Η Ρούλα, ο Κωστής και η Αργυρώ. Από τι κινδυνεύει περισσότερο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και πόσο ζει

Η Ρούλα, ο Κωστής και η Αργυρώ. Από τι κινδυνεύει περισσότερο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και πόσο ζει

Η φώκιες Monachus monachus είναι ντροπαλά ζώα, ευαίσθητα στην όχληση, γι’ αυτό και προτιμούν απομονωμένες σπηλιές και ακτές για να ξεκουραστούν και να αναπαραχθούν.

Είναι επίσης πολύ έξυπνες, προσαρμοστικές και αρκετές φορές έχουν αναπτύξει οικειότητα με τους ανθρώπους που όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, καταλήγει μοιραία για κείνες.

Mια μικρή φώκια Monachus monachus, την οποία οι ντόπιοι και εργαζόμενοι τη φωνάζουν “Ρούλα”, εντοπίστηκε στη Διώρυγα της Κορίνθου. Είναι η μασκότ της περιοχής και πολλές φορές ακολουθεί το ρυμουλκό μέχρι τη γέφυρα της Ποσειδωνίας και επιστρέφει πάλι στα Ίσθμια.

Εξίσου φιλική είναι και με τους ψαράδες που τους ακολουθεί από μία απόσταση. Και δεν είναι η μόνη.

Η παρουσία τους είναι αισθητή στη Μήλο και στη Μύκονο, όπου βγαίνουν για να ξεκουραστούν σε σημεία με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως λιμάνια, παραλίες, ακόμα και αυλές σπιτιών.

Η Ρούλα

Ο Κωστής και η Αργυρώ

Η θλιβερή ιστορία του Κωστή, της φώκιας – μασκότ στην Αλόννησο, που χτυπήθηκε και σκοτώθηκε από ψαροντούφεκο, υπενθυμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο άνθρωπος για τα ζώα.

Το γεγονός είχε λυπήσει και αγανακτήσει τόσο τους ανθρώπους της ΜΟm, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, όσο και τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου.

Ο μικρός Κωστής, βρέθηκε ορφανός στη Φολέγανδρο το 2019, έχοντας αποχωριστεί από τη μητέρα του λόγω του Μεσογειακού κυκλώνα “Ζορμπά”. Λόγω της κακοκαιρίας και του απαγορευτικού απόπλου, ήταν αδύνατη η μεταφορά του στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Αθήνα.

Ένας ντόπιος ψαράς, ο κ. Κώστας, παρέμεινε με το φωκάκι στην παραλία Αγκάλη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι δεν θα το παρασύρει η θάλασσα.

Την επόμενη ημέρα τον μετέφερε με το πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, απ’ όπου τον παρέλαβε η ομάδα περίθαλψης της MOm.

Ο Κωστής όταν έφτασε στη Μοm

Μετά από μερικές εβδομάδες, ο κ. Κώστας επισκέφθηκε το Κέντρο Περίθαλψης της MOm για να δει ξανά τον “Κωστή” μιας και πλέον το μικρό φωκάκι είχε ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Κωστής απελευθερώθηκε μερικούς μήνες μετά, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Κωστής βρέθηκε νεκρός από ανθρώπινο χέρι, καθώς χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο

Παρά την αμοιβή των περίπου 22.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε εκείνη την περίοδο, ώστε να οδηγηθεί ο δράστης στη δικαιοσύνη και τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Η Αργυρώ, μια ενήλικη θηλυκή φώκια είχε γίνει επίσης διάσημη στην Σάμο, καθώς συνήθιζε να βγαίνει σε παραλίες με λουόμενους και να ξεκουράζεται πάνω στις ξαπλώστρες. Μερικά χρόνια αργότερα, η Αργυρώ βρέθηκε κι αυτή πυροβολημένη από κυνηγετικό όπλο.

Οδηγίες παρατήρησης της Μεσογειακής φώκιας

Πρόκειται για ένα ζώο ιδιαίτερα έξυπνο το οποίο έχει επιδείξει μεγάλη  προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με τη ΜΟm η οποία μελετά τη μεσογειακή φώκια εδώ στα 37 χρόνια.
Ένα από τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν έρθουν σε κοντινή επαφή είναι να τις ταΐζουν και έτσι αποκτούν οικειότητα, ή να τις πλησιάζουν με έναν τρόπο που δεν είναι ο κατάλληλος. Η φώκια είναι ένα πολύ πολύ παιχνιδιάρικο ζώο και καθόλου επιθετικό, αλλά επίσης μεγαλόσωμη και μπορεί να τραυματίσει παίζοντας.
Συχνά καταδιώκεται ως βλαβερό ζώο από τους ψαράδες, λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στα δίχτυα τους
Η ηθελημένη θανάτωσή τους από τον άνθρωπο στις ελληνικές θάλασσες, παραμένει η πρωταρχική αιτία θανάτου για τις ενήλικες φώκιες.
Δυστυχώς, ειδικά στο παρελθόν, η πορεία ζώων με μεγάλη οικειότητα με τον άνθρωπο συνήθως οδηγεί σε περιστατικά σαν του Κωστή και της Αργυρώς.

Καλό είναι λοιπόν το κοινό να γνωρίζει, όπως συνιστά η ΜΟm, κάποιες βασικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει αν συναντήσει μια φώκια:
 
– Να μην την πλησιάζει καθόλου
– Να μην την ταΐζει (λόγω της εξοικείωσης που αυτό επιφέρει)
– Να μην την βρέχει (δεν χρειάζεται όπως π.χ. δελφίνια και φάλαινες που έχουν εξοκείλει)
– Να κρατάει μακριά κατοικίδια και παιδιά, καθώς παραμένει ένα άγριο ζώο που μπορεί να δαγκώσει αν απειληθεί
– Αν βρεθούμε στο νερό μαζί της, κολυμπάμε αργά και ήρεμα προς τα ρηχά και βγαίνουμε από το νερό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουμε με τη φώκια, καθώς πάνω στον ενθουσιασμό της μπορεί να μας τραυματίσει ή να μας πνίξει.
 
Το πιο σημαντικό είναι να ειδοποιεί άμεσα την οργάνωση, ειδικά αν πρόκειται για νεογέννητο φωκάκι, καθώς οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για την επιβίωση του ζώου, ειδικά αν έχει αποχωριστεί από τη μητέρα του. 

Kινδυνεύει με αφανισμό

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Παλαιότερα ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού.

Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύουν με αφανισμό από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.

Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 θηλαστικά, ζει στην Ελλάδα

Κινδυνεύει από έλλειψη τροφής και συχνά παγιδεύεται στα αλιευτικά εργαλεία, όπου μπορεί να τραυματιστεί ή και να θανατωθεί. Ειδικά τα ανήλικα, που δεν έχουν μάθει ακόμα να κολυμπούν, μπορεί να τραυματιστούν θανάσιμα από τα “δίχτυα φαντάσματα” που ξεμένουν στον βυθό της θάλασσας.

Όπως και όλα τα θαλάσσια θηλαστικά, κινδυνεύει επίσης από τη ρύπανση των θαλασσών, την όχληση από τα σκάφη και την κλιματική κρίση. Αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας κινδυνεύουν να χαθούν από τον χάρτη οι σπηλιές όπου γεννά τα μικρά της.

Η μεσογειακή φώκια είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκιών στον κόσμο και το μήκος της φτάνει στα 2-3 μέτρα, ενώ το βάρος της κατά μέσο όρο είναι 250 κιλά. Η διάρκεια ζωής της δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά υπολογίζεται πως είναι περίπου 35 χρόνια με 40 χρόνια.

Αν και η επιστημονική της ονομασία, Monachus monachus, μπορεί να παραπέμπει στη μοναχικότητα, το όνομά της στην πραγματικότητα το οφείλει στις χαρακτηριστικές δίπλες που κάνει ο λαιμός της και θυμίζουν το ράσο των καπουτσίνων μοναχών.

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τη ΜΟm, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.