Η βασιλεία του Όθωνα στη “Μηχανή του Χρόνου”. Ο ρόλος της Αμαλίας, η σύγκρουση με τους Αγγλογάλλους και η έξωση

Η βασιλεία του Όθωνα στη “Μηχανή του Χρόνου”. Ο ρόλος της Αμαλίας, η σύγκρουση με τους Αγγλογάλλους και η έξωση

Η βασιλεία του Όθωνα στη “Μηχανή του Χρόνου”. Ο ρόλος της Αμαλίας, η σύγκρουση με τους Αγγλογάλλους και η έξωση

Την Βασιλεία του Όθωνα παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY HD.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή στις 13 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει τα χρόνια του Όθωνα από την ενηλικίωσή του το 1835 μέχρι και την έξωσή του το 1862.

Ο Όθωνας ανέλαβε τα βασιλικά του καθήκοντα ένα χρόνο αφότου η Αθήνα με βασιλικό διάταγμα έγινε η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ιστορικοί και ερευνητές αναλύουν την “Μεγάλη Ιδέα” που ο Όθωνας την είδε ως ευκαιρία να γίνει βασιλιάς των αλύτρωτων Ελλήνων και όχι μιας μικρής χώρας.

Η εκπομπή περιγράφει την επεισοδιακή τελετή ενθρόνισης του Όθωνα, αλλά και την επιλογή του νεαρού μονάρχη να υιοθετήσει τη φουστανέλα ως επίσημη στολή.

Μετά την ενηλικίωσή του Όθωνα, ο πατέρας του ο Λουδοβίκος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να νυμφευθεί. Ο Αντιβασιλέας Άρμανσμπεργκ κινήθηκε παρασκηνιακά και θέλησε να παντρέψει μία από τις κόρες του με τον Βασιλιά, για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στο παλάτι.

Ωστόσο, ο  Όθωνας γνώρισε την πριγκίπισσα Αμαλία και ο γάμος του βασιλικού ζεύγους έγινε στη Γερμανία κάτω από άκρα μυστικότητα.

Ο ελληνικός λαός δυσαρεστήθηκε που η βασίλισσα επιλέχθηκε στο παρασκήνιο και δεν θα ήταν ορθόδοξη, αλλά όταν το βασιλικό ζεύγος ήρθε στην Ελλάδα, η αρχική απογοήτευση μετατράπηκε σε χαρά, καθώς η Αμαλία κατάφερε με την προσωπικότητά της να γίνει ιδιαίτερα λαοφιλής.

Η «Μηχανή του Χρόνου» μεταφέρει τους τηλεθεατές στα πρώτα χρόνια της Βασιλείας τους Όθωνα. Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY HD.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις που έδωσε στους Έλληνες, τελικά δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες τους. Ο βασιλιάς συνέχισε να κυβερνά όπως οι Αντιβασιλείς, ενώ μετά την αποπομπή του Άρμανσμπεργκ ο Όθωνας έγινε ο απόλυτος μονάρχης.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η απολυταρχία του Όθωνα προκάλεσε την λαϊκή οργή. Οι Έλληνες ζητούσαν επανειλημμένα ένα Σύνταγμα, κάτι που ο Βασιλιάς επιδεικτικά αγνοούσε.

Ο Όθωνας βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος και έπειτα από την παρότρυνση της Αμαλίας δέχτηκε το αίτημα του λαού για Σύνταγμα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το πρώτο Σύνταγμα της ανεξάρτητης Ελλάδας, που για την εποχή του ήταν πολύ πρωτοποριακό. Κατοχύρωσε την καθολική ψηφοφορία για όλους τους ενήλικες άρρενες και κατάργησε τη δουλεία, δύο συνταγματικά δικαιώματα  που κατοχυρώθηκαν  αργότερά στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Ιστορικοί αναλύουν την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 μπροστά στο παλάτι. Οπλαρχηγοί του ‘21 αλλά και αξιωματικοί περικύκλωσαν τα Βασιλικά Ανάκτορα με μοναδικό αίτημα τη χορήγηση Συντάγματος.

Η περίοδος όμως της Συνταγματική Μοναρχίας, περιόρισε ελάχιστα τον ρόλο του Όθωνα, καθώς όλοι πολιτικοί ήταν υποχείριά του.

Η εκπομπή παρουσιάζει δύο μεγάλα πολιτικά επεισόδια που σημάδεψαν τη Βασιλεία του Όθωνα. Την υπόθεση Πατσίφικο και τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μεγάλες δυνάμεις προχώρησαν σε ναυτικό αποκλεισμό της Αθήνας και του Πειραιά, αφού τα συμφέροντά τους ήταν αντίθετα με εκείνα που επιθυμούσε ο ΌΘωνας για το ελληνικό βασίλειο.

Η πρωτεύουσα και το λιμάνι χτυπήθηκε από μια επιδημία χολέρας το 1854, ενώ τα οικονομικά της χώρας έφτασαν στο ναδίρ. Ωστόσο, η στάση μη υποταγής που κράτησε ο Όθωνας απέναντι στις Προστάτιδες Δυνάμεις αύξησε τη δημοτικότητά του. Όμως, δεν ήταν αρκετή.

Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει τα τελευταία χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα, όταν σε διάφορους τόπους της Ελλάδας ξέσπασαν εξεγέρσεις εναντίον του,  που οδήγησαν τελικά στην έξωσή του το 1862.

Ιστορικοί περιγράφουν το κλίμα δυσαρέσκειας κατά του Όθωνα που συνδυάστηκε και με την αδυναμία της Αμαλίας να τεκνοποιήσει. Το βασιλικό ζεύγος δυσφημίστηκε και σύντομα κυκλοφόρησαν ακόμα και φήμες για εξωσυζυγικές  σχέσεις.

Ο Όθωνας πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη γενέτειρά, τράφηκε με τη φουστανέλα και ποτέ δεν έπαψε να αγαπά την Ελλάδα.

Στην εκπομπή μιλούν:

Αντώνης Κλάψης Επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Ζαμπία Αγριμάκη Ιστορικός – φιλόλογος

Θανάσης Χρήστου Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Χαράλαμπος Μηνάογλου Ιστορικός

Αναστάσιος Λιάσκος, Πρόεδρος ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου

Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Καθηγητής σύγχρονης πολιτικής ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου, Διευθυντής ιστορίας του παν/μιου Logos στη Φλόριντα – συγγραφέας

Δημήτριος Γκουμτζής, Ταγματάρχης Νομικού Σώματος

Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος φιλολογικής στέγης Πειραιά – συγγραφέας

Άρτεμις Σκουμπουρδή, Ιστορικός – Αθηναιογράφος

Κωνσταντίνα Καλαϊντζή , Επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Νικολέττα Ζυγούρη, Επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Συνταγματάρχης Παναγιώτης Αγγέλου, Προϊστάμενος ιστορικού και φωτογραφικού αρχείου Πολεμικού Μουσείου

Ιωάννα Βλάση, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Πολεμικού Μουσείου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu