Την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 21.00 στο Cosmote History.

 Στο πρώτο μέρος της έρευνας παρουσιάζονται οι αποτυχημένες προσπάθειες πτήσης στα χωράφια του Τατοϊου, στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και η άφιξη του πρώτου αεροπλάνου σε κιβώτια στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ιδέα για τη δημιουργία αεροπορίας ανήκε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, που ήταν από τους πρώτους που πέταξαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα, το 1912. Τότε κατάλαβε ότι αυτό το νέο τεχνολογικό θαύμα της εποχής, θα αποτελούσε ένα σοβαρό όπλο στα χέρια των αδυνάτων. Σύντομα η χώρα προμηθεύτηκε αεροπλάνα και εκπαίδευσε πιλότους στο εξωτερικό, για να τους ρίξει στις μάχες του πρώτου βαλκανικού πολέμου και να ενισχύσουν την προέλαση του στρατού.

Η Μηχανή του Χρόνου δείχνει τη γέννηση της αεροπορίας μέσα από τις ιστορίες των πρώτων αεροπόρων. Ανάμεσά τους ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης, ο άσσος της Ναυτικής Αεροπορίας Αριστείδης Μωραϊτίνης και ο θρυλικός Δημήτριος Καμπέρος, που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «Τρελοκαμπέρος».

Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι Έλληνες αεροπόροι βοήθησαν καθοριστικά τις συμμαχικές δυνάμεις, να επιβληθούν σε κρίσιμα πεδία μαχών όπως το Αιγαίο και τη Μακεδονία. Η εκπομπή καταγράφει την επιχείρηση βύθισης τουρκικών πλοίων με την κωδική ονομασία «Κατάσταση Γκέμπεν» και τις αερομαχίες όπου Έλληνες χειριστές κατέρριψαν εχθρικά αεροπλάνα ή έπεσαν νεκροί.

 Στην εκπομπή μιλούν: Παντελής Βατάκης – Σμήναρχος Ιπτάμενος και συγγραφέας, Ιωάννης Καρακώστας – Σμήναρχος Ιπτάμενος – Διοικητής Μ.ΙΣ.Π.Α., Αντιγόνη Καμπέρου – βιογράφος και ανιψιά του Δημήτριου Καμπέρου,  Δημήτρης Βογιατζής – Σμηναγός, Ιστορικός Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Μύρων Γιαννακάκης – γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση», Κωνσταντίνος Λαγός – καθηγητής  Ιστορίας Σχολής Ικάρων, Ευαγγελία Τσουμάκη – Σμηναγός, Προϊστάμενος Τμήματος Καταγραφής και Τεκμηρίωσης Ιστορίας.

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 26 Μαΐου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους On Demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here