Ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Σκούμπι Ντου ως απόγονός του. Μια πόλη πήρε το όνομά του

Ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Σκούμπι Ντου ως απόγονός του. Μια πόλη πήρε το όνομά του

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Βουκεφάλας, το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστό σε όλους. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι είχε μαζί του στην εκστρατεία και τον αγαπημένο του σκύλο, τον Περίτα;  Όταν πέθανε, ο Αλέξανδρος ονόμασε μία νέα πόλη προς τιμή του όπως είχε κάνει για τον Βουκεφάλα. Το 2020 ο Περίτας έγινε γνωστός σε εκατομμύρια παιδιά μέσω της ταινίας κινούμενων σχεδίων «Scoob!», όπου αποκαλύφθηκε ότι το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει μόνο ένα απόγονο, τον Σκούμπι Ντου!

Ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ένα σκυλί στην εκστρατεία του που αγαπούσε και το φρόντιζε. Τον είχε ονομάσει, “Περίτα”. Το ίδιο όνομα είχαν δώσει οι Μακεδόνες στο μήνα που αντιστοιχεί με τον Ιανουάριο.

Ίσως είναι ο μήνας που ο Περίτας γεννήθηκε ή υιοθετήθηκε από τον Αλέξανδρο.

Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχουν διασωθεί είναι ελάχιστα για τον Περίτα σε σχέση με τον Βουκεφάλα. Δεν γνωρίζουμε πότε τον υιοθέτησε ο Αλέξανδρος, και πότε πέθανε. Ο Πλούταρχος υπονοεί ότι ο Αλέξανδρος είχε τον Περίτα από μικρό. Ίσως να τον είχε υιοθετήσει στη Μακεδονία όταν ήταν κουτάβι.

Μαρμάρινο επιτύμβιο για σκύλο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Ο θάνατος του Περίτα

Ο Πλούταρχος αναφέρει το θάνατο του Περίτα μαζί με του Βουκεφάλα. Ο Βουκεφάλας, πέθανε λίγο μετά τη Mάχη του Υδάσπη τον Ιούλιο του 326 π. Χ. όπου ο Αλέξανδρος νίκησε τον Πώρο. Κάποιες αρχαίες πηγές ισχυρίζονται ότι ο Βουκεφάλας πέθανε από γηρατειά καθώς ήταν 30 ετών.

Όμως, άλλες πηγές αναφέρουν, ότι τραυματίστηκε σε αυτή τη μάχη και πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Αλέξανδρου να τις θεραπεύσουν.

Γλυπτό στο Εδιμβούργο που απεικονίζει τον Αλέξανδρο να εξημερώνει τον Βουκεφάλα. Έργο του Τζον Στιλ. Πηγή: Wikipedia

Ίσως τότε να πέθανε και ο Περίτας.

Η πόλη «Περίτας»

Όταν πέθανε ο Περίτας, ο Αλέξανδρος ονόμασε μία νέα πόλη προς τιμή του όπως είχε κάνει για τον Βουκεφάλα

Δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια αρχαία πόλη που μπορεί να ταυτοποιηθεί με του Περίτα. Καθώς δεν γνωρίζουμε πότε και που πέθανε, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ούτε την περιοχή.

Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι μπορεί να ήταν κοντά στον Υδάσπη (σημερινό Πακιστάν), όπου ιδρύθηκε η Βουκεφαλεία, ή στη Πενταποταμία (σημερινό Πουντζάμπ). Όμως πρόκειται για εικασίες.

Ο Πλούταρχος ίσως επειδή οι αναγνώστες του θα εύρισκαν περίεργο ότι ο Αλέξανδρος έδωσε το όνομα του σκύλου του σε μία πόλη, παραπέμπει στις φιλολογικές πηγές όπου βρήκε αυτή την αναφορά, τον Σωτίωνα τον Αλεξανδρέα και τον Ποταμώνα του Λέσβιου που έζησαν πιο κοντά στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τον Περίτα που είναι φανταστικές αφού δεν αναφέρονται σε αρχαίες φιλολογικές πηγές. Για παράδειγμα, ότι δάγκωσε ένα ελέφαντα στη διάρκεια της Μάχης του Υδάσπη, ή ότι όταν ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε από ένα βέλος στην πολιορκία των Μαλλών, στο σημερινό Πουντζάμπ, ο Περίτας που ήταν στο πλευρό του τραυματίστηκε και εκείνος από δόρυ και πέθανε στην αγκαλιά του αφεντικού του.

Ο Πλίνιος και οι ινδικοί σκύλοι του Αλέξανδρου

Γερμανική ξυλογραφία του 16ου αιώνα που δείχνει ένα ινδικό σκύλο να επιτίθεται σ’ ένα λιοντάρι αφού έχει σκοτώσει πρώτα ένα ελέφαντα. Αριστερά είναι ο Αλέξανδρος και ο Ινδός ηγεμόνας, ιδιοκτήτης του σκύλου. Πηγή: Pinterest

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει διάφορες ιστορίες για σκύλους που δόθηκαν ως δώρο στον Αλέξανδρο όταν ήταν στην Ινδία από ντόπιους ηγεμόνες. Οι σκύλοι αυτοί λέγεται ότι μπορούσαν να σκοτώσουν με τα δόντια τους ελέφαντες ή λιοντάρια. Πράγματι, στην αρχαιότητα η Ινδία είχε τη φήμη ότι εξέτρεφε τα πιο δυνατά και ατρόμητα σκυλιά. Οι Πέρσες την εποχή των Μηδικών Πολέμων είχαν εκπαιδεύσει ινδικά σκυλιά να ρίχνονται στη μάχη και να επιτίθονται στους αντιπάλους στρατιώτες.

Όμως, είναι απίθανο ότι ο Περίτας να ήταν από την Ινδία αφού ο Αλέξανδρος το είχε μαζί του πολύ πριν φθάσει στην περιοχή.

Άγνωστη ράτσα

Η ράτσα του Περίτα είναι άγνωστη. Πιθανότατα ήταν Μολοσσός από την Ήπειρο, ή ο αρχαίος ελληνικός κυνηγετικός σκύλος, σαν αυτό που απεικονίζεται στο μωσαϊκό του «κυνηγιού του ελαφιού» στο ανάκτορο της Πέλλας. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ο δεξιός κυνηγός στην παράσταση ίσως είναι ο Αλέξανδρος.

Το μωσαϊκό του “κυνηγιού του ελαφιού”. Πηγή: Wikipedia

Δεν αποκλείεται το νεαρό σκυλί που επιτίθεται στο ελάφι να είναι απεικόνιση του Περίτα. Φυσικά στα βασιλικά κυνήγια έπαιρναν μέρος πολλοί σκύλοι αλλά ο Περίτας ήταν ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για το λόγο πιθανόν να απεικονίζεται στο μωσαϊκό στο ανάκτορο της Πέλλας.

Για το υπέροχο αυτό έργο της αρχαίας ελληνικής τέχνης δείτε εδώ:

“Κυνήγι ελαφιού”. Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό του μόνου γνωστού ψηφοθέτη της αρχαιότητας. Ποιος ήταν ο Γνώσις που κόσμησε το αρχοντικό της Πέλλας, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου

Ο «απόγονος» του Περίτα….Σκούμπι Ντου!

Το 2020 γυρίστηκε η ταινία κινουμένων σχεδίων «Scoob!» με πρωταγωνιστή τον Σκούμπι Ντου. Εκεί εμφανιζόταν και ο Περίτας ως μακρινός πρόγονός του! Έτσι σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας ο Περίτας ήταν ράτσας «Γερμανικός Μολοσσός» («Μεγάλος Δανός») όπως είναι και ο Σκούμπι Ντου, ο μοναδικός του απόγονος. Βέβαια, η ράτσα αυτή δεν υπήρχε στην αρχαιότητα.

Στην επίσημη αφίσα της ταινίας “Scoob!”, το κουτάβι Σκούμπι Ντου έχει ως σκιά του τον πρόγονό του, τον Περίτα! Πηγή: IMBD

Όμως, δεν είναι εντελώς παράλογη η ιδέα ότι απόγονοι του Περίτα μπορεί να είναι και «Γερμανικοί Μολοσσοί», αφού αυτή η ράτσα είναι εξέλιξη των αρχαίων μολοσσών.

Η στενή σχέση που είχε ο Περίτας με τον Μέγα Αλέξανδρο είχε σαν αποτέλεσμα μετά το θάνατό του να σφραγίσει τις πύλες του Κάτω Κόσμου. Μόνο ο Σκούμπι Ντου ως απόγονος του μπορεί να τις ανοίξει. Αυτό επιδιώκει ο «κακός» της ταινίας, ο Ντικ Ντάσταρντλι.

Αυτός φέρνει τον Σκούμπι Ντου μέχρι τις πύλες του Άδη ώστε να τον φέρει σε επαφή με το πνεύμα του Περίτα και σε συνδυασμό με τα τρία κρανία του Κέρβερου για να ανοίξει τις πύλες. Έτσι, πιστεύει ότι θα κλέψει τους αμύθητους θησαυρούς που υπάρχουν εκεί.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu