Μέχρι τα 44, που έγραψε την πρώτη κατασκοπευτική νουβέλα, ο Λονδρέζος συγγραφέας, Ίαν Λάνκαστερ Φλέμινγκ είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος και τραπεζίτης. Επίσης, είχε πάρει μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε δημιουργήσει μια τρομερή φήμη ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών.
Το ποτό και το κάπνισμα ήταν πολύ καλοί φίλοι του, η μητέρα του τον υποτιμούσε συνεχώς και η σχέση με τη γυναίκα του υπήρξε θυελλώδης. Έμεινε, όμως, στην ιστορία ως ο “πατέρας” του Τζέιμς Μποντ, του θρυλικού πράκτορα 007 που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μέσα από τον κινηματογράφο.
Τι σχέση έχει ο Μποντ με το σαμποτάζ στον Ασωπό;
Πολλές φορές, ο Φλέμινγκ έλεγε σε φίλους του αστειευόμενος ότι θέλει να γράψει ένα βιβλίο με κατασκοπευτικό περιεχόμενο. Ο συγγραφέας στην προσπάθεια του να «ξεφύγει» για λίγο από τον γάμο του με την Αν, ξεκίνησε να γράφει τις περιπέτειες του πράκτορα Τζέιμς Μποντ.
Η δημοσιογραφική του εμπειρία και η συμμετοχή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πράκτορα, τον βοήθησαν αισθητά στο στήσιμο ενός αληθοφανούς περιβάλλοντος γύρω από τον κατάσκοπο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρχαιολόγο Πέτρο Κουνούκλα, που έχει ερευνήσει τα βρετανικά αρχεία, ο Φλέμινγκ μπορεί να εμπνεύστηκε τον ήρωα από έναν σαμποτέρ της γέφυρας του Ασωπού, το καλοκαίρι του 1943:
“Ο Φλέμινγκ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Γκόρντον Κριντ, το Ροδεσιανό καταδρομέα, ο οποίος έλαβε μετάλλια πολεμικής δράσης από το βρετανικό στρατό για σειρά επιτυχημένων σαμποτάζ που διενήργησε στη Βόρεια Αφρική εναντίον των γερμανικών δυνάμεων.
Φλέμινγκ και Κριντ ήταν επιστήθιοι φίλοι και πιθανόν συνεργάτες, γιατί και ο Φλέμινγκ ήταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου“.
Εκτός από τον Κριντ, στην ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού πήραν μέρος ο ταγματάρχης του μηχανικού Κέν Σκοττ, οι λοχαγοί Χάρι Μακιντάιρ και Ντον Στοττ . Μαζί με τον Στοττ ήταν ο νεοζηλανδός λοχίας Τσάρλι Ματς και ένας στρατιώτης παλαιστινιακής καταγωγής, ο Μάικλ Κούρι. Την υπόθεση αυτή φωτίζει η έρευνα της εκπομπής “Μηχανή του Χρόνου” στο COSMOTE HISTORY.
Ο Ίαν Φλέμινγκ έγραψε 12 νουβέλες και πολλές σύντομες ιστορίες για τον Μποντ. Το 1952, ο Φλέμινγκ, μέσα σε δύο μήνες, έγραψε το πρώτο του έργο, το Καζίνο Ρουαγιάλ. Όλες του οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες από τις προσωπικές του εμπειρίες, χρωματισμένες από την πλούσια φαντασία του.
Τα βιβλία του περιστρέφονται γύρω από τη ζωή και τις περιπέτειες του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας ΜΙ6, Τζέιμς Μποντ. Τα βιβλία του δεν γνώρισαν από την αρχή μεγάλη επιτυχία.
Σταδιακά, όλο και περισσότερος κόσμος λαχταρούσε να διαβάσει τις ιστορίες του 007, που ήταν γεμάτες αδρεναλίνη, περιπέτεια, συνωμοσίες και πλήθος όμορφων γυναικών. Ανάμεσα στους άπειρους θαυμαστές του ήταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας και φυσικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ΤΖ. Φ. Κένεντι.
Αποκορύφωμα υπήρξε η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Δρ. Νο, το 1962, με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Σον Κόνερι.
Πρώτα χρόνια
Ο Ίαν Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1908 στο Λονδίνο. Ήταν ένας από τους τέσσερις γιους μιας ευκατάστατης οικογένειας. Το 1917, όταν ο Φλέμινγκ ήταν 9 χρόνων, ο πατέρας του Βάλενταϊν πέθανε σε μάχη κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πριν από τον πόλεμο, ο Βάλενταϊν ήταν μέλος της βρετανικής Βουλής. Η εκπαίδευση του Φλέμινγκ ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Ήτον το 1921.
Οι επιδόσεις του στα μαθήματα ήταν μέτριες, αλλά διέπρεψε στα αθλήματα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, ήταν συντάκτης της πανεπιστημιακής εφημερίδας.
Ο περίεργος χαρακτήρας του και οι επαναστατικές για την εποχή του ιδέες, τον έφερναν συχνά σε σύγκρουση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου. Έφυγε από το Ήτον και παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα στη στρατιωτική ακαδημία στο Σάντχαρστ. Οι βλέψεις του ήταν μεγάλες.
Επιθυμούσε να εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών και να κερδίσει θέση δημοσιογράφου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Τα σχέδιά του άλλαξαν με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και “Επιχείρηση Χρυσά Μάτια”
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φλέμινγκ τελειοποίησε σχεδόν τις κατασκοπευτικές του ικανότητες. Εργάστηκε για τις μυστικές υπηρεσίες του Βρετανικού Ναυτικού και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια. Σαν προσωπικός βοηθός ναύαρχου, η συμβολή του στην πολεμική προσπάθεια ήταν σημαντική.
Ο Ίαν Φλέμινγκ πήρε μέρος και στην «Επιχείρηση Χρυσά Μάτια»
Η επιχείρηση αυτή ήταν ένα σχέδιο των Συμμάχων που θα παρακολουθούσαν την Ισπανία σε περίπτωση που ο δικτάτορας Φράνκο συμμαχούσε με τις δυνάμεις του Άξονα. Η διορατικότητά του στην κατασκοπία και τη διπλωματία ήταν τόσο υψηλή, που λέγεται ότι ο Φλέμινγκ συμβούλεψε τον Κένεντι για την κρίση των πυρηνικών στην Κούβα.
Σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Φλέμινγκ είπε χαριτολογώντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, θα ήταν αν ο Κένεντι έλεγε στον Φιντέλ Κάστρο ότι οι πυρηνικές δοκιμές έκαναν τους άνδρες με γένια σεξουαλικά ανίκανους!
Φλέμινγκ και γυναίκες
Ο Ίαν Φλέμινγκ είχε μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Η οξυδέρκεια, η άνεση στις κινήσεις του και το όμορφο παρουσιαστικό του τον έκαναν ακαταμάχητο.
Σύντομα βαρέθηκε τις συνεχείς ερωτοτροπίες και είπε σε φίλο του ότι “οι γυναίκες δεν είναι τίποτα παραπάνω από κατοικίδια και ότι οι άνδρες είναι τα μόνα ανθρώπινα όντα που αξίζει κανείς να συναναστρέφεται”.
Η σκληρότητα αυτή φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα του τον υποτιμούσε και ήλεγχε οτιδήποτε είχε σχέση με την επαγγελματική και προσωπική του ζωή.
Επίσης, όταν φοιτούσε στο Σάντχαρστ, απέκτησε γονόρροια. Παρόλα αυτά, ερωτεύτηκε και σύναψε σχέση με την Αν Τσέιρτερις, μια γοητευτική κοκκινομάλλα από ευκατάστατη οικογένεια.
Η Αν ήταν ήδη παντρεμένη με τον υποκόμη Ρόδερμερ. Εξαιτίας της παράνομης σχέσης, ο Ρόδερμερ τη χώρισε και αργότερα η Αν παντρεύτηκε τον Ίαν.
Στην κοινή τους ζωή, τόσο ο Ίαν όσο και η Αν συνέχισαν να έχουν παράλληλες σχέσεις. Το 1953 απέκτησαν έναν γιο, τον Κάσπαρ, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 23 χρόνων. Ο Φλέμινγκ εμπνεύστηκε από τον γιο του τη σειρά βιβλίων “Τσίτι Τσίτι Μπανγκ Μπανγκ“, που έχει θέμα τις περιπέτειες του μαγικού αμαξιού ενός εκκεντρικού επιστήμονα.
Ο θάνατος του Φλέμινγκ
Οι καταχρήσεις σε αλκοόλ και τσιγάρα, προκάλεσαν στον συγγραφέα χρόνιο καρδιακό πρόβλημα. Στις 12 Αυγούστου 1964 ο Φλέμινγκ πέθανε από ανακοπή. Ήταν 56 ετών.
Οι πωλήσεις των βιβλίων συνολικά ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Το 2008 οι Τάιμς του Λονδίνου κατέταξαν τον Φλέμινγκ στην 14η θέση ανάμεσα στους «50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945».
Στον κινηματογράφο έχουν γυριστεί 27 ταινίες με τις περιπέτειες του πράκτορα 007. Τον Μποντ έχουν ενσαρκώσει επτά ηθοποιοί.
Διαβάστε ακόμη από τη ΜτΧ: Το πραγματικό κορίτσι του Τζέιμς Μποντ λεγόταν Κριστίνα Σκάρμπεκ. Ήταν ακαταμάχητη κατάσκοπος, επέζησε από τους ανακριτές της Γκεστάπο, αλλά πέθανε από τη μαχαιριά του ζηλιάρη εραστή της…
Ειδήσεις σήμερα:
- Σε ποιες περιοχές θα βρέξει και σε ποιες θα εξακολουθήσει η ανομβρία. Αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας
- Ο Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι έδωσε το “πράσινο φως” για την επίθεση με τους βομβητές στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο
- Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που αισθανόμαστε κουρασμένοι μέσα στη μέρα. Τι ρόλο παίζει η μπλε ακτινοβολία από κινητά και λαπ τοπ
- Ο Τραμπ απαιτεί διορισμούς χωρίς διαδικασίες έγκρισης στη Γερουσία. Αντιδράσεις στην αξίωση του προέδρου των ΗΠΑ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ