Μαλάλα. Το 11χρονο κορίτσι – σύμβολο, που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι γιατί επέμενε να πηγαίνει σχολείο. Το διεθνές κύμα συμπαράστασης και το Νόμπελ Ειρήνης

Μαλάλα. Το 11χρονο κορίτσι – σύμβολο, που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι γιατί επέμενε να πηγαίνει σχολείο. Το διεθνές κύμα συμπαράστασης και το Νόμπελ Ειρήνης
H Μαλάλα Γιουσαφζάι σε ηλικία 11 ετών επέζησε από πυροβολισμό στο κεφάλι. Της επιτέθηκε μέσα σε σχολικό λεωφορείο ένας Ταλιμπάν. Υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έγινε η νεότερη κάτοχος βραβείου Νόμπελ στο κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στη πόλη Μινγκόρα και συγκεκριμένα στη κοιλάδα Σουάτ και ανήκει σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν. Η περιοχή της κατελήφθη από φανατικούς Ταλιμπάν του Αφγανιστάν που εφάρμοσαν σκληρή πολιτική.

Έλαβε από μικρή ηλικία εκπαίδευση καθώς ο πατέρας της είναι  ιδιοκτήτης σχολείου θηλέων και ποιητής. Μπορεί ο ίδιος να πιστεύει ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου φύλου, έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, οι Ταλιμπάν από την άλλη, που είχαν καταλάβει την εξουσία στις περιοχές της κοιλάδας του Σουάτ, είχαν αντίθετη άποψη. Είχαν επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς και απαγόρευαν στα κορίτσια το σχολείο και στις γυναίκες τα ψώνια, τη μουσική και τη τηλεόραση.

Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να πυρπολήσουν περίπου 200 σχολεία, έχοντας ως παράδειγμα τους  Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι απέκλεισαν τις γυναίκες από οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητα.  Δεν είναι τυχαίο ότι στο Πακιστάν, τα ποσοστά παιδείας στις γυναίκες είναι από τα χαμηλότερα στο κόσμο.

Η Μαλάλα κατά την επιστροφή της στο Πακιστάν μετά την νοσηλεία και διάσωσή της στην Αγγλία

Ακτιβίστρια από τα 11

Ενώ οι συμμαθητές της Μαλάλα είχαν αρνηθεί  την πρόταση ενός δημοσιογράφου του BBC να μιλήσουν για τη  κατάσταση που βίωναν στη περιοχή, ακόμα και ανώνυμα, η ίδια σε ηλικία μόλις 11,5 ετών δημιούργησε ένα μπλογκ με την παρότρυνση του πατέρα της και με ψευδώνυμο περιέγραφε την ζωή με τους Ταλιμπάν.

«Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό, από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη ημέρα, ο φόβος ότι αν πας σχολείο, κάποιος θα σε σταματήσει και θα ρίξει οξύ στο πρόσωπό σου», δήλωσε η Μαλάλα.

Η Μαλάλα ήταν τολμηρή και παρά τον κίνδυνο να ξυλοκοπηθεί από τους φανατικούς συνέχιζε να εκφράζει τις απόψεις της δημόσια, διεκδικώντας το δικαίωμα των κοριτσιών του Πακιστάν στη μόρφωση.

Η γυναικεία κακοποίηση στο Πακιστάν

Το Πακιστάν  θεωρείται η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις και τις επικίνδυνες παραδοσιακές πρακτικές, όπως είναι τα εγκλήματα τιμής. Σύμφωνα με έρευνα μια στις τρεις παντρεμένες έχει υποστεί σωματική βία από τον σύζυγό της. Χιλιάδες είναι και οι γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο από μέλη της οικογένειας τους με τη δικαιολογία πως πρόκειται για δολοφονίες τιμής.

Επίσης, η σεξουαλική παρενόχληση για τις εργαζόμενες γυναίκες έχει φτάσει εκτός ελέγχου. Μάλιστα, περίπου 11  εκατομμύρια παιδιά έχουν υποστεί καταναγκαστική εργασία. Τουλάχιστον το 40% αποτελείται από μικρά κορίτσια. Βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί και κακοποίηση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις κοινωνίες. Σε έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες σε μία επαρχία του Πακιστάν απάντησαν ότι το θεωρούν αποδεκτό ένας άνδρας να δέρνει τη σύζυγό του, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Οι σκληρές εικόνες της τραυματισμένης μαθήτριας συγκλόνισαν τον κόσμο διεθνώς

Η δολοφονική επίθεση στη Μαλάλα

Η Μαλάλα αψήφησε τις απειλές και πήγαινε κανονικά στο σχολείο. όσπου το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας Ταλιμπάν εισέβαλε στο σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο.

Διακομίστηκε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή της ήταν τόσο βαριά που θα πέθαινε εάν δεν ξεσπούσε κύμα συμπαράστασης. Τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σώθηκε.

Η διακομιδή της στο εξωτερικό της έσωσε τη ζωή. Έγινε χάρη στην διεθνή κινητοποίηση

Η υπόθεσή της συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη. Το 2013 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο και της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ, ένα βραβείο που τιμά τα πρόσωπα και τους οργανισμούς για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Το Νόμπελ Ειρήνης

Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο της απονεμήθηκε προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με πολλά ακόμη βραβεία.

“Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη, σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή”,  δήλωσε κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Με αφορμή τη βράβευση της,  το 2014 η Ρεμπέκα Λάνγκστον – Τζορτζ αποφάσισε να γράψει ένα λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Δικαίωμα στη μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι» προκειμένου μέσα από την ανάγνωση του τα παιδιά να καταλάβουν  πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι αυτονόητο σε όλες τις  χώρες του πλανήτη και πως το να πηγαίνεις κάθε μέρα σχολείο είναι κάτι σπουδαίο καθώς κάποια παιδιά δυστυχώς το στερούνται.

Πηγή φωτογραφιών youtube – euronews

Διαβάστε ακόμη: «Ο Μόνος Επιζών». Η διάσωση ενός αμερικανού πεζοναύτη από έναν Αφγανό στο προπύργιο των Ταλιμπάν. Η φιλία των δύο αντρών έγινε ταινία και αιτία για να δοκιμαστούν οι σχέσεις τους…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu