Η επίσημη ονομασία του ανοιξιάτικου μπλε λουλουδιού είναι μυοσωτίς (αυτί ποντικού). Παρόλα αυτά, σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου είναι ευρέως γνωστό ως «μη με λησμόνει».

Η επίσημη ονομασία του ανοιξιάτικου μπλε λουλουδιού είναι μυοσωτίς (αυτί ποντικού) λόγω του σχήματος των πετάλων του/ πηγή: Wikimedia Commons

Το «μη με λησμόνει» είναι ένα φυτό με ιδιαίτερη ιστορία. Σε πολλές κουλτούρες διασώζονται διαφορετικοί θρύλοι για την προέλευση της ονομασίας του. Ο πιο διάσημος και διαδεδομένος είναι μάλλον ο γερμανικός.

Σύμφωνα με αυτόν, ένα ζευγάρι ερωτευμένων περπατούσε στις όχθες του Δούναβη. Κάποια στιγμή, η κοπέλα πρόσεξε ένα πολύ όμορφο μπλε άνθος κοντά στα νερά. Ο αγαπημένος της έσκυψε για να το κόψει, αλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο ορμητικό ποτάμι. Καθώς το ρεύμα τον παρέσερνε, πρόφτασε να πετάξει το λουλούδι φωνάζοντάς της «Μη με λησμόνει!».

Παραλλαγές του μύθου αυτού, αλλά και διάφοροι αλλιώτικοι συναντώνται επίσης στην περσική, στην ισπανική, στην ελληνική και στη ρωσική παράδοση. Όλοι, όμως, τελικά περιστρέφονται γύρω από την ίδια αινιγματική ονομασία, η οποία μεταφράζεται με παρόμοιο τρόπο σε όλες τις γλώσσες: «μη με λησμόνει», μη με ξεχάσεις.

Το λουλούδι ως σύμβολο

Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τα μέσα του καλοκαιριού/ πηγή: Wikipedia

Πέρα από τους θρύλους, το «μη με λησμόνει» έχει παίξει το δικό του ρόλο και στην πραγματική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ελεύθεροι Τέκτονες χρησιμοποιούσαν καρφίτσες με το σχήμα του μπλε άνθους για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Παράλληλα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, αποτέλεσε το σύμβολο μνήμης του εξορισμένου αργεντινού προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν, κατά τη διάρκεια της Χούντας του ’55.

Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο «μνήμης» και η χρήση του έχει υιοθετηθεί για πολλούς σκοπούς.

Αρχικά, συμβολίζει την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Χρησιμοποιείται, ακόμα, από τους Ελευθεροτέκτονες που θέλουν να αποδώσουν φόρο τιμής σε όλους όσους υπέφεραν στο όνομα του ελευθεροτεκτονισμού κατά τη ναζιστική περίοδο. Τέλος, η Εταιρεία του Αλτσχάιμερ έχει επίσης οικειοποιηθεί το φυτό ως μέρος μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ανθρώπων υπέρ των ασθενών της νόσου.

Στην Ελλάδα, το γαλάζιο άνθος φυτρώνει κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας δίπλα σε ρυάκια και ποταμούς από τον Απρίλιο έως τα μέσα του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα συναντάται στην περιοχή της Καστοριάς, πάνω στις όχθες της λίμνης.

Η λίμνη της Καστοριάς όπου ευανθεί το «μη με λησμόνει»/ πηγή: Wikimedia Commons

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Αλεξανδρινό», το λουλούδι που ανθίζει το χειμώνα και είναι συνώνυμο των Χριστουγέννων. Πως διαδόθηκε από έναν αμερικανό υπουργό πολέμου που βρέθηκε στο Μεξικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here