Ο 80χρονος ραβίνος και υπουργός Παιδείας που παντρεύτηκε μια 25χρονη. “Μόνο αυτή θα με υπάκουε”, δικαιολογήθηκε στον πρωθυπουργό!

Ο 80χρονος ραβίνος και υπουργός Παιδείας που παντρεύτηκε μια 25χρονη. “Μόνο αυτή θα με υπάκουε”, δικαιολογήθηκε στον πρωθυπουργό!
Ο ραβίνος Γιάακοβ Μάσε Τολεντάνο ήταν ο τρίτος κατά σειρά υπουργός θρησκευμάτων του Ισραήλ, από την ημέρα της ίδρυσής του. Ήταν ο μόνος ραβίνος που δεν ήταν μέλος της βουλής.

Αν και η θητεία του ήταν σύντομη έμεινε στην ιστορία, καθώς απάσχολησε έντονα τον τύπο σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε και σήμερα θα ήταν πρώτη είδηση αν μαθαίναμε ότι ένας υπουργός 80 ετών παντρεύτηκε μια 25χρονη.

Λίγο πριν από τον θάνατό του λοιπόν, σε ηλικία 80 ετών, ο Τολεντάνο παντρεύτηκε μυστικά μία 25χρονη χήρα, τη Μύριαμ Σάμπα.

Η περιπέτεια αυτή του Ραβίνου δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλο σάλο, αλλά στο Ισραήλ όπως λένε, «η ιδιωτική ζωή των δημοσίων ανδρών είναι ιερό μυστικό».

Το μυστικό αποκάλυψε ένας ανταγωνιστής του, ο ραββίνος Νισσίμ, ο οποίος θεώρησε ότι αυτός ο γάμος θα μπορούσε να μειώσει το γόητρο του υπουργού.

rabbi news

-Ben_Gurion

Ο εμβληματικό ηγέτης του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν

Ο τότε πρωθυπουργός Μπεν Γκουριόν, φοβούμενος για το κύρος της κυβέρνησής του, κάλεσε τον 80χρονο υπουργό να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και να εξηγήσει γιατί δεν τον συμβουλεύτηκε…

Άλλωστε, σύντομα η Μύριαμ ξανάγινε χήρα!

Προφανώς ο Γκουριόν για τα μέτρα της εποχής, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα στο ότι έκανε υπουργό έναν 80χρονο.

Ο Τολεντάνο δεν πτοήθηκε από τις συστάσεις του πρωθυπουργού και του απάντησε χαρακτηριστικά ότι αν ήταν πενήντα χρόνων θα έπαιρνε μια πενηντάχρονη και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.

Στην ηλικία που βρισκόταν όμως, θεώρησε πως δύσκολα θα έβρισκε άλλη γυναίκα να τον υπακούει και να τον σέβεται εκτός από μια 25χρονη χήρα. Στο «ακλόνητο επιχείρημα», όπως το χαρακτήρισε ο ελληνικός τύπος της εποχής, ο θρυλικός Μπεν Γκουριόν δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε άλλο από το να δώσει την ευχή του στο ζευγάρι.

Ο Τολεντάνο όμως δεν ήταν γνωστός μόνο για αυτή την ιστορία. Είχε διατελέσει ραβίνος στην Αλεξάνδρεια, στο Τελ Αβίβ και στο Κάιρο, έχοντας μάλιστα πολύ ενεργή δράση στα θρησκευτικά δρώμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας που έκανε όσο ήταν ραβίνος στην Αλεξάνδρεια για να επιτρέπονται οι γάμοι κατά τη διάρκεια των «τριών εβδομάδων», περιόδου πένθους του εβραϊκού ημερολογίου, που όμως δεν τα κατάφερε λόγω των πολύ δυνατών αντιπάλων του.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Ποιος Ισραηλίτης αντέχει να διαβάσει τα παθήματα των Ελλήνων και να μη χύσει δάκρυα πικρά;». Η έκκληση στους Εβραίους της Γερμανίας να βοηθήσουν την ελληνική επανάσταση… 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr