του Φάρκουαρ Μάικλ:

O Eρρίκος II ήταν το πρότυπο ιδεώδους μονάρχη: δυνατός, διακριτικός και δίκαιος.

Πράγματι, πολλοί ιστορικοί θεωρούν τον βασιλιά του δωδεκάτου αιώνα τον πατέρα του αγγλικού Εθιμικού Δικαίου.
Όμως ο Ερρίκος είχε ένα σοβαρό ελάττωμα: έναν εκρηκτικό χαρακτήρα, ο οποίος έτεινε να μειώνει τη βασιλική του αξιοπρέπεια.
Εκτός από την προδοτική του οικογένεια, ο βασιλιάς Ερρίκος έχει μείνει, ίσως περισσότερο στη μνήμη για τη θανάσιμη φιλονικία του με τον Τόμας Μπέκετ, αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, σχετικά με τα συγκριτικά δικαιώματα Εκκλησίας και Κράτους.
Εξοργισμένος από την αδιαλλαξία του Μπέκετ, ο Ερρίκος ούρλιαζε: «Δεν θα με απαλλάξει κανείς απ’αυτόν τον ανυπότακτο παπά».
Διάφοροι ιππότες, ελπίζοντας να ευχαριστήσουν τον βασιλιά, πήραν ως κυριολεξία τα λόγια του και κατέσφαξαν τον αρχιεπίσκοπο μέσα στον ίδιο τον καθεδρικό του.

Το αποτέλεσμα της πρόκλησης του Ερρίκου ήταν ότι ο Μπέκετ αγιοποιήθηκε σχεδόν αμέσως, ενώ ο Ερρίκος κατάντησε να φοράει τρίχινο χιτώνα και να πασσαλείφεται σε στάχτες σε ένδειξη μετάνοιας.
Ενώ αυτό είναι το πιο γνωστό παράδειγμα του βασιλικού χαρακτήρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση το πιο χαρακτηριστικό.
Ο Ερρίκος ασφαλώς είχε βασιλική εμφάνιση ακόμη και με τον τρίχινο χιτώνα του, αλλά ήταν απρόβλεπτος και εκρηκτικός, όπως σε μια διαμάχη του με τον βασιλιά Γουλιέλμο της Σκοτίας.
Η σκηνή έχει διασωθεί σε μια επιστολή γραμμένη από τον Ιωάννη του Σόλσμπερι:
«Άκουσα πως όταν ο βασιλιάς ήταν στην Καέν και συζητούσε εντόνως το ζήτημα του βασιλιά της Σκοτίας.
Τότε ξέσπασε με προσβλητικά λόγια εναντίον του Ριχάρδου Ντι Ομέ, γιατί του φάνηκε ότι μιλούσε υπέρ του βασιλιά της Σκοτίας.
Τον χαρακτήρισε προδότη και ο βασιλιάς παραφερόμενος ως συνήθως, πέταξε τον μανδύα και τα ρούχα του, τράβηξε το μεταξωτό κάλυμμα από τον καναπέ, και αφού κάθισε πάνω του σαν αν ήταν σωρός από κοπριά, άρχισε να μασάει κομμάτια άχυρο.
Ποιος θα τολμούσε να τον κρίνει;

ΠΗΓΗ: «Βασιλικά σκάνδαλα», Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

 

Διαβάστε επίσης: Τα βασανιστήρια της αυτοκράτειρας Άννας. Καταδίκασε ευγενείς να ζήσουν σαν κότες, μετέτρεψε αριστοκράτη σε γελωτοποιό και του διάλεξε την πιο άσχημη σύζυγο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here