Μαρίνος Αντύπας ο υπερασπιστής των κολίγων του κάμπου. Το θρίλερ της δολοφονίας του. Νέα εκπομπή

Μαρίνος Αντύπας ο υπερασπιστής των κολίγων του κάμπου. Το θρίλερ της δολοφονίας του. Νέα εκπομπή

Η ζωή και η δράση του Μαρίνου Αντύπα, του υπερασπιστή των αγροτών, στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 16 Μαΐου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 22 Μαΐου στις 17.00.

Η εκπομπή παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση, του Μαρίνου Αντύπα, ενός από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς αγωνιστές της Ελλάδας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, όπου είχαν ήδη διαδοθεί οι πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες, επηρεάζοντας τον βαθύτατα.

Η πορεία του συνεχίστηκε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε για να σπουδάσει Νομική. Παράλληλα όμως, ήρθε σε επαφή με τους σοσιαλιστικούς κύκλους της Αθήνας και πολύ σύντομα έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Ξεχώρισε αμέσως για τις ομιλίες του που ξεσήκωναν τα πλήθη, αλλά και τον θαυμασμό που ενέπνεε στον κόσμο που τον παρακολουθούσε.

Η δράση του όμως δεν περιορίστηκε σε λόγια, αλλά έγινε και πράξεις.

Το 1897, πήρε μέρος στην Κρητική επανάσταση, όπου συμπολεμιστές του εκθείασαν το θάρρος του.

Το 1897, πήρε μέρος στην Κρητική επανάσταση, όπου συμπολεμιστές του εκθείασαν το θάρρος του.

Ερευνητές επεξηγούν πώς ο Αντύπας βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του παλατιού.

Όσο αυξανόταν η δημοτικότητά του, αποτελούσε όλο και μεγαλύτερη απειλή για τις ανώτερες τάξεις, καθώς ξεσήκωνε τον κόσμο εναντίον τους.

Κάθε ομιλία του, ακολουθούταν από σύλληψη. Ο Μαρίνος Αντύπας πέρασε από πολλές δίκες, για εξύβριση του Βασιλέα, και μία από αυτές κατέληξε στην φυλάκισή του στην Αίγινα, υπό πολύ άσχημες συνθήκες.

Η ζωή και η δράση του Μαρίνου Αντύπα, του υπερασπιστή των αγροτών, στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 16 Μαΐου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Όμως δεν τον αποθάρρυνε. Μετά την αποφυλάκισή του, εγκαταστάθηκε στην γενέτειρά του, Κεφαλονιά, όπου η δράση του εντάθηκε.

Εξέδωσε εφημερίδα, την «Ανάστασις», η οποία με το πρώτο της κιόλας φύλλο, προκάλεσε τον διωγμό του Αντύπα, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πήγε στη Ρουμανία, όπου έζησε δίπλα στον θείο του, που ήταν πλούσιος έμπορος. Μετά από λίγους μήνες, έπεισε τον θείο του να αγοράσει γη στη Θεσσαλία, όπου θα εφάρμοζε νέα μέτρα, για τη βελτίωση της ζωής των καλλιεργητών των της.

Κάτοικοι του χωριού όπου έζησε ο Μαρίνος Αντύπας και ανέλαβε ως επιστάτης των κολίγων, περιγράφουν τη δράση του και την αγάπη που έτρεφαν οι αγρότες για το πρόσωπό του.

Φρόντισε για την ιατρική περίθαλψη των κολίγων, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους, αλλά και για τις συνθήκες εργασίες.

Αυτό φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τους υπόλοιπου τσιφλικάδες της περιοχής, που σύντομα πήραν μέτρα εναντίον του.

Μάλιστα ένας από τους γαιοκτήμονες της περιοχής, ο Αγαμέμνων Σλήμαν, γιος του αρχαιολόγου που ανακάλυψε την Τροία, ανέπτυξε προσωπική αντιπαλότητα με τον Αντύπα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Αντύπας να του δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο σχολιάστηκε έντονα από τον Τύπο της εποχής.

Όμως πολύ σύντομα, ήρθε το τέλος του Μαρίνου Αντύπα.

Δολοφονήθηκε από τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακού, μετά από μια αψιμαχία.

Ο Αντύπας πέθανε στα χέρια του ξαδέρφου του και λέγεται πως οι τελευταίες λέξεις που ξεστόμισε ήταν «ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία».

Ο δολοφόνος του δικάστηκε, αλλά αθωώθηκε καθώς θεωρήθηκε πως βρισκόταν σε σύγχυση την ώρα της επίθεσης.

Η Μηχανή του Χρόνου εξετάζει τα στοιχεία που θέλουν τη δολοφονία του Αντύπα να είναι αποτέλεσμα συμβολαίου θανάτου κι όχι ένα τυχαίο γεγονός.

Ερευνητές παρουσιάζουν το παρελθόν του δράστη, Κυριακού, καθώς και ιστορίες της περιοχής που περιέγραφαν άλλες δύο απόπειρες να δολοφονηθεί ο Μαρίνος Αντύπας.

Παρά τον πρόωρο θάνατό του, όμως, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στους κολίγους της Θεσσαλίας. Ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν, μόλις 3 χρόνια μετά τον θάνατό, στην εξέγερση του Κιλελέρ και την αγροτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Στην εκπομπή μιλούν:

Πέτρος Πετράτος – Διδάκτωρ Ιστορίας

Οδυσσέας Τσιντσιράκος – Φιλόλογος

Δημήτρης Πούλιος – Εκπαιδευτικός

Παναγής Καλλιακούδης – Εκδότης Πολιτιστικής Εφημερίδας «Η Βοή Της Πυλάρου»

Διονύσης Κουγιανός – Πολιτικός Μηχανικός, Συγγραφέας

Αντώνης Αντωνίου – Συγγραφέας, Διδάκτορας Παν/Μιο Sorbonne

Θωμάς Ψύρρας – Συγγραφέας

Δημήτριος Τσιτσές – Πρώην Δήμαρχος Δήμου Ευρυμενών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu