Ποιοι ήταν οι άλλοι έντεκα πράκτορες 00 εκτός από τον Τζέιμς Μποντ. Ποιοι απέτυχαν στις αποστολές και ποιος ήταν ο πιο άξιος

Ποιοι ήταν οι άλλοι έντεκα πράκτορες 00 εκτός από τον Τζέιμς Μποντ. Ποιοι απέτυχαν στις αποστολές και ποιος ήταν ο πιο άξιος

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού 

 Τόσο στα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμινγκ όσο και στις ομώνυμες κινηματογραφικές ταινίες που γυριστήκαν με βάση αυτά, πρωταγωνιστής είναι ο Τζέιμς Μποντ.

Είναι ειδικός πράκτορας/κατάσκοπος της MI6, της βρετανικής αντικατασκοπείας που αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό.

Ο κωδικός του Μποντ είναι «Πράκτορας 007». Αυτό σημαίνει ότι η Μ16 διαθέτει άλλους έξι πράκτορες που θεωρούνται καλύτεροι απ’ αυτόν! Επίσης, μετά από τον Τζέιμς Μποντ έχουμε αναφορές για τουλάχιστον άλλους πέντε πράκτορες, δηλαδή ακόμη και «Πράκτορα 0012»!

Για όλους τους άλλους πράκτορες της Μ16, εκτός του Τζέιμς Μποντ, μαθαίνουμε ελάχιστα πράγματα από τις ταινίες και τα μυθιστορήματα με θέμα τον ομώνυμο ήρωα. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο «Πράκτορας 006» που παίζει σημαντικό ρόλο σε μία από τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον 007.

Γενικά, η εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς είναι ότι πρόκειται για άχρηστους, ανίκανους ή προδότες! Για το ότι είναι άχρηστοι πράκτορες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές ταινίες και μυθιστορήματα ξεκινούν με κάποιον πράκτορα 00 της Μ16 να σκοτώνεται από πράκτορα μίας αντίπαλης δύναμης ή εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Τζέιμς Μποντ αναλαμβάνει να εκδικηθεί το θάνατό του. Φυσικά, ένας πράκτορας που σκοτώνεται σε αποστολή μάλλον δεν είναι καλός στη δουλειά του!

Πράκτορας 001

Ο «Πράκτορας 001» θεωρητικά θα πρέπει να είναι ο καλύτερος απ’ όλους τους πράκτορες της Μ16. Όμως, δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμινγκ, αλλά ούτε και σε κάποια από τις ταινίες με τον Τζέιμς Μποντ.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο/η «Μ» όντας επικεφαλής της MI6 θα πρέπει επίσης να είναι ο «Πράκτορας 001», αλλά αυτό είναι απλά μια εικασία.

Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Κρίστοφερ Λη, στο ρόλο του Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι». Πηγή: Pinterest

Πράκτορας 002

Κάνει ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι» του 1974, όπου δολοφονείται από τον «κακό» Φρανσίσκο Σκαραμάγκα, ρόλο που υποδύεται ο Κρίστοφερ Λη.

Ένας άλλος «Πράκτορας 002» εμφανίζεται για λίγο στην αρχή της ταινίας «Με το Δάκτυλο στην Σκανδάλη» του 1987 να προπονείται με τους συναδέλφους του, 007 και 004. Στη συνέχεια, πιθανότατα σκοτώνεται και εκείνος σε κάποια αποστολή, όπως ο προηγούμενος πράκτορας με τον ίδιο κωδικό.

Πράκτορας 003

Στην αρχή της ταινίας «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» του 1985, ο Τζέιμς Μποντ βρίσκει το παγωμένο πτώμα του συναδέλφου του «Πράκτορα 003» στη Σιβηρία. Πιθανώς, σκοτώθηκε από τη KGB.

Πράκτορας 004

Στην αρχή της ταινίας «Με το Δάκτυλο στην Σκανδάλη», ο «Πράκτορας 004» εκπαιδεύεται μαζί με τους 002 και 007. Ο χαρακτήρας λέγεται Έιντεν Φλέμιγκς, το επώνυμο του συγγραφέα των μυθιστορημάτων του Τζέιμς Μποντ, αλλά «ς» στο τέλος.

Στο ρόλο αυτό είναι ο Βρετανός ηθοποιός Φρέντερικ Ουάρντερ. Στη συνέχεια της ταινίας, ο «Πράκτορας 004» δολοφονείται από έναν ψεύτικο πράκτορα της KGB που αφήνει σημείωμα στο πτώμα του στα ρωσικά που λέει «θάνατος στους κατασκόπους».

Ο Τζέιμς Μποντ εκδικείται το θάνατό του σκοτώνοντας μετά από λίγο τον δολοφόνο.

Πράκτορας 005

Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος “Συνταγματάρχης Ήλιος” το πρώτο που γράφηκε μετά τον θάνατο του Ίαν Φλέμινγκ και το μόνο που αναφέρει τον “Πράκτορα 005”. Πηγή: Wikipedia

Το όνομα του «Πράκτορα 005» είναι Στιούαρτ Τόμας. Θεωρείτο καλός στη δουλειά του μέχρι που εξαναγκάστηκε να αφήσει την ενεργό δράση ως πράκτορας εξαιτίας μίας οφθαλμολογικής πάθησης. Δεν εμφανίζεται σε καμία ταινία παρά μόνο στο μυθιστόρημα «Συνταγματάρχης Ήλιος».

Ήταν το πρώτο με θέμα του Τζέιμς Μποντ που γράφηκε μετά το θάνατο του Ίαν Φλέμινγκ. Συγγραφέας του ήταν ο γνωστός Βρετανός λογοτέχνης Κίνσλεϊ Άμις.

Ο «Πράκτορας 005» έχει ελληνικό ενδιαφέρον αφού στο μυθιστόρημα αυτό εμφανίζεται ως επικεφαλής του σταθμού «G» της Μ16 που είναι η Ελλάδα.

Πράκτορας 006

Ο «Πράκτορας 006» κάνει ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία «Επιχείρηση Κεραυνός» του 1965, όπου τον ρόλο  παίζει ο Πίτερ Ρόι. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο «Πράκτορας 006» είναι σημαντικός δευτεραγωνιστής στην ταινία «Επιχείρηση Χρυσά Μάτια» του 1995. Έχει το όνομα Άλεκ Τρεβέλιαν και στο ρόλο είναι ο Σιν Μπιν.

Υποτίθεται ότι είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του Μποντ. Ωστόσο, εξελίσσεται σε βασικό ανταγωνιστή του και προδίδει τη MI6 και τη βρετανική κυβέρνηση. Προσποιείται ότι έχει σκοτωθεί και προσπαθεί να κλέψει ένα μυστικό ρωσικό δορυφόρο προς ίδιον όφελος. Αργότερα, στην κορύφωση της ταινίας, ο Τζέιμς Μποντ σκοτώνει τον «Πράκτορα 006».

Πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση πράκτορα της Μ16 μετά τον 007. Επιπλέον, ο Σιν Μπιν είναι τόσο καλός στο ρόλο του «Πράκτορα 006» που ορισμένοι κριτικοί του κινηματογράφου θεωρούν ότι εκείνος θα έπρεπε να είχε πάρει το ρόλο του Τζέιμς Μποντ και όχι ο Πιρς Μπρόνσον.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Επιχείρηση Χρυσά Μάτια» με τον Σιν Μπιν (αριστερά) στο ρόλο του “Πράκτορα 006”, Άλεκ Τρεβέλιαν. Δεξιά είναι ο Πιρς Μπρόνσον ως Τζέιμς Μποντ. Πηγή: Pinterest

Στο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ «Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας», ο 006 είναι πρώην πεζοναύτης.

Πράκτορας 008

Στο μυθιστόρημα «Επιχείρηση Μούνρεϊκερ», ο «Πράκτορας 008» βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μετά από μία αποστολή πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Στο μυθιστόρημα «Ο Χρυσοδάκτυλος»  αναφέρεται ως «καλός άνθρωπος» και «πιο προσεκτικός από τον Μποντ».

Το τελευταίο χαρακτηριστικό έχει περάσει και στον κινηματογράφο. Αν και δεν εμφανίζεται σε καμία ταινία, αναφέρεται σε κάποιες με το όνομα Μπιλ Τίμοθυ και η «Μ» απειλεί να αντικαταστήσει τον Μποντ στις αποστολές με αυτόν, επειδή «είναι καλός στο να ακολουθεί εντολές».

Απ’ όλους τους πράκτορες της Μ16, θεωρείται ως πιο άξιος ακόμη και από τον «Πράκτορα 007», αν και δεν παρατίθεται κανένα στοιχείο από τη δράση του που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Πράκτορας 009

Στην αρχή της ταινίας «Επιχείρηση Οκτοπουσι» του 1983, πληροφορούμαστε ότι ο «Πράκτορας 009» λέγεται Πίτερ Σμιθ. Τον ρόλο στην ταινία παίζει ο Άντυ Μπράντφορντ, που δεν ήταν ηθοποιός αλλά στάντμαν.

Μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου από τους «κακούς» Μίσκα και Γκρίσκα όταν προσπαθεί να ξεφύγει αφού έκλεψε ένα ψεύτικο αυγό fabergé από το τσίρκο «Οκτοπούσι».

Στην ταινία «Ο Κόσμος δεν είναι αρκετός» του 1999, η “M” στέλνει τον «Πράκτορα 009» να σκοτώσει τον «κακό» Ρενάρντ. Τον εντοπίζει και τον σκοτώνει πυροβολώντας τον στο κεφάλι. Είναι ο μόνος πράκτορας της Μ16 στις 25 ταινίες του Τζέιμς Μποντ που έχει απεικονιστεί να φέρει σε πέρας αποστολή, εκτός από τον 007!

Πράκτορες 0010-0012

Οι πράκτορες 0010-0012 δεν εμφανίζονται σε καμία ταινία του Τζέιμς Μποντ. Είναι πράκτορες άνευ σημασίας αφού αναφέρονται εν συντομία στην αρχή διαφόρων μυθιστορημάτων όπου σκοτώνονται ή εξαφανίζονται στη διάρκεια αποστολών τους.

Στοιχεία αντλήθηκαν από: www.scoopwhoop.com

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu