Μεσογειακοί Αγώνες. Η φιλόδοξη μικρογραφία των Ολυμπιακών ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια. Γιατί στην έναρξη δεν είχε θεατές

Μεσογειακοί Αγώνες. Η φιλόδοξη μικρογραφία των Ολυμπιακών ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια. Γιατί στην έναρξη δεν είχε θεατές

“Η μεγάλη στιγμή για τη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό και το Αθλητικό Ιδεώδες, έφτασε. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα, υποδέχεται τα νιάτα της Μεσογείου, στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της χρονιάς..”      (“ΤΑ ΝΕΑ”, 28/06/1991)

Ο λόγος για τους Μεσογειακούς Αγώνες, την άγνωστη μικρογραφία της Ολυμπιάδας. Ένα πολυπολιτισμικό αθλητικό γεγονός που ξεκίνησε με στόχο να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική και να κάνει πράξη “την ιδέα ενός ειρηνευτικού και συνενωτικού Αθλητισμού“.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες

Οι Μεσογειακοί Αγώνες (Mediterranean Games) αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς, όσον αφορά στον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν και των αγωνισμάτων. Διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και λαμβάνουν μέρος οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, εκτός από το Ισραήλ, το οποίο έμεινε εκτός, ύστερα από σχετικό βέτο των αραβικών χωρών.

Χώρες, όπως η Ανδόρα, ο Άγιος Μαρίνος, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο αλλά έχουν δικαίωμα συμμετοχής ενώ τελευταία επετράπη και στην Πορτογαλία να συμμετέχει, που αν και βρέχεται από τον Ατλαντικό, πολιτιστικά θεωρείται μεσογειακή χώρα.

Στο πρόγραμμα των Αγώνων περιλαμβάνονται ορισμένα μη ολυμπιακά αθλήματα, όπως το γκολφ και το καράτε. Παράλληλα, υπάρχουν ολυμπιακά αθλήματα που δεν διεξάγονται στους Μεσογειακούς, όπως το τρίαθλο, το κανόε-καγιάκ, το μπάντμιντον και το ταεκβοντό.

Η σημαία των αγώνων είναι γαλάζια, από το χρώμα της θάλασσας. Στο κέντρο της έχει το έμβλημα των Μεσογειακών Αγώνων, το οποίο αποτελείται από τρεις τεμνόμενους κύκλους, που αντιπροσωπεύουν τις τρεις ηπείρους που περιβάλλουν τη Μεσόγειο.

Αλεξάνδρεια 1951

Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1951, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Γι’ αυτό και έμειναν γνωστοί ως “Αλεξάνδρεια 1951”.

Η αφίσα των πρώτων Μεσογειακών Αγώνων στην Αλεξάνδρεια, το 1951 (Πηγή: Wikipedia)

Ωστόσο, αθλητικοί διαγωνισμοί ανάμεσα σε μεσογειακές χώρες έχουν καταγραφεί και νωρίτερα. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 1935, αθλητές από επτά κράτη της Μεσογείου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Αίγυπτος, Παλαιστίνη) συναντήθηκαν στην Αθήνα και αγωνίστηκαν στο στίβο ενώ παρόμοιοι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Κωνσταντινούπολη.

Σε εκτενές ρεπορτάζ, του ελληνικού Τύπου της εποχής, για τους “πρώτους Μεσογειακούς” στην Αλεξάνδρεια, διαβάζουμε:

“Η οργάνωσις και η τέλεσις των Α’ Μεσογειακών Αγώνων στην Αλεξάνδρειαν απετέλεσε έναν πραγματικόν άθλον. Πρέπει να ομολογήσωμε ότι οι φίλοι μας οι Αιγύπτιοι τα κατάφεραν πολύ καλά. Τα πάντα είχαν προβλεφθή για την υποδοχήν, την στέγασιν και την διατροφήν των ξένων αθλητών. Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι περισσότερο από φιλική. Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε στον τόπον μας”.

Εκτός, όμως, από την επιτυχή προετοιμασία, δεν έλειψαν και “ορισμένα λάθη“:

“Οι κερκίδες των 15.000 θέσεων του ωραίου Σταδίου, για τον στίβο, ήταν απελπιστικά άδειες. Αυτό οφείλεται εις λάθος των οργανωτών. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά πτωχόν. Η ώρα, 2μιση το μεσημέρι, τελείως ακατάλληλη και το εισιτήριο, πανάκριβο. Ήταν αδύνατον να το πληρώσουν οι υπάλληλοι και ο πολύς κόσμος”.

Ο εμπνευστής

Η ιδέα των “Ολυμπιακών της Μεσογείου” ξεκίνησε από τον Αιγύπτιο αθλητικό παράγοντα, Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα αθλητικό γεγονός που να συμφιλιώσει τους μεσογειακούς λαούς, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

Το καλοκαίρι του 1948, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά το όραμά του, στον Έλληνα τενίστα, Ιωάννη Κετσέα, ο οποίος ενθουσιάστηκε και υποσχέθηκε να τον βοηθήσει. Τρία χρόνια αργότερα, το 1951, οι Μεσογειακοί Αγώνες έγιναν πράξη.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Ελλάδα

Στις 28 Ιουνίου του 1991, οι Μεσογειακοί Αγώνες ήρθαν στην Ελλάδα. Την ημέρα της τελετής έναρξης, ο Τύπος της εποχής έγραφε:

“Απόψε (9:15) στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών “Σπύρος Λούης” παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλή, αρχίζει η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Αρχίζουν οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες, που φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια από τότε που οι λαοί της Μεσογείου, συνειδητοποίησαν την ενότητά τους, τις ομοιότητές τους, την κοινότητά τους, τον πολιτισμό τους, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμπνευστή τον Μοχάμετ Τάχερ Πάσα”.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Αθήνα

Συμμετείχαν συνολικά 2.762 αθλητές, 2.176 άνδρες και 586 γυναίκες, από 18 κράτη, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 24 διαφορετικά αθλήματα. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία με 168 μετάλλια ενώ η φιλοξενήτρια χώρα κατέκτησε την 4η θέση με 60 μετάλλια.

Μέχρι σήμερα, η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή των αγώνων, με 2309 μετάλλια στο ενεργητικό της ενώ η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση με 778 μετάλλια.

Oι επόμενοι Μεσογειακοί Αγώνες αναμένεται να διεξαχθούν στο Οράν της Αλγερίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.