Ο χειρότερος Τζέιμς Μποντ. Ο ηθοποιός που αρνήθηκε να συνεχίσει τον ρόλο και έγινε κτηματομεσίτης. Ποιος Έλληνας έκανε τον “κακό”;

Ο χειρότερος Τζέιμς Μποντ. Ο ηθοποιός που αρνήθηκε να συνεχίσει τον ρόλο και έγινε κτηματομεσίτης. Ποιος Έλληνας έκανε τον “κακό”;

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το 1967 ο Σον Κόνερι παραιτήθηκε από το ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Είχε πρωταγωνιστήσει σε πέντε ταινίες της σειράς και ήθελε να παίξει σε διαφορετικούς κινηματογραφικούς ρόλους. Για το λόγο αυτό είχε ψυχρανθεί και δεν μιλούσε με τον παραγωγό των ταινιών Άλμπερτ Μπρόκολι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ζεις μόνο δύο φορές» («You Only Live Twice»).

Οι ταινίες Τζέιμς Μποντ είχαν καθιερωθεί και έσπαγαν τα ταμεία σε όλο τον κόσμο. Έτσι υπήρξε παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ποιος θα διαδεχόταν τον Κόνερι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Νέος “Τζέιμς Μποντ”

Η νέα ταινία είχε τον τίτλο «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος» («On Her Majesty’s Secret Service») και ήταν κινηματογραφική μεταφορά μίας από τις πλέον γνωστές και δημοφιλής νουβέλες του Ιαν Φλέμινγκ, του δημιουργού του Τζέιμς Μποντ.

Ακούγονταν διάφορα ονόματα διάσημων ηθοποιών της εποχής να αναλάβουν τον ρόλο. Όμως, όπως είχαν κάνει το 1961, με την επιλογή του Σον Κόνερι ως πρώτου Τζέιμς Μποντ, το 1968 οι παραγωγοί της σειράς αιφνιδίασαν τους πάντες δίνοντας τον ρόλο σ’ ένα ηθοποιό που δεν ήταν στα φαβορί, τον Αυστραλό Τζορτζ Λέιζενμπι.

Ο Λέιζενμπι ως Τζέιμς Μποντ το 1969. Πηγή: Wikipedia

Ο Λέιζενμπι ήταν παντελώς άγνωστος. Είχε δουλέψει ως μοντέλο στην Αυστραλία καθώς και σε μία διαφήμιση στην τοπική τηλεόραση.

Οι Έλληνες της ταινίας

Για χρόνια υπήρχε φήμη ότι ένας από τους ηθοποιούς που είχαν κάνει δοκιμαστικό ήταν και ο Γιώργος Φούντας, αν και μάλλον πρόκειται για μύθευμα γιατί δεν μιλούσε αγγλικά. Παρόλο που ο ρόλος προοριζόταν για Βρετανό ή από χώρα της Κοινοπολιτείας είναι γνωστό ότι έκαναν δοκιμαστικά και πολλοί ηθοποιοί και άλλων χωρών.

Δείτε εδώ:

Προτάθηκε ο Γιώργος Φούντας να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ; Διάσημοι αστέρες που αρνήθηκαν τον ρόλο

Άσχετο με το αν ο Φούντας έκανε ή δεν έκανε δοκιμαστικό για το ρόλο του Τζέιμς Μποντ, υπήρξε ελληνική εκπροσώπηση στην ταινία «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος».

Ο Τέλης Σαβάλας έπαιξε τον ρόλο του Μπλόφελντ, ο οποίος εκβίαζε την ανθρωπότητα με αφανισμό της χλωρίδας και της πανίδας αν δεν πληρωνόταν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Αυτό σκόπευε να το κάνει με μια ομάδα πανέμορφων γυναικών γνωστής ως οι «12 Άγγελοι του Θανάτου»  στις οποίες ο πανούργος Μπλόφελντ είχε κάνει πλύση εγκεφάλου για να εξαλείψουν την ανθρωπότητα!

Φωτογραφία του Τέλη Σαβάλα στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος». Πηγή: Wikipedia

Η επιλογή του Λέινζενμπι

Ο Λέιζενμπι κατάφερε να πείσει τους παραγωγούς, και τον σκηνοθέτη της ταινίας, Πίτερ Χαντ, ότι έκανε για το ρόλο του Τζέιμς Μποντ, παρόλο που ήταν άγνωστος, εφαρμόζοντας έξυπνες τακτικές στη συνέντευξη. Εμφανίστηκε σε αυτή με κουστούμι και ρολόι που συνήθιζε να φορά ο Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ. Επιπλέον, είχε κουρευτεί στον ίδιο κουρέα που χρησιμοποιούσε ο Κόνερι στο Λονδίνο.

Επίσης, ο παραγωγός Μπρόκολι θεώρησε ότι ο Λέιζενμπι είχε τη σωματική διάπλαση και τα στοιχεία του χαρακτήρα του Μποντ, όπως τον περιέγραφε ο Φλέμινγκ στις νουβέλες του.  Γι’ αυτό σιγουρεύτηκε όταν κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού ο Λέιζενμπι γρονθοκόπησε κατά λάθος στο πρόσωπο έναν επαγγελματία παλαιστή που θα συμμετείχε στην ταινία ως στάντμαν.

Ο Μπρόκολι εντυπωσιάστηκε με την επιθετικότητα του Λέιζενμπι.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Τζορτζ Λέιζενμπι και Νταϊάνα Ρίνγκ. Πηγή: Wikipedia

Για το «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ»,  οι παραγωγοί ήθελαν τη Μπριτζίτ Μπαρντό. Όμως, δεν μπορούσε γιατί είχε ήδη συμφωνήσει να παίξει σε άλλη ταινία. Έτσι το ρόλο πήρε η Βρετανίδα Νταϊάνα Ρίνγκ, η οποία ήταν ήδη δημοφιλής από την τηλεοπτική σειρά «Οι Εκδικητές».

Γιατί έπαιξε μόνο σε μία ταινία;

Στον Λέιζενμπι προσφέρθηκε συμβόλαιο για να γυρίσει επτά ταινίες ως Τζέιμς Μποντ. Θα ήταν η αρχή μίας καταπληκτικής καριέρας και ο Λέιζενμπι θα γινόταν πάμπλουτος και διάσημος. Ενώ είχε αρχικά δεχτεί, στη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης ταινίας ο Λέιζενμπι δήλωσε στους εμβρόντητους παραγωγούς της ότι δεν θα γυρνούσε άλλη ταινία ως Τζέιμς Μποντ.

Αν και ο Αυστραλός ηθοποιός είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πάρει τον ρόλο, ήταν αποφασισμένος να τον αφήσει!

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι το έκανε γιατί στο στούντιο δεν μετρούσε η γνώμη του στα γυρίσματα και ότι του συμπεριφέρονταν σαν να ήταν «προϊόν». Όλα αυτά τον έκαναν να αισθάνεται «ηλίθιος».

Η επίσημη διαφημιστική αφίσα της ταινίας. Πηγή: Wikipedia

Αργότερα έγινε γνωστό ότι αυτά ήταν δικαιολογίες και ότι ο Λέιζενμπι είχε πειστεί από τον ατζέντη του ότι δεν υπήρχε μέλλον στις ταινίες με μυστικούς πράκτορες. Έτσι άφησε τη σειρά μετά την κυκλοφορία του «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος» το 1969. Οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ συνέχισαν να γυρίζονται και να είναι δημοφιλείς και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στην επόμενη ταινία της σειράς «Τα Διαμάντια είναι παντοτινά» («Diamonds Are Forever») που γυρίστηκε το 1971 επανήλθε ο Σον Κόνερι στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο “χίπις” Τζέιμς Μποντ

Καθώς τελείωσαν τα γυρίσματα, ο Τζορτζ Λέιζενμπι άφησε γένια και μακριά μαλλιά. Έμοιαζε περισσότερο με χίπη παρά με τον διάσημο μυστικό πράκτορα που υποδύονταν και που ήταν πάντα ξυρισμένος και κουρεμένος. Από το στούντιο είπαν στον Λέιζενμπι πριν από την επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας στο Λονδίνο να ξυρίσει τα γένια του και να κουρευτεί. Αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Επιπλέον, στην πρεμιέρα της ταινίας φόρεσε ένα τεράστιο γούνινο παλτό αντί για το κλασικό κουστούμι του Τζέιμς Μποντ. Ήθελε με τον τρόπο αυτό να διαφοροποιήσει την εικόνα του από τη στερεότυπη του μυστικού πράκτορα. Ήθελε να δείξει ότι πράγματι δεν θα γυρνούσε άλλη ταινία ως Τζέιμς Μποντ.

Ο Τζορτζ Λέιζενμπι θα μπορούσε να ήταν ένας από τους σημαντικότερους αστέρες του κινηματογράφου. Αντί γι’ αυτό, η καριέρα του ουσιαστικά σταμάτησε μετά την παραίτησή του από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Γύρισε στην πατρίδα του την Αυστραλία και έγινε κτηματομεσίτης. Όπως δήλωσε σε μία συνέντευξη λίγο μετά την άρνησή του να παίξει ξανά τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ:

«Προτιμώ πολύ να είμαι πωλητής αυτοκινήτων από έναν στερεότυπο Τζέιμς Μποντ. Οι γονείς μου πιστεύουν ότι είμαι τρελός, όλοι νομίζουν ότι είμαι τρελός αφού αδιαφόρησα (να αποκτήσω) ίσως εκατομμύρια λίρες. Κανείς δεν με πίστεψε. Νόμιζαν ότι ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο. Αλλά μόνο εγώ κάνω τα δικά μου»

Η “χειρότερη” ή η “καλύτερη” ταινία του Τζ. Μποντ;

Η ταινία «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος», όπου πρωταγωνιστούσε ο Λέιζενμπι, κυκλοφόρησε κανονικά στους κινηματογράφους το 1969. Αν και δεν είχε τα κέρδη των προηγούμενων ταινιών της σειράς με τον Κόνερι, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες της χρονιάς.

Αρχικά η ταινία δεν άρεσε σε κριτικούς και θεατές. Κυρίως εστίαζαν στο γεγονός ότι ο Λέιζενμπι ερμήνευσε το ρόλο του Τζέιμς Μποντ με ανθρώπινες αδυναμίες, κάτι που τον έκανε διαφορετικό σε σχέση με τον χαρακτήρα που είχαν συνηθίσει από την ερμηνεία του Κόνερι. Όμως ο τρόπος που έπαιζε τον μυστικό πράκτορα ο Λέιζενμπι ήταν πιο κοντά στον χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ όπως τον παρουσιάζει ο Φλέμινγκ στα βιβλία του. Έτσι η ερμηνεία του Λέιζενμπι είχε μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με του Κόνερι.

Ένα μεγάλο ατού της ταινίας ήταν και οι “Άγγελοι Θανάτου“, 12 καλλονές που ο “κακός” Σαβάλας εξαπόλυσε εναντίον της ανθρωπότητας. Στη φωτογραφία εμφανίζονται έξι. Πηγή: Wikipedia

Η ταινία επίσης κατακρίθηκε γιατί απ’ αυτή απουσίαζαν τα γκατζετάκια του Μποντ. Οι περισσότεροι κριτικοί της εποχής της, τη χαρακτήρισαν ως τη «χειρότερη» του είδους με τον Τζέιμς Μποντ. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η φήμη της έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Γενικά θεωρείται από τους γνώστες των ταινιών Τζέιμς Μποντ ως μία από τις πιο πιστές διασκευές ενός μυθιστορήματος Φλέμινγκ. Σήμερα έχει πολλούς θαυμαστές που τη θεωρούν ως την καλύτερη ολόκληρης της σειράς και ανώτερη ακόμη και αυτές με τον Σον Κόνερι.

Για το ευρύ κοινό όμως ή “δεν υπάρχει” ή καλύτερα να μην είχε γυριστεί.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu