Περίπου 7 χλμ μακριά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένας ομαδικός τάφος με 1500 σκελετούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι δεμένοι πισθάγκωνα, γεγονός μαρτυρά κάποια σκοτεινή πτυχή στην ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Χρονολογούνται την περίοδο από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα πΧ, κατά την οποία η ανάπτυξη της πόλης περιελάμβανε την περιοχή του Φαλήρου.

Οι σκελετοί ήταν αλυσοδεμένοι και επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι νεκροί είχαν πεταχτεί στους λάκκους με τα πρόσωπα προς τα κάτω, γεγονός που δεν συνάδει με τα ήθη των αρχαίων Ελλήνων.

Οι ενήλικες βρέθηκαν θαμμένοι μέσα σε λάκκους, αλλά το ένα τρίτο των σκελετών ήταν μέσα σε πιθάρια και ανήκουν σε βρέφη και παιδιά. Επίσης, ένα μικρό ποσοστό κοντά στο 5% ήταν αποτεφρωμένοι νεκροί, ενώ σε έναν τάφο, ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε μια βάρκα αντί για φέρετρο.

Ο σκελετός διατηρεί μεταλλικές λυσίδες στους καρπούς
Ο σκελετός διατηρεί μεταλλικές αλυσίδες στους καρπούς

Ταφές στην άμμο και σε μεγάλα δοχεία
Ταφές στην άμμο και σε μεγάλα δοχεία

Η αιώνια ανασκαφή και οι σύχρονοι ερευνητικές μέθοδοι 

Η συγκεκριμένη ανασκαφή ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια και όταν οι αρχαιολόγοι αναφέρονται σε αυτήν την αποκαλούν «οι αιχμάλωτοι του Φαλήρου». Από το 2012 άρχισε μια εντατική προσπάθεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη.

Στην έρευνα μετέχουν και βιοαρχαιολόγοι και ειδικοί εγκληματολόγοι – ανθρωπολόγοι με επικεφαλής την Τζέιν Μπιούικστρα, καθηγητρια βιοαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και ο Παναγιώτης Καρκάνας, διευθυντής του εργαστηρίου Wiener στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες αφαιρούν τους σκελετούς μαζί με το χώμα σε μορφή μπλοκ με σκοπό να συνεχιστεί η ανασκαφή σε ασφαλείς συνθήκες. Παράλληλα, η περιοχή χαρτογραφείται με ακρίβεια.

Το επόμενο στάδιο να καθαριστούν οι σκελετοί και να γίνει ανάλυση ώστε να προσδιοριστεί η ηλικία των νεκρών, το φύλο τους και ενδεχόμενα στοιχεία της παθολογίας τους όπως οι ασθένειες και οι τραυματισμοί που μπορεί να έχουν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πάρει χρόνο με δεδομένο και τον μεγάλο αριθμό των σκελετών, ενώ η έκταση της επιστημονικής εργασίας συνεπάγεται και προβλήματα στη χρηματοδότηση που απασχολούν όλες τις ερευνητικές ομάδες. Την ανασκαφή στηρίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Σκελετός μέσα σε βάρκα
Σκελετός μέσα σε βάρκα

Τα μυστικά των αλυσοδεμένων σκελετών

Το δέλεαρ όμως είναι μεγάλο, καθώς οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο σε μια κρίσιμη στιγμή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, λίγο πριν από την αυγή της πόλης-κράτους. Η ερευνητική ομάδα έχει τέσσερις κύριους στόχους μετά από διατήρηση των σκελετών:

  • Να διερευνήσουν αν οι σκελετοί ανήκουν σε θύματα κάποιας μεγάλης πολιτικής αναταραχής που προηγήθηκε της ανόδου της αθηναϊκής δημοκρατίας.
  • Να μελετήσουν τις ταφές των παιδιών, που γίνονταν κυρίως σε δοχεία και να μάθουν περισσότερα για νηπιακή και παιδική ηλικία στον αρχαίο κόσμο για την οποία δεν υπάρχουν πολλές αναφορές.
  • Να αντλήσουν στοιχεία για τη διατροφή των ανθρώπων σε αυτό το αρχαίο λιμάνι της πόλης και αν οι κάτοικοί υπέκυπταν σε ασθένειες που έφερναν οι ναυτικοί ή οι ταξιδιώτες.
  • Να μάθουν για τις ταφές και των χαμηλών κοινωνικών τάξεων της αρχαίας Αθήνας που δεν είχαν όπως φαίνεται τις τιμές που συνόδευαν τα επιφανή στελέχη της κοινωνίας στην τελευταία τους κατοικία.

Παρακολοθούστε ένα βίντεο με στοιχεία από την ανασκαφή:

πηγή: www.forbes.com

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»:Skeletoi-Delta-FAlirou-700x514 Έμειναν ζευγάρι για 27 αιώνες! Τα συγκλονιστικά ευρήματα στο Φαληρικό Δέλτα, όπου βρέθηκαν δύο ζευγάρια της Αρχαϊκής Εποχής θαμμένα πιασμένα χέρι χέρι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here