Τη σφαγή της Χίου το 1822 παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 9 το βράδυ από το COSMOTE HISTORY.Η εκπομπή επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα.

Η εκπομπή ταξίδεψε στη Χίο και κατέγραψε το αιματηρό χρονικό της σφαγής από τους Τούρκους, μετά την αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού από το νησί.
Η διαταγή του Σουλτάνου ήταν να σφαγιαστούν οι πάντες και να αιχμαλωτιστούν αγόρια τριών έως 12 ετών και κορίτσια ή γυναίκες ηλικίας 12 με 40 ετών ώστε να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα. Οι μαζικές εκκαθαρίσεις και το ανθρωποκυνηγητό πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα περίπου 4 μηνών με τρία γιουρούσια των οθωμανών.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος επισκέφτηκε περιοχές της Χίου που δεκάδες χιλιάδες Χιώτες σφαγιάστηκαν ή κατέφυγαν για να σωθούν από το στρατό των οθωμανών αλλά και τους άτακτους που κατέφταναν από τις μικρασιατικές ακτές για να δολοφονήσουν και να λαφυραγωγήσουν.
Η σφαγή της Χίου ως αντίποινα για την επανάσταση των ελλήνων στο νησί αλλά και η εκδίκηση του Κανάρη,  αποτέλεσαν κορυφαία γεγονότα που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και ενέπνευσαν μεγάλους καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα άναψε για τα καλά τη φωτιά του φιλελληνισμού στην Ευρώπη, που αποδείχτηκε πολύτιμη για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Τη σφαγή της Χίου το 1822 παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 9 το βράδυ από το COSMOTE HISTORY.Η εκπομπή επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Μιχάλης Βαρλάς, Κωνσταντίνος Φραγκομίχαλος, Γιάννης Κολάκης, Αθηνά Κ. Ζαχαρού Λουτράρη, Ευτυχία Βλυσίδου, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης «Κοραής» Κωνσταντίνος Μερούσης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο θεολόγος Κωνσταντίνος Καρατζάς, ο ξεναγός Θωμάς Καραμουσλής και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ξενάκης.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της εκπομπής που θα προβληθεί την Δευτέρα, 19 Μαρτίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY και σε επανάληψη την Κυριακή 25/3 στις 17:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here