Ο άγνωστος αριθμός 114 που έγινε σύνθημα της νεολαίας το ’60. Το αίτημα “15% για την παιδεία” και οι συγκρούσεις με την αστυνομία για περισσότερα δικαιώματα. Νέα εκπομπή

Ο άγνωστος αριθμός 114 που έγινε σύνθημα της νεολαίας το ’60. Το αίτημα “15% για την παιδεία” και οι συγκρούσεις με την αστυνομία για περισσότερα δικαιώματα. Νέα εκπομπή

Το φοιτητικό κίνημα του 1-1-4  που έδρασε δυναμικά τη δεκαετία του ΄60 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 17:00.

Το 114, που γράφτηκε μυστηριωδώς στους τοίχους της Αθήνας, δεν ήταν απλά ένας αριθμός αλλά το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, το οποίο έλεγε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κάτω από αυτήν την αρχή οι φοιτητές ξεκίνησαν αγώνες για την παιδεία, τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Η έρευνα της εκπομπής παρουσιάζει τις αιματηρές συγκρούσεις των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι πρώτες διαδηλώσεις δεν ήταν για τα προβλήματά τους, αλλά για το Κυπριακό με αφορμή τους απαγχονισμούς αγωνιστών από τον βρετανικό στρατό.

Το φοιτητικό  κίνημα του 1-1-4  που έδρασε δυναμικά τη δεκαετία του ΄60 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY

Σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν τα γεγονότα και πρωταγωνίστησαν, περιγράφουν πώς παρακολουθούνταν καθημερινά μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια από το σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας. Το φοιτητικό κίνημα αντέδρασε στον ασφυκτικό έλεγχο με δυναμικές πορείες και διεκδίκησε χρήματα για την παιδεία, ενώ μετά τις εκλογές του 1961 διαδήλωσε για περισσότερη ελευθερία και ατομικά δικαιώματα. Από αυτήν τη γενιά βγήκε το διαχρονικό αίτημα 15% για την Παιδεία.

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει ακόμα την άγνωστη στους πολλούς τολμηρή πράξη καταγγελίας του κρατικού αυταρχισμού όταν δύο φοιτητές, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος, ανέβηκαν κρυφά στην Ακρόπολη και ύψωσαν την ελληνική σημαία με το 114

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει ακόμα την άγνωστη στους πολλούς τολμηρή πράξη καταγγελίας του κρατικού αυταρχισμού όταν δύο φοιτητές, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος, ανέβηκαν κρυφά στην Ακρόπολη και ύψωσαν την ελληνική σημαία με το 114.

Η γενιά του 1-1-4  θεωρείται μια “αδικημένη” γενιά καθώς η λάμψη του Πολυτεχνείου «σκέπασε» την δική της συνεισφορά στη Δημοκρατία.

Το κίνημα αυτό υπήρξε ο δυναμικός προπομπός της φοιτητικής αντίστασης κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Γι΄αυτό θεωρείται μια αδικημένη γενιά καθώς η λάμψη του Πολυτεχνείου «σκέπασε» την δική της συνεισφορά στη Δημοκρατία.

Στην εκπομπή ακόμη μιλούν:

Γιάνης Γιανουλόπουλος – τη δεκαετία του 60 ήταν φοιτητής στη φιλοσοφική σχολή

Θανάσης Καλαφάτης – τη δεκαετία του 60 ήταν φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών

Σπύρος Λυκούδης- τη δεκαετία του 60 ήταν Φοιτητής Νομικής

Θεόδωρος Μαλικιώσης – τη δεκαετία του 60 απόφοιτος ανωτάτης σχολής πολιτικών επιστημών

Αριστείδης Μανωλάκος– τη δεκαετία του 60 ήταν γραμματέας σπουδάζουσας νεολαίας της ΕΔΑ

Μανώλης Μυλωνάκης– τη δεκαετία του 60 ήταν φοιτητής στην ιατρική σχολή

Αντώνης Ρουπακιώτης – τη δεκαετία του 60 ήταν φοιτητής νομικής

Θανάσης Τσιώκος – Πλαπούτας – τη δεκαετία του 60 ήταν φοιτητής ανώτατης σχολής πολιτικών επιστημών

Γιάννης Βαρβιτσιώτης – τη δεκαετία του 60 ήταν βουλευτής ΕΡΕ

Αιμίλιος Ζαχαρέας – τη δεκαετία του 60 ήταν μέλος σπουδάζουσας νεολαίας ΕΔΑ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu