Εάν όλα πάνε καλά, το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace θα ξεκινήσει την κάθοδό του προς τη σεληνιακή επιφάνεια περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος).
Θα επιβραδύνει την τροχιά του περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Σελήνη και στη συνέχεια θα προσαρμόσει την ταχύτητα και το υψόμετρο για να κάνει μια «ήπια προσγείωση» περίπου μία ώρα αργότερα.
Η ispace ανακοίνωσε τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης και θα μπορούσε να μεταφέρει την ημερομηνία thw σεληνιακής καθόδου την 1 Μαΐου ή 3 Μαΐου, ανάλογα με τις συνθήκες.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και ήδη εφαρμόζουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτή την πτήση στις μελλοντικές μας αποστολές», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace, Τακέσι Χακαμάντα, νωρίτερα αυτό το μήνα.
We’ve received another incredible photo from the camera onboard our Mission 1 lander!
Seen here is the lunar Earthrise during solar eclipse, captured by the lander-mounted camera at an altitude of about 100 km from the lunar surface. (1/2) pic.twitter.com/pNSI4lPnux
— ispace (@ispace_inc) April 24, 2023
Το σκάφος προσεδάφισης, με ύψος λίγο πάνω από δύο μέτρα και βάρος 340 κιλά, βρίσκεται σε σεληνιακή τροχιά από τον περασμένο μήνα.
Εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Δεκέμβριο με έναν από τους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX μετά από αρκετές καθυστερήσεις.
Μέχρι στιγμής μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν ένα ρομπότ στη σεληνιακή επιφάνεια.
Ωστόσο, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα συνεργαστούν σε ένα σχέδιο για να τοποθετήσουν έναν Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το αεροσκάφος μεταφέρει πολλά ρόβερ, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού ιαπωνικού μοντέλου μόλις οκτώ εκατοστών που αναπτύχθηκε από κοινού από τη διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας με τον κατασκευαστή παιχνιδιών Takara Tomy.
Η αποστολή παρακολουθείται επίσης στενά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων το ρόβερ Rashid βρίσκεται στη Σελήνη ως μέρος του επεκτεινόμενου διαστημικού προγράμματος της χώρας.
Η χώρα του Κόλπου είναι νεοεισερχόμενη στη διαστημική κούρσα, καθώς έστειλε έναν ανιχνευτή στην τροχιά του Άρη το 2021. Εάν το ρόβερ της προσγειωθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη αποστολή στη Σελήνη στον αραβικό κόσμο.
Με μόλις 200 υπαλλήλους, η ispace είπε ότι «στοχεύει να επεκτείνει τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής στο διάστημα και να δημιουργήσει έναν βιώσιμο κόσμο παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς υψηλής συχνότητας και χαμηλού κόστους στη Σελήνη».
Ο Hakamada έχει περιγράψει την αποστολή ως «θέτοντας τις βάσεις για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Σελήνης και τη μετατροπή της σε ένα ισχυρό και ζωντανό οικονομικό σύστημα».
Η εταιρεία πιστεύει ότι η Σελήνη θα υποστηρίξει έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων μέχρι το 2040, με 10.000 περισσότερους να την επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Σχεδιάζει μια δεύτερη αποστολή, που έχει προγραμματιστεί προσωρινά για το επόμενο έτος και περιλαμβάνει προσγείωση στη Σελήνη και την ανάπτυξη του δικού της ρόβερ.
ΠΗΓΗ: France 24
Ειδήσεις σήμερα:
- Μαραθώνιος Αθήνας. Oι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί Σάββατο και Κυριακή
- Αίθριος καιρός το Σαββατοκύριακο. Με βροχές θα ξεκινήσει η εβδομάδα. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- O Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η ανακοίνωση του νέου κόμματος
- Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των τριών κατηγορούμενων για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ