοχή και ο λεκές στο μπλε φόρεμα

Το μπλε φόρεμα με τον λεκέ που απέδειξε ότι ο Κλίντον είχε σχέσεις με την Λεβίνσκι

Όμως για όσο καιρό η Λεβίνσκι και η μητέρα της δεν μιλούσαν, οι έρευνες έμεναν στάσιμες. Το FBI άρχισε να τις απειλεί ότι αν δεν αποκάλυπταν τι είχε συμβεί με τον Κλίντον, θα τις κατηγορούσε για ψευδορκία και θα τις έκλειναν στη φυλακή. Η Λεβίνσκι φοβήθηκε και λύγισε.

Παρέδωσε το περίφημο λεκιασμένο μπλε φόρεμα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για σπέρμα του Κλίντον. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να συνεργαστεί και έδωσε αίμα, ώστε να εξετάσουν αν το συμπίπτει το DNA που υπάρχει πάνω στο φόρεμα.

Παραδέχτηκε ότι είχε έρθει σε κάποιου σεξουαλικής επαφής με τον Μπιλ Κλίντον εννιά φορές από τον Νοέμβριο του 1995 μέχρι τον Μάρτιο του 1997. Τις επτά από αυτές η Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Όμως, όπως κατέθεσε, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η σεξουαλική πράξη.

Δέκα μέρες αργότερα, κατέθεσε και ο Κλίντον. Είπε στον εισαγγελέα ότι «είχε ακατάλληλη προσωπική επαφή» μαζί της, ενώ υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του δεν ήταν ψευδείς, αλλά ότι είχαν παρερμηνευτεί.
Την ίδια μέρα μίλησε και δημόσια στην τηλεόραση. «Είχα σχέση με τη δεσποινίδα Λεβίνσκι που δεν ήταν κατάλληλη. Στην πραγματικότητα, ήταν λάθος. Αποτέλεσε ένα κρίσιμο σφάλμα και μια προσωπική αποτυχία από την πλευρά μου για την οποία είμαι αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνος», είπε.

Ο Κλίντον κατηγορήθηκε για ψευδομαρτυρία, όμως η γερουσία καθυστερούσε να τον καταδικάσει. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για καταφρόνηση δικαστικής αρχής και του επέβαλε πρόστιμο 90 χιλιάδες δολάρια.

Πηγή εικόνας: Youtube

Το σκάνδαλο δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητα του Κλίντον. Αντίθετα, στις εκλογές που έγιναν το 1998 το Δημοκρατικό Κόμμα κατέκτησε πέντε περισσότερες έδρες. Έρευνες έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι δεν ήθελαν ο Κλίντον να καθαιρεθεί, αλλά ούτε να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια, το Κογκρέσο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασία μομφής του Κλίντον. Όμως, τον Φεβρουάριο του 1999, 13 μήνες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, η Γερουσία αποφάσισε να απαλλάξει τον Κλίντον από τις κατηγορίες για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης. Ο Κλίντον ζήτησε συγγνώμη δημοσίως.

Την ίδια περίοδο ο Κλίντον έδωσε στην Τζόουνς που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση 850 χιλιάδες δολάρια για να αποσύρει την κατάθεσή της. Ο δικηγόρος του είπε ότι το έκανε για να τελειώνει με αυτές τις ιστορίες και να πάει παρακάτω στη ζωή του.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το σκάνδαλο στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Ο ταγματάρχης που εξαπάτησε με το βήχα όλη την παραγωγή και κέρδισε το χρηματικό έπαθλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here