Οι Γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης πτέρυγα για ιερόδουλες, οι οποίες προορίζονταν για να διασκεδάζουν ανέξοδα και υποχρεωτικά τους Γερμανούς στρατιώτες.
Το όνομά της ήταν «Joy Division» ή αλλιώς, «τμήμα απόλαυσης».

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, η ονομασία του έγινε τίτλος συγκροτήματος. Οι περίφημοι Joy Division πήραν τα όνομά τους από το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Ήταν μια περίοδος που «ψάχνονταν» με τον ναζισμό, τον φασισμό κι όλες αυτές τις εγκληματικές ιδεολογίες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες Βρετανούς. Ίσως και στη δική τους γειτονιά ή ακόμη και στις οικογένειές τους.
Ωστόσο, οι Joy Division έκαναν τεράστια επιτυχία, γιατί «μιλούσαν» η πρωτοποριακή μουσική τους και οι εκπληκτικοί στίχοι του Ίαν Κέρτις. Οι ίδιοι δεν έκαναν πολιτικές αναφορές και μάλλον σύντομα εγκατέλειψαν τον παραλογισμό του ναζισμού. Άλλωστε υποτίθεται ότι δεν ήταν νεοναζί, αλλά απλά «ψάχνονταν».
Το άλμπουμ Unknown Pleasures είναι στο σύνολό του ένα μνημειώδες έργο τέχνης, διαχρονικό και πολύτιμο.

Ο Ίαν Κέρτις, ο τραγουδιστής και στιχουργός ήταν επιληπτικός. Πολλές φορές πάθαινε κρίση την ώρα των ζωντανών εμφανίσεων και ο κόσμος πίστευε ότι απλά είναι σόουμαν. Στη ζωή του υπήρξε καταθλιπτικός και είχε πολλά προβλήματα με τη σύζυγό του και την ερωμένη του.
Έπαιρνε ναρκωτικά που γίνονταν ένα επικίνδυνο μείγμα με τα χάπια της επιληψίας. Στις 17 Μαΐου του 1980 παρακάλεσε τη σύζυγό του να μείνει μόνος του στο σπίτι.
Την επόμενη μέρα η Ντέμπορα τον βρήκε κρεμασμένο.

Η τελευταία επιτυχία ήταν το τραγούδι “Love will tear us apart”, το οποίο για πολλούς περιγράφει τα προβλήματα με τη γυναίκα του, την οποία λάτρευε με έναν καταστροφικό τρόπο.

Why is the bedroom so cold?

You’ve turned away on your side.

Is my timing that flawed?

Our respect runs so dry.

Yet there’s still this appeal

That we’ve kept through our lives.

 

But love, love will tear us apart again.

Love, love will tear us apart again.

LOVE WILL TEAR US APART:

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Ο χορός της επιληψίας». Έγινε διάσημος από τον Ίαν Κέρτις των Joy Division που χόρευε μοναδικά επί σκηνής. Έπασχε από επιληψία και αυτοκτόνησε στο σπίτι. Λίγες μέρες μετά έκανε παγκόσμια επιτυχία με το «Love will tear us apart»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here