Ο 15χρονος χάκερ που παραβίασε με ευκολία κρίσιμα αρχεία της NASA και του Πενταγώνου. Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία όταν κατηγορήθηκε ότι είχε υποκλέψει στοιχεία από μεγάλες τράπεζες

Ο 15χρονος χάκερ που παραβίασε με ευκολία κρίσιμα αρχεία της NASA και του Πενταγώνου. Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία όταν κατηγορήθηκε ότι είχε υποκλέψει στοιχεία από μεγάλες τράπεζες
Τον Οκτώβριο του 1999 ήρθε στη δημοσιότητα ένα από τα πιο  απρόβλεπτα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι το σύστημά τους είχε παραβιαστεί επανειλημμένως από κάποιον άγνωστο.

Το ίδιο είχε συμβεί σε ιδιωτικές εταιρίες, σχολικά συστήματα, ακόμη και σε αρχεία της NASA. Υπαίτιος για όλα αυτά ήταν ένα αγόρι 15 ετών που απλώς “το έκανε γιατί είχε πλάκα”, όπως είχε δηλώσει αργότερα.

Ο Τζόναθαν Τζέιμς από το Μαϊάμι ήταν ο πρώτος ανήλικος χάκερ που καταδικάστηκε για ηλεκτρονικό έγκλημα και φυσικά ένας από τους καλύτερους.

Άρχισε να παίζει με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή από την ηλικία των 6 ετών. Μεγαλώνοντας ο Τζέιμς τσακωνόταν συνέχεια με τους γονείς του, γιατί ξενυχτούσε μπροστά στην οθόνη. Σε ηλικία 13 ετών του στέρησαν προσωρινά την πρόσβαση στον υπολογιστή για να “ξεκολλήσει”. Ο Τζέιμς το έσκασε από το σπίτι. Πήρε τηλέφωνο τους γονείς του και τους απείλησε ότι αν δεν του τον έδιναν πίσω, δεν θα επέστρεφε. Τον βρήκαν μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι κρυμμένο και τον έπεισαν να γυρίσει.

Ο Τζέιμς παρά το νεαρό της ηλικίάς του είναι ένας από τους μεγαλύτερους χάκερ της ιστορίας

Εκείνη την περίοδο άρχισε να μπαίνει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια του διαδικτύου με κωδικό όνομα “Cοmrade”.

Αρχικά, κατάφερε να μπει στο σύστημα των σχολείων στο Μαϊάμι και της αμερικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών του BellSouth.

Όμως, κανένας δεν είχε αντιληφθεί τη δράση του μέχρι που σε ηλικία 15 ετών βρήκε πρόσβαση στους υπολογιστές ενός παραρτήματος του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, το οποίο έλεγχε και ανέλυε πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν οι ΗΠΑ. Αργότερα, ο Τζέιμς αποκάλυψε ότι είχε καταφέρει να παρακολουθήσει περισσότερα από τρεις χιλιάδες μηνύματα από και προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου, καθώς και να αποκτήσεις τους κωδικούς πρόσβασης πολλών ατόμων στο σύστημα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και δέκα στρατιωτικοί.

Δεν άντεξε τις κατηγορίες για υποκλοπή τραπεζικών λογαριασμών και αυτοκτόνησε

Κατάφερε επίσης, να “σπάσει” το σύστημα ασφαλείας της NASA και μπήκε σε 13 υπολογιστές, από τους οποίους έκλεψε λογισμικό υλικό και πληροφορίες αξίας 1.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η NASA αναγκάστηκε να κλείσει τα συστήματά της για 21 ημέρες για επισκευές που κόστισαν συνολικά 41 χιλιάδες δολάρια.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι είχε σπάσει τον πηγαίο κώδικα που έλεγχε κρίσιμα στοιχεία επιβίωσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NASA, το λογισμικό αυτό επέτρεπε τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς και άλλων σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Η NASA αποφάσισε να απενεργοποιήσει τα πάντα και να ξαναγράψει μέρος του πηγαίου κώδικα.

Μετά από διεξοδικές έρευνες οι αρχές κατάφεραν να φτάσουν στον Τζέιμς. Εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν.

Κρίθηκε ένοχος για νεανική εγκληματικότητα, καθώς ήταν ανήλικος. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες κατ’ οίκον περιορισμό. Του απαγορεύτηκε επίσης, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για ψυχαγωγικούς λόγους μέχρι να κλείσει τα 18 και υποχρεώθηκε να απολογηθεί εγγράφως στη NASA και το Υπουργείο Αμύνης.

Αργότερα, ο νεαρός χάκερ δήλωσε: “Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λάβει σοβαρά μέτρα ασφαλείας για τους περισσότερους υπολογιστές. Έχουν έλλειψη ισχυρών συστημάτων. Ξέρω το λειτουργικό σύστημα Unix και C σαν το πίσω μέρος του χεριού μου γιατί διαβάζω σχετικά βιβλία και ασχολούμαι με τους υπολογιστές πολλά χρόνια”.

Λίγο πριν κλείσει τα δεκαοκτώ ο Τζέιμς συνελήφθη για χρήση ναρκωτικών ουσιών και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Ανηλίκων.

“Προτιμώ να πεθάνω ελεύθερος”

Όταν αποφυλακίστηκε, η μητέρα του πέθανε από καρκίνο. Ο Τζέιμς κλείστηκε στο σπίτι. Δεν ήθελε να πάει στο Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του δήλωσε αργότερα ότι δεν ο γιος του δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για καριέρα. “Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που προτιμούν να ζουν φτωχικά παρά να πάνε να δουλέψουν” είχε πει.

Τον Ιανουάριο του 2007 χάκερ υπέκλεψαν στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών από εκατομμύρια πελάτες μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως τα εστιατόρια Boston Market και Dave & Buster’s, τα καταστήματα ρούχων της Forever 21 και οι εταιρίες πώλησης προϊόντων TJX Companies και OfficeMax.

“Εγκέφαλος” ήταν ο 28χρονος Άλμπερτ Γκονζάλες. Για περίπου δυο χρόνια έκλεψε στοιχεία από περισσότερους από 170 εκατομμύρια λογαριασμούς, τα οποία πωλούσε στο διαδίκτυο.

Ο Γκονζάλες συνεργαζόταν με περίπου 13 χάκερ. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Κρίστοφερ Σκοτ.

Ο Σκοτ ήταν φίλος με τον Τζέιμς και έτσι οι αρχές άρχισαν να τον υποψιάζονται.

Η Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εισέβαλε στο σπίτι του Τζέιμς, του αδερφού του και της κοπέλας του, αναζητώντας κάποιο στοιχείο που θα τον συνέδεε με την υπόθεση των υποκλοπών.

Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα όπλο, για το οποίο όμως είχε άδεια οπλοφορίας. Δίπλα του ήταν ένα γράμμα αυτοκτονίας, κάτι που σήμαινε ότι είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει χωρίς επιτυχία.

Τον Μάιο του 2008 ο Τζέιμς βρέθηκε νεκρός στο ντους του σπιτιού του με μια σφαίρα στον κρόταφο. Κοντά του είχε αφήσει ένα σημείωμα, το οποίο εξηγούσε τους λόγους που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

“Δεν έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Μπορεί οι πράξεις μου σήμερα και αυτό το γράμμα να στείλουν ένα ισχυρότερο μήνυμα στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, έχασα τον έλεγχο αυτής της κατάστασης και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρω τα πράγματα πάλι στα χέρια μου”.

Και συνέχισε “Ειλικρινά δεν έχω ανακατευτεί στην υπόθεση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Παρόλο που ο Άλμπερτ Γκονζάλες και ο Κρις Σκοτ είναι οι πιο επικίνδυνοι και καταστρεπτικοί χάκερ που έχουν συλληφθεί ποτέ, φαίνεται πως είμαι πιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη. Αυτή είναι η ζωή”.

Στο σημείο που απευθυνόταν στην οικογένειά του και τους φίλους του έγραφε: “Να θυμάστε ότι δεν έχει να κάνει με τι θα χάσετε ή τι θα κερδίσετε. Έχει να κάνει με το τι θα κερδίσω ή τι θα χάσω με το να κάθομαι σε μια φυλακή κλεισμένος για 20, 10 ή ακόμη και 5 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έχω διαπράξει. Προτιμώ να πεθάνω ελεύθερος”.

Ο Τζόναθαν Τζέιμς ήταν μόλις 25 χρονών όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένα χρόνο αργότερα, ο πατέρας του αποκάλυψε ότι ο γιος του ήταν πανέξυπνος, αλλά υπέφερε από κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Το σκάνδαλο στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Ο ταγματάρχης που εξαπάτησε με το βήχα όλη την παραγωγή και κέρδισε το χρηματικό έπαθλο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.