Καύσωνας προ των πυλών. Σε ποιες περιοχές θα ανέβει ο υδράργυρος. Πόσο θα διαρκέσει (χάρτης)

Καύσωνας προ των πυλών. Σε ποιες περιοχές θα ανέβει ο υδράργυρος. Πόσο θα διαρκέσει (χάρτης)

Καύσωνας προ των πυλών. Σε ποιες περιοχές θα ανέβει ο υδράργυρος. Πόσο θα διαρκέσει (χάρτης)

Βάσει των προβλέψεων καιρού για το επόμενο 24ωρο, η θερμή εισβολή που αναμένεται, όχι μόνο δεν θα κάνει την εμφάνισή της την Τρίτη (19/7), αλλά θα υπάρξει και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, από το μεσημέρι αναμένονται τοπικές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημείωσε: «Από Παρασκευή και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και στη χώρα μας. Τώρα έχει πολλή ζέστη στη Δυτική Ευρώπη, και σταδιακά αυτές οι αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν και την Ελλάδα».

Από την Τρίτη (19/7), μέχρι την Τετάρτη (20/7) και την Πέμπτη (21/7) «έχουμε ισχυρό μελτέμι στην Ελλάδα. Όμως, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά. Θα έχει 38, 39 ή και 40 σε ορισμένες περιοχές».

Ο κ. Λαγουβάρδος εκτίμησε ότι πιο ακριβή στοιχεία για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα ζέστης θα είναι διαθέσιμα στις 20 του μήνα. «Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η γενικότερη τάση, μέχρι τα τέλη του μήνα, είναι για θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών επιπέδων», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Αυτοματοποιημένος χάρτης του meteo.gr για το μεσημέρι της Παρασκευής (22/7):

Στην Ελλάδα «δροσερό» καλοκαίρι, στη δυτική Ευρώπη φονικός καύσωνας

Το σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και κυρίως τα δυτικά της γηραιάς ηπείρου, προκαλώντας μάλιστα 1.000 και πλέον θανάτους σε Πορτογαλία και Ισπανία, αναλύεται από την ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει των όσων αναφέρονται, πρόκειται για «ακραία συμπεριφορά του καιρού», με πολύ μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές. «Οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το meteo.gr, ενώ προστίθεται ότι οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες που επικρατούν στη δυτική Ευρώπη και το ισχυρό κύμα καύσωνα θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουλίου.

Οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις τη Δευτέρα (18/7):

ΕΜΥ: Από πότε θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στην Ελλάδα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσιοποίησε την πρόγνωση επταημέρου για τον καιρό στην Ελλάδα, μέσω της οποίας φαίνεται από πότε η θερμοκρασία θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, αποτέλεσμα του καύσωνα που έρχεται από τη δυτική Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 33 με 34 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου επίσης αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου επίσης θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Τέλος, το Σάββατο 23 Ιουλίου και την Κυριακή 24 Ιουλίου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 19/7/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Τρίτη 19 Ιουλίου, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους 33 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στην κεντρική Μακεδονία έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Έως 35 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στη Κρήτη κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu