“Ήταν πιο δύσκολο να βγω παρά να μπω”. Ο άνθρωπος που εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας Ελισάβετ που “τσίριζε”

“Ήταν πιο δύσκολο να βγω παρά να μπω”. Ο άνθρωπος που εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας Ελισάβετ που “τσίριζε”

Το καλοκαίρι του 1982, ο Μάικλ Φέιγκαν, ένας 32χρονος άνεργος διακοσμητής και ελαιοχρωματιστής, έγινε ο πρωταγωνιστής μίας από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις, στα χρονικά της βασιλικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: “Συναρπαστικά παραλειπόμενα της ιστορίας“, Εκδόσεις Πατάκη

Τη νύχτα της 8ης Ιουλίου 1982, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ φόρεσε το νυχτικό της και έπεσε στο κρεβάτι, νιώθοντας απόλυτα ασφαλής λόγω της βεβαιότητας ότι ζούσε σε ένα από τα πιο απροσπέλαστα κτίρια στον κόσμο.

Το υπνοδωμάτιό της φρουρούσε ένας αστυνομικός, τα περισσότερα δωμάτια είχαν συστήματα συναγερμού, ενώ οι αχανείς κήποι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ήταν περικυκλωμένοι από περιμετρικό τοίχο ύψους 4 μέτρων, που κατέληγε σε αιχμηρές μεταλλικές απολήξεις με συρματόπλεγμα.

Φυσικά ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε κανείς να παραβιάσει τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Όχι όμως για τον Λονδρέζο Μάικλ Φέιγκαν.

Buckingham_Palace

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε φωτογραφία της δεκαετίας του ’80 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η πρώτη εισβολή και η οινοποσία

Στις αρχές Ιουνίου 1982, ο Φέιγκαν πήγε τα παιδιά του να δουν το παλάτι της βασίλισσας και εξεπλάγη με το πόσο λίγους φρουρούς είδε να περιπολούν. Άρχισε, λοιπόν, να αναρωτιέται αν θα μπορούσε να μπει μέσα στο κτίριο. Η ιδέα δεν άργησε να του γίνει εμμονή.

Αφού γύρισε τα παιδιά στο σπίτι, ξαναπήγε μόνος του στο Μπάκιγχαμ. Σκαρφάλωσε στον περιμετρικό τοίχο, αναρριχήθηκε σε ένα λούκι και μπήκε στο κτίριο από ένα ξεκλείδωτο παράθυρο.

Το παράθυρο ανήκε στο υπνοδωμάτιο της καμαριέρας Σάρα Κάρτερ. Εκείνη ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι, όταν άκουσε έναν παράξενο θόρυβο. “Κοίταξα προς το παράθυρο και είδα κάτι δάχτυλα έξω στο περβάζι. Τότε είδα για μια φευγαλέα στιγμή το πρόσωπο ενός άντρα. Βγήκα τρέχοντας από το δωμάτιο στο διάδρομο, κλείνοντας την πόρτα με βρόντο“, είπε η Κάρτερ.

Είχε βγει πάνω στο τσακ. Δεν είχε κλείσει καλά καλά την πόρτα πίσω της, όταν ο Φέιγκαν σκαρφάλωσε στο παράθυρο και πήδηξε στο πάτωμα του δωματίου. Είχε καταφέρει να μπει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Βάλθηκε να τριγυρίζει στους διαδρόμους, διαβάζοντας τις ταμπέλες με τα ονόματα στις πόρτες. Όταν είδε την πόρτα με την ταμπέλα “Πρίγκιπας Φίλιππος”, δεν άντεξε και την άνοιξε. Όμως, δεν ήταν κανένας μέσα.

Κάποια στιγμή, ο Φέιγκαν κατέβηκε στο δωμάτιο του ταχυδρομείου και κοίταξε μέσα. Πάνω σε ένα ράφι, είδε ένα μπουκάλι καλιφορνέζικο κρασί. Άνοιξε το μπουκάλι και ήπιε το μισό.

Εντωμεταξύ, η Σάρα Κάρτερ είχε σημάνει συναγερμό και είχε ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο εισβολέας. Για καλή τύχη του Φέιγκαν, ωστόσο, κανείς δεν σκέφτηκε να κοιτάξει το δωμάτιο του ταχυδρομείου, όπου απολάμβανε το κρασί. Μετά από ώρα, βγήκε από το παλάτι δίχως να γίνει αντιληπτός.

Ποιος είσαι; Τί θέλεις;“. Η δεύτερη και αξέχαστη εισβολή

Ένα μήνα μετά την πρώτη του εισβολή, ο Φέιγκαν αποφάσισε να ξαναμπεί στα ανάκτορα. Αυτή τη φορά, ήταν αποφασισμένος να συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Γύρω στις 6-7 το πρωί της 9ης Ιουλίου 1982, σκαρφάλωσε ξανά στον περιμετρικό τοίχο και πήδηξε στους κήπους του Μπάκιγχαμ. Παρατήρησε ένα ανοιχτό παράθυρο στη δυτική πλευρά και μπήκε μέσα. Είχε βρεθεί στο κλειδωμένο δωμάτιο που φιλοξενούσε τη συλλογή γραμματοσήμων του βασιλιά Γεωργίου Ε’.

Επειδή δεν είχε πρόσβαση στο υπόλοιπο παλάτι από εκεί, βγήκε έξω και σκαρφάλωσε στο σωλήνα αποχέτευσης που οδηγούσε στο γραφείο του υπεύθυνου ασφαλείας της βασίλισσας. Δύο συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν, αλλά οι αστυνομικοί δεν έδωσαν σημασία. Νόμιζαν ότι το σύστημα είχε απλώς πάθει βλάβη και τους απενεργοποίησαν.

Αφού περιπλανήθηκε στους διαδρόμους και έσπασε κατά λάθος ένα βαρύ κρυστάλλινο σταχτοδοχείο, ο Φέιγκαν έφτασε, τελικά, έξω από το υπνοδωμάτιο της Ελισάβετ.

Κανονικά, θα έπρεπε να φρουρείται, αλλά ο αστυνομικός της νυχτερινής βάρδιας είχε μόλις σχολάσει και ο αντικαταστάτης του δεν είχε ακόμη έρθει στο πόστο του. Είχε βγάλει βόλτα τα κόργκι της βασίλισσας.

Χάρη σε αυτή την αναπάντεχη αλλά ευνοϊκή για εκείνον σύμπτωση, ο Φέιγκαν μπήκε ανενόχλητος στο δωμάτιο της Ελισάβετ. Όταν η τελευταία τον αντιλήφθηκε, τινάχτηκε ξαφνιασμένη και πανικοβλημένη από τον ύπνο.

Ποιος είσαι; Τί θέλεις;“, ρώτησε με τσιριχτή φωνή τον Φέιγκαν. Πάτησε τότε το κουμπί του νυχτερινού συναγερμού, αλλά ακόμη δεν υπήρχε φρουρός έξω από την πόρτα του δωματίου της.

Ακολούθως, σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου δίπλα στο κρεβάτι της και είπε στον υπάλληλο υποδοχής των ανακτόρων να στείλει αμέσως αστυνομικούς. Δεν φαινόταν, όμως, να φτάνει άμεση βοήθεια.

Her_Majesty_Queen_Elizabeth_II_of_the_Commonwealth_Realms

Ποιος είσαι; Τί θέλεις;“, ρώτησε με τσιριχτή φωνή τον Φέιγκαν η βασίλισσα Ελισάβετ – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η Ελισάβετ είχε καταφέρει να κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας τον Φέιγκαν, αλλά η αγωνία την είχε κυριεύσει. Μια καμαριέρα που συγύριζε ένα διπλανό δωμάτιο έσπευσε προς βοήθεια. Μαζί με τη βασίλισσα, έπεισαν τον Φέιγκαν να τις ακολουθήσει σε ένα κοντινό γραφείο με το πρόσχημα ότι ήθελαν να του προσφέρουν ένα τσιγάρο.

Ενώ ο Φέιγκαν έπινε ένα ποτήρι ουίσκι με τον υπηρέτη, Πολ Γουίμπριου, κατέφθασε ένας αστυνομικός και συνόδευσε τον 32χρονο εισβολέα έξω από το δωμάτιο. Ο Φέιγκαν δεν αντιστάθηκε. Φάνηκε να είχε αντιληφθεί πως η σύλληψή του αναπόφευκτη.

Προσήχθη σε δίκη, αλλά το δικαστήριο έκρινε την πράξη του ως αστικό και όχι ποινικό αδίκημα. Θα έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια, μέχρι το αδίκημα να μετατραπεί σε ποινικό.

Καταδικάστηκε για κλοπή του κρασιού από την πρώτη του εισβολή και ο δικαστής διέταξε να λάβει ψυχιατρική αγωγή. Για μερικούς μήνες, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική, από όπου πήρε εξιτήριο τον Ιανουάριο του 1983.

Η είδηση για την εισβολή στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας προκάλεσε αίσθηση στην Βρετανία. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γουίλι Γουάιτλο έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της Ελισάβετ για την παραβίαση της ασφάλειάς της. Ωστόσο, η βασίλισσα δεν την έκανε δεκτή.

daily_mirror_intruder

Η είδηση για την εισβολή στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας προκάλεσε αίσθηση στην Βρετανία και τον Τύπο – Πηγή εικόνας: Youtube

Το 1983, ο Φέιγκαν εκμεταλλεύτηκε τη φήμη που απέκτησε για να ηχογραφήσει μια διασκευή του τραγουδιού των Sex PistolsGod Save the Queen” με το πανκ συγκρότημα Bollock Brothers.

“Φορούσε ένα νυχτικό μέχρι τα γόνατα”

Μετά από πολλές δεκαετίες, κανένας δεν είναι απόλυτα σίγουρος για τις ακριβείς λεπτομέρειες εκείνης της απρόσμενης συνάντησης. Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν σχολίασε ποτέ δημόσια το περιστατικό. Ο Φέιγκαν, από την πλευρά του, δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει πειστικά γιατί του είχε γίνει εμμονή να μπει στο Μπάκιγχαμ.

Απέδωσε την πράξη του σε υπερβολική κατανάλωση μανιταρόσουπας. Κατά τον ίδιο, τα μανιτάρια πρέπει να ήταν παραισθησιογόνα. “Ξέχασα ότι πρέπει να τα τρως με ρέγουλα. Για πολύ καιρό, είχα μαστουρώσει από τα μανιτάρια”, είχε πει.

Η μητέρα του Φέιγκαν ισχυρίστηκε πως ο γιος της εισέβαλε στα βασιλικά ανάκτορα, λόγω της φήμης που συνόδευε τη βασίλισσα ότι ήταν εξαίρετη ακροάτρια. “Φαντάζομαι πως θα ήθελε απλώς να της πει ένα γεια, να καθίσει και να της μιλήσει για τα προβλήματά του”, είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, ο Φέιγκαν κάθισε στην άκρη του κρεβατιού της βασίλισσας και συνομίλησε μαζί της. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του στον Independent, το 2012, ο Φέιγκαν υποστήριξε ότι δεν συνέβησαν έτσι τα πράγματα:

Ούτε καν! Πέρασε από μπροστά μου και βγήκε τρέχοντας από το δωμάτιο. Έτρεχε με τα μικρά ξυπόλυτα πόδια της“.

Όσο για τα συναισθήματά του, ο Φέιγκαν ανέφερε: “Ήμουν πιο φοβισμένος από ποτέ στη ζωή μου. Κοιμόταν μόνη της σε ένα διπλό κρεβάτι και φορούσε ένα νυχτικό μέχρι τα γόνατα. Ήταν πιο δύσκολο να βγω παρά να μπω“.

Δεν ήταν, πάντως, η μοναδική φορά που ο Φέιγκαν απασχόλησε τις βρετανικές αρχές με τα καμώματά του. Το 1984, επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό σε ένα καφέ στην παραθαλάσσια πόλη Fishguard της Ουαλίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Το 1997, συνελήφθη με τη σύζυγό του και τον 20χρονο γιο του, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να προμηθευτούν ηρωίνη, και φυλακίστηκε για 4 χρόνια.

Ο Φέιγκαν είχε υποσχεθεί ότι θα έστελνε ευχετήριο γράμμα στη βασίλισσα Ελισάβετ, αν εκείνη έκλεινε 100 χρόνια ζωής.

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν, κατά κύριο λόγο, από το βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον, “Συναρπαστικά παραλειπόμενα της ιστορίας“, Εκδόσεις Πατάκη

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu