Η βύθιση του ατμόπλοιου «Αγγελική» από γερμανικό υποβρύχιο. 56 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους. Ήταν εθελοντές στο Μακεδονικό μέτωπο και τους έκλαψε όλη η Θεσσαλονίκη

Η βύθιση του ατμόπλοιου «Αγγελική» από γερμανικό υποβρύχιο. 56 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους. Ήταν εθελοντές στο Μακεδονικό μέτωπο και τους έκλαψε όλη η Θεσσαλονίκη
15 Οκτωβρίου 1916. Λίγο έξω από το νησάκι Φλέβες, στο Σαρωνικό κόλπο, μία τρομακτική έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς το ατμόπλοιο «Αγγελική», στο οποίο επέβαιναν 281 άνθρωποι.

Ήταν 11 η ώρα το πρωί της 15ης Οκτωβρίου του 1916 όταν ένας εκκωφαντικός κραδασμός έσεισε το «Αγγελική», που είχε εκπλεύσει από τον Πειραιά λίγες ώρες νωρίτερα. Ο πλοίαρχος Παπαδογιάννης, που βρισκόταν στο κατάστρωμα, αντιλήφθηκε αμέσως το μέγεθος της καταστροφής. Αντίκρυσε με τα μάτια του ολόκληρο το μπροστινό μέρος του πλοίου να αποκόβεται από την έκρηξη και να διασκορπίζεται σε κομμάτια μέσα στο νερό. Παράλληλα, το άλλο μισό άρχισε να γέρνει και να βυθίζεται αργά στους κόλπους του Σαρωνικού. Χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του πλοιάρχου αλλά και των μηχανικών του, το ατμόπλοιο κατάφερε να οπισθοχωρήσει ελαφρώς και να «σφηνωθεί» στην ανατολική πλευρά των Φλεβών, ενός μικρού νησιού που βρισκόταν εκεί κοντά.

Παρότι η έκρηξη ήταν μεγάλη, χτύπησε κυρίως το μπροστινό μέρος, όπου βρισκόταν η μηχανή του πλοίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν λιγότερα από 15 μέλη του πληρώματος. Η μεγάλη τραγωδία επήλθε λόγω του πανικού που επικράτησε. Πάνω από τριάντα άτομα επιχείρησαν να μπουν σε μία σωστική λέμβο, με αποτέλεσμα να σπάσει και οι άνθρωποι να πνιγούν στο βυθό. Άλλοι, που από μόνοι τους επιχείρησαν να βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από τους έλικες του πλοίου. Δυστυχώς, εκείνοι που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του πλοιάρχου ήταν πολλοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 56 άνθρωποι.

Στη φωτογραφία διακρίνεται πλήθος κόσμου έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πλοίου «Αγγελική»

Οι νάρκες του γερμανικού υποβρυχίου

Εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Αγγελική» εκτελούσε δρομολόγια από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη και στο τελευταίο του δρομολόγιο μετέφερε 281 επιβάτες. Από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν στρατιώτες και πολίτες που πήγαιναν για να καταταγούν εθελοντικά στο στρατό της Εθνικής Άμυνας που πολεμούσε με τους Αγγλογάλλους της Αντάντ.

Η είδηση της βύθισης συγκλόνισε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε ξεσπάσει το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας και είχε εγκατασταθεί η περίφημη τριανδρία υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κόντρα στην βασιλική κυβέρνηση των Αθηνών, που τηρούσε ουδέτερη στάση στον πόλεμο, ευνοώντας έτσι τα γερμανικά συμφέροντα. Τα ρεπορτάζ της εποχής απέδιδαν την βύθιση του πλοίου στην δράση γερμανικού υποβρυχίου.

Η επικήδεια τελετή. Ο λαός της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση συγκλονίστηκε από την βύθιση του “Αγγελική” που θα έφερνε εθελοντές στο Μακεδονικό μέτωπο του Α Παγκοσμίου

Πράγματι, παρά την έντονη παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά, το γερμανικό υποβρύχιο U7 βρισκόταν στην περιοχή από τις 14 Οκτωβρίου, χωρίς κανείς να το έχει αντιληφθεί. Μάλιστα, πόντισε με πολλές νάρκες την υποθαλάσσια έκταση από τις Φλέβες έως τη Μύκονο, με σκοπό να καταστρέψει τα πλοία των συμμάχων. Οι υποψίες αυτές για τη δράση του επιβεβαιώθηκαν όταν δύο μέρες αργότερα, βυθίστηκε με τον ίδιο τρόπο  περίπου στο ίδιο σημείο και το ατμόπλοιο «Κική Ησαΐα».

Στις 23 Οκτωβρίου 1916, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πλοίου «Αγγελική» στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά. Ο ιερός ναός και οι γύρω περιοχές γέμισαν ασφυκτικά από πλήθος κόσμου που διαδήλωνε τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη επίθεση.

Τις επόμενες ημέρες, από νάρκες που είχε ποντίσει το ίδιο γερμανικό υποβρύχιο U7 στο Αιγαίο, καταστράφηκαν και βυθίστηκαν στο στενό της νήσου Κέας δύο πλωτά νοσοκομεία της Αντάντ, το S/S«Burdigala» την 1η Νοεμβρίου 1916 και το βρετανικό HMHS «Britannic» στις 8 Νοεμβρίου. Το υπερωκεάνιο «Britannic», το οποίο δεν πρόλαβε να κάνει επιβατικά ταξίδια καθώς επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες του πολέμου, ήταν παρόμοιο με τον περίφημο Τιτανικό, που είχε την ίδια τύχη λίγα χρόνια νωρίτερα.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons. Οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιος βύθισε το ΤΑΝΑΪΣ; Το θρίλερ με το πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες Εβραίους αιχμαλώτους από την Κρήτη. Ήταν γερμανική δολιοφθορά ή επίθεση βρετανικού υποβρυχίου; 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.